Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з радіом. практики 1.docx
Скачиваний:
259
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
5.64 Mб
Скачать

Правила поводження з напівпровідниковими приладами і мікросхемами

Якщо при виконанні монтажних робіт з яких – небудь причин відсутні заземлюючі браслети або антиелектростатичні халати з антиелектростатичною подушкою, необхідно виконувати наступні вимоги:

  • перед початком робіт радіомонтажник повинен наступити на заземлений лист для стікання електростатичного заряду в землю;

  • перед монтажем НП і ІС повинні бути короткочасно поміщені на заземлений металевий лист;

  • радіомонтажник, перед тим як взяти НП або ІС, повинен доторкнутися рукою до заземленого металевого листа, встановленого на робочому місці. Контакт руки і заземленого листа повинен тривати до тих пір, поки напівпровідниковий прилад або мікросхема не будуть установлені на плату або підключені в контактне гніздо.

Закорочуючі пристосування, з якими ряд напівпровідникових приладів надходить на підприємство, не повинні зніматися до початку монтажу. Після зняття пристрою який закорочує напівпровідниковий прилад включають в гніздо вимірювального приладу або випробувальної колодки. Забороняється знаходження на робочому столі одночасно декількох приладів зі знятими короткозамикачами. Виводи польових транзисторів з ізольованим затвором (та інших приладів, якщо це зазначено в ТУ) необхідно електрично з'єднати між собою за допомогою короткозамикачів.

Пайку польових транзисторів з ізольованим затвором слід робити при наявності пристосування, яке закорочується на їх виводах. Переносити напівпровідникові прилади та мікросхеми радіомонтажник повинен у спеціально призначеній для цього тарі. При роботі з польовими транзисторами з ізольованим затвором не рекомендується торкатися до незакорочених виводів транзисторів предметами, виготовленими з струмопровідних матеріалів та ізольованими від землі (монтажним інструментом і ізольованими ручками).

Мікросхеми

Інтегральна мікросхема (ІС) являє собою функціональний мініатюрний мікроелектронний блок, в якому містяться транзистори, діоди, резистори, конденсатори та інші радіоелементи, які виконані методом молекулярної електроніки. За конструктивно – технологічним виконанню мікросхеми діляться на кілька основних груп:

гібридні, напівпровідникові (монолітні) і плівкові.

Гібридні мікросхеми виконуються на діелектричній підкладці з використанням монтажу дискретних радіокомпонентів пайкою або зварюванням на контактних майданчиках.

У напівпровідникових ІС всі елементи схеми формуються в кристалі напівпровідника.

У плівкових ІС радіоелементи виконані у вигляді плівок, нанесених на поверхню діелектрика.

Всі ці мікросхеми діляться на схеми з малим (до 10 елементів), середнім (10 ... 100 елементів) і великим (понад 100 елементів) ступенем інтеграції.

Промисловість випускає велику кількість найрізноманітніших ІС, які залежно від функціонального призначення ділять на аналогові і цифрові (логічні).

Аналогові мікросхеми застосовують для генерації, посилення і перетворення сигналів.

Цифрові ІС служать для обробки дискретного сигналу, вираженого в двійковому або цифровому коді, тому їх частіше називають логічними мікросхемами. Ці мікросхеми застосовують в обчислювальній техніці, автоматиці і в інших областях промисловості.