Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiziol_tekhn_2014.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Контрольні питання:

  1. Що собою являє жовч її склад. Перерахуйте всі функції, які вона виконує.

  2. Охарактеризуйте будову тонкого та товстого кишечника.

3. Проаналізуйте склад кишкового соку і поясніть роль його ферментів.

4. Моторна діяльність кишечника, її регуляція.

5. Який механізм всмоктування ? Як здійснюється регуляція всмоктування?

Як всмоктуються продукти розщеплення білків, вуглеводів, жирів?

6. Які особливості всмоктування солей різної концентрації?

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 22

ТЕМА: Підсумкове заняття з розділу “Фізіологія травлення”.

Перегляд навчального фільму.

Тест-контроль знань.

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 23

ТЕМА: Вивчення обміну речовин та енергії

Ціль: закріпити теоретичні знання з обміну речовин, оволодіти методиками визначення вмісту білка в сироватці крові і ацетонових тіл в сечі.

Закріпити теоретичні знання з терморегуляції. Дослідити основні параметри, які характеризують терморегуляцію: утворення та віддачу тепла, потовиділення, виміряти температуру тіла.

Оснащення: рефрактометр, сироватка крові корови, теляти, коня, сеча ВРХ, дистильована вода, спирт, вата, водний розчин нітропрусіду натрію, льодяна оцтова кислота, водний розчин аміаку, термометри, вата, лабораторний посуд, білі миші, набір препарувальних інструментів, лейкопластир, біла тканина, розчин крохмалю

РОБОТА 1. Визначення рівня глюкози в крові

Хід роботи: за допомогою портативного приладу для визначення рівня глюкози в крові, керуючись інструкцією до його застосування, визначити рівень глюкози в крові.

РОБОТА 2. Термометрія у тварин

Хід роботи: температуру тіла у тварин вимірюють термометром у прямій кишці, у птиці – в клоаці. Використовують ветеринарний термометр або електротермометр. Звичайний ветеринарний термометр вводять у пряму кишку або клоаку на 5 хвилин, а щоб не падав, прив’язують шовковою ниткою до зажима, який закріплюють на волосяному покриві або пір’ї відповідно. Визначають температуру у 3-4 різних видів тварин. Зробити висновки про відмінності величини температури тіла у тварин різних видів. Дані занести в зошит у вигляді таблиці.

Контрольні питання:

  1. Яке значення білків в життєдіяльності тварин? Чому дорівнює вміст загального білка в сироватці крові тварин різних видів і різного віку? Назвіть незамінні амінокислоти. Яка їх роль?

  2. Що таке "азотистий баланс", яких він буває видів і що характеризує?

  3. Які речовини відносять до ацетонових тіл? Про що свідчить збільшення їх вмісту в крові, сечі?

  4. Охарактеризуйте обмін вуглеводів та його регуляція.

  5. Обмін жирів та його регуляція.

  6. Водно-сольовий обмін та його регуляція.

  7. Зазначте межі коливань нормальної температури у сільськогосподарських тварин.

  8. Обґрунтуйте фізіологічне значення шкіри у процесах терморегуляції.

Лабораторне заняття № 24

Тема: Вивчення фізико-хімічних властивостей сечі.

Вивчення функцій статевого апарату

І статевих клітин тварин

Ціль: Закріпити теоретичні знання з фізіології сечовиділення. Дослідити фізико-хімічні властивості сечі: щільність, реакцію, кислотність, лужність. Вивчити будову і функції статевих клітин. Здійснити мікроскопію сперміїв і яйцеклітин.

Оснащення: сеча, сечоприймач для ВРХ, урометр, лабораторний посуд, індикатори, реактиви, бюретки, штативи. Жаби, мікроскопи, гістологічні препарати яйцеклітини, яєчника, піпетки, предметне скло, сеча вагітної тварини.

РОБОТА 1. Отримання сечі у тварин

Хід роботи: у корів відбирають сечу під час сечовиділення вранці. Протягом доби сечу у тварин відбирають сечоприймачами з відвідними трубками, які фіксуються в ділянці сечовидільного каналу. Для одержання сечі у певний період часу використовують сечовий катетер. У коней сечу відбирають у період сечовиділення або за допомогою катетера. В сечовий міхур вводять стерильний ебонітовий катетер, попередньо розм’якшений у гарячій воді і змазаний стерильним вазеліновим маслом.

РОБОТА 2. Визначення реакції сечі

Хід роботи: визначити реакцію сечі за допомогою універсального індикаторного папірця або pH-метра у жуйних та м’ясоїдних тварин. Порівняти колір індикаторного папірця з еталоном. Вказати реакцію сечі. Зробити висновки про різницю у величині pH сечі тварин різних видів. Обґрунтувати це явище.

РОБОТА 3. Спостереження сперміїв під мікроскопом

Хід роботи: на предметне скло нанести краплю рідини з клоаки самця жаби і накрити покривним склом. Роздивитись під малим і великим збільшенням мікроскопа. Спермії у самця жаби мають характерну форму: вузька, довга голівка і довгий хвостик. Спермії сільськогосподарських тварин роздивитись на виготовлених препаратах. Замалювати будову сперміїв і зробити відповідні порівняння.

РОБОТА 4. Дослідження яйцеклітини під мікроскопом

Хід роботи: роздивитись під мікроскопом при малому і великому збільшенні препарати із зрізами яєчника. Замалювати яйцеклітини, які знаходяться на різних стадіях розвитку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]