Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаб роб 8,9,10.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
27.03.2016
Размер:
297.98 Кб
Скачать

Сканування за допомогою програми Dr. Web.

Популярна антивірусна програма Dr.Web має потужний евристичний аналізатор коду, завдяки якому вдається надійно виявляти нові віруси, ще не відомі антивірусній програмі. Версія Dr.Web для MS-DOS компактна й розміщається на завантажувальній дискеті. Нині випускається 32-розрядна версія анти вірусного сканера для Windows /ME/NT/2000, названа Dr.Web32W.

Після запуску Dr.Web ( подвійне клацання по піктограмі файла Drwb32w.exe) з’явиться вікно у якому потрібно позначити об’єкти, що підлягають скануванню.

Після виділення об’єктів натиснути кнопку Start/stop (Почати/зупинити сканування), розташовану в правому нижньому куті вікна. Почнеться сканування і лікування об’єктів. По закінченню сканування ви можете вивести звіт про знайдені віруси, якщо клацните по кнопці Report list (Звіт) на панелі інструментів.

Робота з пакетом антивірусних програм avp.

Основними превагами AVP є найбільша в СНД антивірусна база даних, що нараховує понад 40 тис. вірусів, а також надійна робота в умовах підвищеної вірусної небезпеки, а саме: у мережах, на комп’ютерах загального користування тощо. До складу AVP входять такі компоненти:

  • AVP Сканер – додаток, призначений для пошуку і видалення вірусів. Він має зручний інтерфейс користувачів, велику кількість настроювань, які вибираються користувачем.

  • AVP Монітор – резидент ний модуль, що міститься постійно в оперативній пам’яті й відстежує усі файлові операції в системі. Він дозволяє виявити і видалити вірус до моменту реального зараження системи в цілому.

  • AVP Центр керування – резидент ний модуль, що виконує функції керуючої оболонки.

  • AVP Автоматичне відновлення – модуль, призначений для регулярного відновлення антивірусної бази і компонентів AVP через Інтернет.

  • AVP Інспектор – програма-ревізор, що задовольняє підвищеним вимогам до анти вірусного захисту. При першому запуску програма створює базу даних про файли, структури папок, збійні кластери на диску. У процесі роботи відстежуються зміни в папках та файлах.

Після встановлення пакета AVP у головному меню з’явиться група Програми - AntiViral Toolkit Pro, у якій ви знайдете піктограми зазначених вище модулів пакета.

Якщо ви хочете перевірити на наявність вірусів дискету, диск або папку, то вам потрібно обрати AVP Сканер.

У вікні AVP Сканер ( мал..1) буде виведений список приводів і логічних дисків, які є на вашому комп’ютері. Вікно включає п’ять вкладок: Область, Об’єкти, Дії, Параметри, Статистика. У правій частині розташована кнопка Пуск, яка призначена для запуску процеса сканування.

Виконайте такі дії:

  • На вкладці Область виділіть ті диски, які необхідно перевірити;

  • Перейдіть на вкладку Об’єкти і задайте об’єкти, що будуть перевірятися ( Пам’ять, Сектори, Файли, Упаковані файли ...);

  • На вкладці Дії зазначте, що саме має роботи програма з інфікованими об’єктами (Тільки звіт, Запит на лікування, Лікувати без запиту або Видаляти без запиту). На цій вкладці можна задати папку, до якої виконується копіювання інфікованих або підозрілих об’єктів.

  • Натисніть Пуск.

Переглянути результати перевірки ви зможете на вкладці Статистика (мал..2) на якій відображається інформація про інфіковані об’єкти, попередження вказується також останній інфікований файл, назва останнього знайденого вірусу й останній перевірений файл.

Рис. 2

Контрольні запитання:

  1. Що таке комп’ютерний вірус?

  2. На які типи поділяються комп’ютерні віруси?

  3. Які існують типи антивірусних програм?

  4. Назвіть можливості анти вірусного пакету AVP?

  5. Які модулі входять до його складу?

  6. Як виконати процес сканування?

  7. Як виконати процес перегляду результатів сканування

2