Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_z_mekhanizatsiyi.docx
Скачиваний:
72
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
135.78 Кб
Скачать

2.3. Механізація протипожежних заходів

Серед комплексу заходів боротьби з лісовими пожежами роз­різняють запобіжні заходи з виявлення лісових пожеж та бо­ротьби з ними.

Запобіжні протипожежні заходи передбачають:

а) роз'яснювальну роботу серед населення (лекції, бесіди, роз­вішування плакатів, радіо- та телепередачі тощо), адміністра­тивні заходи до порушників, очищення лісів від хмизу, сушня­ку, вітролому і деревних решток після лісозаготівель, своєчас­не проведення санітарних рубок та ін;

б) заходи, спрямовані на обмеження поширення можливих пожеж, їх швидке виявлення та ліквідацію на початку виник­нення.

Щоб обмежити поширення можливих пожеж, створюють захисні протипожежні смуги, захисні канави, влаштовують протипожежні розриви та водойми. Одночасно підвищують по-жежостійкість лісонасаджень поблизу пожежонебезпечних ділянок регулюванням їх складу та повноти, створенням поже-жостійких узлісь переважно з листяних порід та ін.

Захисні протипожежні смуги, які обмежують можливі ни­зові пожежі, створюють навесні або восени ґрунтообробними та землерийними машинами. Ґрунтовий покрив випалюють, після чого висівають або висаджують на смугах вогнестійкі рослини.

Влітку захисні смуги поновлюють ґрунтообробними маши­нами або обробляють гербіцидами. Ширина протипожежних смуг залежить від ґрунтового покриву. Якщо на ділянці переважа­ють лишайники та мохи, ширина смуг становить 1,0-2,5 м; на захаращених ділянках з глибоким трав'янистим покривом — 2,5-4,0 м і більше.

Глибина обробітку ґрунту повинна забезпечувати повну мінералізацію смуги, тобто повне очищення її від трав'янистої рослинності, лісової підстилки та інших речовин. Обробляють ґрунт під смуги тракторними плугами, бульдозерами, канаво­копачами та іншими ґрунтообробними машинами. Найчастіше для цього застосовують плуг комбінований лісовий ПКЛ-70 і плуг лісовий смуговий ПЛП-135. Можна також використовува­ти чагарниково-болотні плуги, а в місцях, де немає великих ко­ренів і пнів, — сільськогосподарські плуги загального призна­чення. Доцільно застосовувати начіпні плуги, бо у лісових умовах тракторні агрегати з ними більш маневрені.

Плугом ПКЛ-70А з трактором класу 3,0 утворюють міне­ралізовану смугу завширшки 1,4 м. Такий агрегат при роботі на зрубах із кількістю пнів 600-800 на одному гектарі має про­дуктивність до 22 км за зміну; на зрубах з 350-500 пнями на 1 га — 25 км, на площах без пнів — до ЗО км за зміну. Плуг ПЛП-135, що навішують на трактор класу 6,0, прокладає міне­ралізовану смугу шириною до 2,5 м. Продуктивність цього аг­регату на зрубах досягає 14 км за зміну.

Продуктивність чагарниково-болотних та сільськогосподар­ських плугів можна визначати за формулою.

Бульдозерами створюють мінералізовані смуги завширшки близько 3 м. Звичайно середня глибина різання ґрунту становить 10 см. Більш продуктивні універсальні бульдозери з поворот­ним відвалом, встановленим під гострим кутом до напряму ру­ху. При цьому зрізаний ґрунт зміщується у бік, що збільшує ширину мінералізованої смуги. Продуктивність універсального бульдозера, змонтованого на тракторі класу 6,0, становить до 15 км за зміну. Продуктивність бульдозера з неповоротним відвалом за зміну — близько 10 км/зм мінералізованої смуги.

При створенні ґрунтових протипожежних смуг на ділянках без кам'янистих включень та у різних категоріях лісових площ (насадження, зруби, згарища) ефективним є агрегат, що скла­дається з трактора класу 3,0 та смугопрокладача фрезерного ПФ-1. Цей агрегат створює десятиметрову смугу і має продук­тивність до 13,5 км/зм.

Для прокладання загороджувальних й опірних мінералізо­ваних смуг та для їх поновлення рекомендується агрегат лісо-пожежний фрезерний АЛФ-10, що агрегатується з тракторами класу 1,4. Ширина утворюваної ним мінералізованої смуги становить 1,5-10 м, ґрунт відкидається на 1,5-13 м, а продук­тивність за годину роботи становить 2,8 км.

Протипожежні смуги поновлюють плугами, дисковими бо­ронами та ґрунтовими фрезами.

При прокладанні захисних мінералізованих смуг канавоко­пачем завчасно намічують трасу так, щоб на ній не було пере­шкод, великих свіжих пнів та дерев. Продуктивність канаво­копача — близько 7 км смуги за зміну.

Захисні канави використовують для обмеження можливих підземних пожеж. їх прокладають канавокопачами МК-9 або ЛКН-600 на глибину не менше як 0,5 м, тобто до мінералізова­ного шару. Ширина захисних канав навколо площ торфопідпри­ємств з житловими, службовими та іншими будівлями повинна становити не менше як 1 м. Такі канави риють екскаваторами.

Плуг комбінований лісний начіпний ПКЛ-70 призначений для механізації лісовідновлювальних робіт на не-розкорчованих зрубах. Плугом можна виконувати такі роботи: нарізувати борозни завширшки 70 см та завглибшки 6-15 см двополицевим корпусом з одночасним садінням сіянців або ви­сіванням насіння у дно борозни на добре дренованих ґрунтах, нарізувати однополицевим корпусом скиби завширшки 50 см і завтовшки до 25 см під наступний посів насіння або насаджен­ня сіянців, а також для створення протипожежних смуг. Основ­ними органами плуга є рама, чересловий ніж та двополицевий корпус. Полиці корпуса мають гвинтову поверхню, що забезпе­чує нормальне перевертання скиби й укладання її суцільною стрічкою по боках борозни. Кінці лемішів корпуса з боків ві­дігнуті вгору і виконують роль бічних ножів корпусу.

Садильний пристрій встановлюється на рамі за двополице­вим корпусом і дає змогу висаджувати сіянці у дно борозни од­ночасно з обробітком ґрунту.

Посівний пристрій приєднується до плуга замість садильно­го. Для розпушування дна борозни встановлюється спеціальна лапа. У плуга ПКЛ-70 є напівавтоматичний зчіпний пристрій для приєднування плуга до начіпної системи трактора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]