Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с Ходорків Попільнянського району Свірида ІІ Х.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
28.03.2016
Размер:
5.47 Mб
Скачать

Сучасний стан населеного пункту?

Школа(Додаток 8. – 1929р. Четвертий клас Ходорківської школи. Вчителька Ольга Митрофанівна, її чоловік з дитиною стоїть позаді).

Історія нашої рідної школи надзвичайно багата. За часи свого існування вона випустила в світ з-під свого крила сотні тисяч своїх пташенят-учнів. Це не перебільшення. Адже за віком нашій школі 100 років. В Ходоркові було три школи: українська, польська та єврейська. В 1929р. польську було реорганізовано й утворено на її базі семирічну українську. Найперша фотозгадка про нашу школу: початок 1933- 1934 навч. року. На той час у школі 105 учнів, та 5 вчителів. Серед учнів школи є майбутні вчителі Ходорківської школи Добровольська Марія Іванівна, Філіпова Лідія Миколаївна ,Закусіло Владислава Миколаївна, Дем’янчук Любов Тимофіївна, житель села Діхтяр Григорій Несторович.

Село Ходорків, всі його жителі гордяться історією рідного села, відомими людьми, які народилися в ньому. На даний час в селі є загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, в якій навчаються 158 учнів(Додаток 10.). 1 вересня 2011 року школа відкрила свої двері і прийняла в свою сім’ю 23 першокласники (найбільший клас по району серед сільських шкіл).Виховну роботу школи можна процитувати такими рядками : «Крокуючи в майбутнє, живемо сучасним, пам’ятаємо минуле».

Наша школа відсвяткувала 100-річн ювілею. Гордістю школи стали її випускники . Ці люди до цього часу переймаються долею та життям нашої школи, допомагають вирішувати її проблеми.

Гордістю є випускник 1957 року, уродженець села, голова Координаційної ради , радник Гетьмана України , генерал-осавул Потапнеко Анатолій Васильович. Щорічно Анатолій Васильович у переддень дня українського козацтва приїздить у рідне село, щоб вклонитися пам’яті нашого земляка Івана Самойловича.(Додаток 9.Знаходиться у центрі села біля церкви та магазану «Берізка»)

7 жовтня 2007 року в центрі села зібралися люди на мистецьке свято «На берегах козацького «Ірпеня». На святі лунали пісні, звучали поезії на честь неньки - України , пролунав вистріл козацької гармати на честь Українського Козацтва.

У селі працює Ходорківське лісництво, також лікарня(Додаток 11.), аптека(Додаток 12), будинок-інтернат для психічнохворих людей(Додаток 13), магазин «У Беника»(Додаток 14.), «Берізка»(Додаток 15),магазини у центрі села(Додаток 16.), магазин біля дитячого садка(Додаток 17), бібліотека(Додаток 18.), будинок культури(Додаток 19.), електростанція(Додаток 20.). Одна з вулиць - Низька(Додаток 21.), Ходорківська церква(Додаток 23.)

На жаль час перебудови наклав слід на дитячий садок(Додаток 22. ), який не витримав тих злих часів і опустів, але згодом відновили його діяльність і лунає сміх малечі, адже дітей дошкільного віку в селі – біля 80.

Уся ходорківська земля розпайована, частина її знаходиться у користуванні пайовиків, а решта – у володінні ФГ «Гетьман Самойлович».Спеціалізація ФГ – рослинництво та тваринництво. На жаль сліди перебудови наклали свій слід та сільське господарство села також.