Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fiziol_tekhn_2014.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
25.03.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

Контрольні питання:

1. Що таке життєвий об'єм легенів. Як визначається дихальне, додаткове та резервне повітря? Про що свідчить життєвий об’єм легенів?

2. Які функції виконують повітряпровідні шляхи? Які захисні рефлекси з ними пов'язані? Яка роль війчастого епітелію?

3. Який механізм вдиху і видиху, роль від'ємного тиску у плевральній порожнині?

4. Який тип дихання у с.-г. тварин, у дрібних свійських тварин? Поясніть чи може змінюватись тип дихання під час хвороб органів дихання, ушкодження грудної клітки.

5. Яка частота дихання у тварин різних видів: корови, коня, свині, вівці, собаки, курки?

6. Як відбувається рефлекторна та гуморальна регуляція дихання. Яка роль у цьому блукаючих нервів, вуглекислоти? Що таке рефлекс Герінга - Брейєра?

Лабораторне заняття № 18

ТЕМА: Підсумкове заняття з розділів “Фізіологія кровообігу та дихання”.

Перегляд навчальних фільмів.

Тест-контроль знань.

ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ № 19

ТЕМА: Вивчення властивостей слини.

Склад і властивості шлункового соку

Ціль: Вивчити склад і властивості шлункового соку. Дослідити ферменти шлункового соку, оволодіти методикою визначення кислотності шлункового соку.

Оснащення: шлунковий сік, лабораторний посуд, реактиви, індикатори, спиртівка, молоко, штативи, бюретки.

РОБОТА 1 Визначення муцину у слині

Хід роботи: для визначення наявності муцину у слині відібрати в пробірку 1-2 мл слини і додати до неї 0,5 - 1 мл води, а потім добавити 4-10 крапель 10% розчину оцтової кислоти. Добре струсити вміст пробірки. Спостерігати появу лапатого осаду білка муцину. Відмітити, що при цьому слина втрачає свій слизовий характер. Зробити висновки про роль муцину у підтримці в'язкості слини.

РОБОТА 2. Дія ферментів слини на крохмаль

Хід роботи: у 4 пронумеровані пробірки налити по 2 мл 1% крохмального клейстеру. В кожну з них добавити по 1 мл слини: в 1 – нативну, в 2 – прокип'ячену і охолоджену, в 3 – підкислену, в 4 – охолоджену в холодильнику. Пробірки 1, 2, 3 поставити на 10 хв. в термостат при температурі 38°С, а 4 – в холодильник. Потім вміст кожної пробірки розділити пополам і з першою половиною поставити реакцію Троммера на глюкозу (наявність бурого забарвлення): добавити 2 мл 10% р-ну їдкого натру і 1 мл 1% р-ну сульфату міді і суміш підігріти на вогні. До другої половини добавити кілька крапель розчину Люголя (проба на крохмаль – синій колір). Замалювати схему досліду, зробити необхідні позначення і висновки.

РОБОТА 3. Дослідження ферментів шлункового соку

Хід роботи: в 4 пронумеровані пробірки налити по 3 мл шлункового соку, з них у 1 - нативного, у 2 - нейтралізованого, у 3 - прокип'яченого, у 4 - охолодженого. В усі пробірки добавити по шматочку фібрину. Пробірки 1, 2, 3 поставити у термостат на годину при температурі 38-39°С, а 4 - в холодильник. Через 1 годину провести з кожною пробіркою біуретову реакцію: в кожну пробірку добавити по 2-3 мл 10% р-ну їдкого натру і по 3 краплі 1% р-ну сульфату міді. Рожеве забарвлення свідчить про наявність пептидів, фіолетове – про присутність неперетравленого білка. Звернути увагу також на те, в якій пробірці відбувся лізис фібрину. Результати записати у вигляді таблички.

РОБОТА 4. Дія хімозину на молоко

Хід роботи: у 3 помічені пробірки налити по 1 мл шлункового соку: у 1 - нативного, у 2 - нейтралізованого, у 3 - прокип'яченого. Добавити в усі пробірки по 5 мл молока і поставити на 10 хв. в термостат при температурі 38-39°С.

Відмітити, в якій пробірці відбулося згортання молока. Занести дані в зошит. Пояснити.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]