Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лк 3 МОК.doc
Скачиваний:
146
Добавлен:
29.03.2016
Размер:
766.98 Кб
Скачать

6. Малювання голови із застосуванням пропорційних схем

При виконанні ескізів костюма потрібно уміти змальовувати голову в трьох основних поворотах — у фас, в повороті на 3/4 і в профіль (див. мал. 36).

Знаючи пропорції будови особи і голови, можна досить швидко змалювати голову людини з характерною копицею волосся, дотримуючи модні пропорції в цілому.

Волосся на голові людини малює не окремо, примальовував їх до голови, а одночасно, оскільки величина волосся підкоряється спільним відповідним пропорціям голови. Залежно від фактури волосся (кучеряві, хвилясті, прямі і так далі), стрижки (пострижені або підрізають, зав'язані у вузол, хвіст і т. д.) буде різним характер зачіски в цілому (мал. 47).

Малюючи головний убір (капелюх, шапку, кепі і так далі), треба пам'ятати також, що волосся піднімає його на незначну відстань. Головний убір «сідає на голову», тобто волосся — не жорсткий каркас, а м'який матеріал, який під тиском опускається. Каркасом же служить череп, який не змінює своєї форми.

Інколи, створюючи ескізи костюма, художники опускають изображе­ние| одного ока або заливають плямою (або покривають тоном) полови­ну| лицьової частки; інколи особа і руки заливають певним тоном, намічавши лише око, кінчик носа, рот, тобто в зображенні людської особи відсутні деякі елементи. Це робиться для того, щоб не було зайвого дробу в ескізі і погляд глядача не відволікався від головного — костюма.

У малюванні голови і особи по схемах прийнята умовна передача пропорцій. Вивчення пропорційної схеми має важливе значе­ние|, але до цих знань необхідно прикласти досвід. Тому вивчення пропорційних схем повинне супроводитися виконанням наброс­ков| і зарисовок з лиця і голови людини..

Мал. 47. Малювання голови за уявленням (по стадіях)

Малюючи голову за уявленням, розгледимо її в положенні фас (див. мал. 36, а).

Намітимо форму голови і проведемо в ній лінії хрестовини. Горизонтальна лінія хрестовини доводиться на рівень середини очей, а вертикальна ділить голову по висоті на дві рівні половини.

Лицьову частку голови без врахування волосся (1/7 частка всієї висоти — волосся) ділять на 3 частки: одна означає лінію надбрівних дуг, друга — рівень підстави носа, а рівень розрізу рота доводиться на 1/3 частку від підстави носа до підборіддя

На лінії, що означає середину очей (див. мал. 36,6), будують очні ямки. Око займає 1/5 частка всієї ширини особи, відстань між зіницями рівна приблизно ширині рота, відстань між очима дорівнює довжині ока. Слізники очей розміщуються над ніздрями. Намічають ніс, губи, очі, вуха. Висота вуха дорівнює відстані від брів вщент носа. Намітивши всі частини лиця, малюють волосся і зачіску.

Вниз від підборіддя (1/3 висоти голови) знаходять яремну западину на шиї: розділивши всю ширину плечей (2 висоти голови від центру) на 8 рівних частин, знаходять ширину шиї (2 середніх частки). Оформляють шию і плечовий пояс. Контури шиї визначаються грудинно-ключично-сосковидними м'язами, скат плеча — видимою часткою трапецієвидного м'яза, плече — дельтовидним м'язом.

Закінчуючи схематичний малюнок голови, овал чоловічої особи роблять незграбнішим, позначаючи різкіші переходи форм, а жіночий — плавним, з лініями, що округляють. У малюнок можна внести світлотіньові градації.

Побудова голови в профіль.

Проводять вертикальну лінію, на якій відкладають висоту голови. Далі будують квадрат, сторони якого рівні також висоті голови. Проводять горизонтальні лінії як в положенні фас, вухо малюють по центру квадрата.

Малюючи контур голови, намічають лицевую| і потиличну її частці: потилична частка вища за лицевой| на 1/3 висоти голову. З передньої частки очей опускають вертикаль і визначають кордон крил носа: вона виходить за межі квадрата.

Завершуючи малюнок, намічають світлотіні, малюють зачіску і голов­ной| убір.

Малювання голови в повороті на 3/4 (мал. 36, в).

Намічають основну лінію хрестовини, яка позначає цей поворот (а за бажання і будь-який нахил), проводять всі горизонтальні лінії і малюють овал голови з шиєю і плечовим поясом. При нахилі голови всі горизонтальні лінії, що проходять через середину очей, підставу носа, рота, надбрівних дуг, набувають дугоподібної форми. Намічавши всі частини лиця — рота, носа, очей, відмітимо, що за законом перспективи найближче до нас око трохи більше, а куточки губ знаходяться від середини особи на різній відстані. Оформляючи овал особи, підкреслюють скулу і підборіддя.

30

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]