Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з радіом. практики 1.docx
Скачиваний:
259
Добавлен:
12.03.2016
Размер:
5.64 Mб
Скачать

Тема № 6

Тема:

Встановлення та пайка інтегральних мікросхем

Мета роботи:

Навчитися розпаювати на печатній платі інтегральні мікросхеми та читати їх маркування.

Практична частина

Підготувати робоче місце, переконатись у наявності інструментів та матеріалів, що працює вентиляція, непошкоджена ізоляція електропроводів. Прилади та матеріали для виконання практичної роботи: електричний паяльник потужністю від 25 до 40Вт, пінцет для тримання радіоелементів, провідники (одножильні), набір мікросхем, каніфоль, припой, робочий інструмент

Правила монтажу інтегральних мікросхем

  1. Перед початком монтажу необхідно перевірити електромонтажний інструмент.

  2. Провести необхідні підготування до виконання робіт.

  3. Уміти прочитати маркування інтегральних мікросхем.

  4. Взяти пінцетом мікросхему, необхідну для роботи пристрою, обережно залудити за допомогою каніфолі усі її ніжки, при цьому треба враховувати, що не можна довго гріти мікросхему, інакше вона згорить

  5. Взяти мікросхему пінцетом і обережно ніжку за ніжкою вмонтувати її в раніше заготовлені отвори в платі при цьому мікросхема вважається непошкодженою, якщо не зламана жодна з її ніжок.

  6. Після закінчення робіт небхідно прибрати робоче місце, вимкнути паяльник, дочекатися його охолодження і зібрати електромонтажний інструмент.

Тема № 7

Тема:

Розробка та виготовлення схеми електричного монтажу згідно з принциповою схемою

Мета роботи:

Навчитися складати електричну схему на печатній платі згідно з принциповою схемою.

Практична частина

Підготувати робоче місце, переконатись у наявності інструментів та матеріалів, що працює вентиляція, непошкоджена ізоляція електропроводів. Прилади та матеріали для виконання практичної роботи: електричний паяльник потужністю від 25 до 40Вт, пінцет для тримання радіоелементів, провідники (одножильні), набір ЕРЕ, каніфоль, припой, робочий інструмент

Теоретична частина

На принциповій схемі зображують усі електричні елементи, необхідні для здійснення і контролю у виробі заданих електричних процесів, і всі електричні зв'язки між ними, а також електричні елементи (роз'єми, зажими і т.п.), якими закінчуються вхідні і вихідні ланцюги.

Електричні схеми (позначаються Е) підпорядковують на схеми електричні принципові (Е3), схеми електричні структурні (Е1), схеми електричні функціональні (Е2), схеми електричних сполук (Е4), схеми електричних підключень (Е5) і схеми електричні загальні (Е6). Крім того, в окремих випадках використовують схеми електричні об'єднані (Е0), на яких поєднуються різні типи схем одного виду, наприклад,схеми електричні підключень і з'єднань. Загальні правила виконання схем встановлюються ГОСТ 2.701-84 і ГОСТ 2.702-75.

Схеми електричні принципові визначають повний склад виробу і дають детальне уявлення про принцип роботи виробу. На основі схеми електричної принципової розробляють цілий ряд інших конструкторських документів – схеми з'єднань, креслення печатних плат, переліки елементів і т.д. На схемі електричній принциповій зображують усі електричні елементи та пристрої, необхідні для здійснення і контролю у виробі відповідних електричних процесів. Елементи зображують у вигляді умовних графічних позначень (УДО) відповідно до ГОСТ.

Кожен елемент схеми електричної принципової повинен мати позиційне літерно – цифрове позначення відповідно до ГОСТ 2.710 – 81. Порядкові номери елементам надають починаючи з одиниці в межах групи елементів, що мають однакові літерні позначення (R1, R2 і т.д., DD1, DD2 і т.д.). [ ГОСТ 2.702 – 75 ЕСКД

Порядкові номери присвоюють відповідно до послідовності розташування елементів або пристроїв на схемі зверху вниз, у напрямку зліва направо, позиційне позначення проставляють поруч з графічним позначенням елемента з його правого боку або над ним. При зображенні на схемі елемента рознесеним способом його позиційне позначення проставляють біля кожної частини (наприклад DD1.1, DD1.2 і т.д.). Обов'язковим документом, що випускається спільно зі схемою електричною принциповою, є перелік елементів (ПЕ3). У відповідних ГОСТах визначені правила його виконання .

При виконанні схеми електричної принципової на полі схеми допускається поміщати такі текстові дані, як вказівки про марки, перетини і забарвлення кабелів, вимогах до електричного монтажу, вказівки про призначення окремих ланцюгів (наприклад, про живлення мікросхем).

При виконанні схеми електричної принципової на декількох аркушах дотримується наскрізна нумерація і виконується загальний перелік елементів.