Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб роб 8,9,10.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
297.98 Кб
Скачать

Дефрагметанція дисків.

Коли до ділянки даних незаповненого диска здійснюється запис перших файлів, ці файли розташовуються у неперервні послідовності секторів диска. Далі, коли у процесі роботи відбувається видалення деяких файлів та запис на їхнє місце нових, файли неодмінно розбиваються на фрагменти. Оскільки фрагменти розділені секторами, які належать іншим файлам, зчитування інформації з фрагментованого диска відбувається повільніше, ніж з файлу, що займає неперервну ділянку на диску. При сильній фрагментації диска читання даних буде суттєво обмежувати продуктивність комп’ютера.

Для усунення надмірної фрагментації файлів призначена утиліта Дефрагментація диска (Defrag). Щоб здійснити де фрагментацію потрібно:

  • клацнути по кнопці Пуск та обрати команду Програми – Стандартні – Службові – Дефрагментація диска;

  • у діалоговому вікні Вибір диска задати диск, який підлягає де фрагментації;

  • у наступному вікні ви можете керувати процесом де фрагментації: перервати його (Стоп), перервати на деякий час (Пауза) і викликати докладну карту логічного диска (Інформація).

Дефрагментацію краще виконувати, коли інші програми не працюють. Річ у тому, що коли під час де фрагментації відбувається запис інформації на диск, Процес де фрагментації починається знову. Це не впливає на результат роботи, але уповільнює процес дефрагментації.

Пошук і усунення помилок на дисках.

У процесі роботи можливі ушкодження або помилки файлової структури, зокрема належність одного кластера двом файлам, втрати фрагментів файлів чи, навпаки, наявність фрагментів старих файлів. Для пошуку і ліквідації помилок служить програма ScanDisk, яка міститься у комплекті Windows ( у русифікованій версії вона називається просто Перевірка диска).

Для перевірки диска потрібно виконати таку послідовність команд: Пуск  Програми  Стандартні  Службові  Перевірка диска. Після запуску відкриється вікно Перевірка диска, у якому потрібно вказати диск, що слід перевірити, а також встановити режим перевірки диска: стандартний (перевірка наявності помилок) або повний (перевірка наявності помилок та фізичних дефектів поверхні). Якщо у цьому вікні ви встановили опцію Виправляти помилки автоматично, програма виправлятиме помилки без вашого підтвердження . Встановивши режим перевірки, натисніть кнопку Запуск. По закінченні перевірки диска клацніть кнопкою Закрити.

Завдання до лабораторної роботи:

  1. Вставте дискету в дисковод.

  2. Відкрийте вікно Мій комп’ютер або Провідник, клацніть правою кнопкою миші по значку Диска 3.5 та виберіть пункт Форматування.

  3. Відформатуйте дискету.

  4. Уважно ознайомтесь з діалоговими вікнами утиліт Defrag та ScanDisk,.

Лабораторная работа № 9. Изучение основных приемов работы c программами-архиваторами.

Цель работы: 1. Осмыслить процессы архивации и способы создания архивов;

2. Научиться создавать архивы с помощью программ WinZIP и WinRAR.

При эксплуатации компьютера по самым разным причинам возможны порча или потеря информации на магнитных дисках. Это может произойти из-за физической порчи магнитного диска, неправильной корректировки или случайного уничтожения файлов, разрушения информации компьютерным вирусом и т.д. Для того чтобы уменьшить потери в таких случаях, следует иметь архивные копии используемых файлов и систематически обновлять копии изменяемых файлов. Для создания архивов употребляются специализированные программы. Их можно разделить на два класса: программы-упаковщики (архиваторы) и программы резервного копирования.

Программы-упаковщики позволяют за счет применения специальных методов сжатия информации создать копии меньшего размера и объединить копии нескольких файлов в один архивный файл.

Программы резервного копирования предназначены для копирования информации с жесткого диска на дискеты или на кассеты стримера.