Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
141
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
79.54 Кб
Скачать

4. План та організаційна структура практичного заняття:

4.1. Етапи заняття (таблиця):

п/п

Етапи заняття

Розподіл часу (хв.)

Навчальні посібники,засоби навчання,устаткування

Місце проведення заняття

1

Підготовчий етап

15%

1.1

Організаційні питання

5

Учбова кімната

1.2

Формування мотивації

7

Учбова кімната

1.3

Перевірка початкового рівня знань

15

Тести

Учбова кімната

2

Основний етап

65%

2.1

Курація хворих

120

Хворі

Відділення

2.2

Клінічний розбір хворих

75

Хворі, алгоритми, таблиці

Відділення

3

Заключний етап

20%

3.1

Контроль кінцевого рівня знань

15

Тести

Учбова кімната

3.2

Підбиття підсумків

10

Учбова кімната

3.3

Завдання на наступне заняття

5

Учбова кімната

5.1. Підготовчий етап: Актуальність. Анемії – це клініко-гематологічний комплекс, який характеризується клінічно блідістю шкірних покривів і слизових оболонок зі змінами у внутрішніх органах; гематологічно – зниження гемоглобіну в одиниці об’єму крові. Анемії завжди вторинні, вони є ознакою якогось захворювання організму. Проблема анемій – актуальна проблема охорони здоров’я, так як за даними ВООЗ в деяких країнах світу біля половини дітей страждають анеміями. Деякі форми анемій представляють безпосередню загрозу для життя дитини, або пов’язані з відставанням дітей у фізичному, а інколи і в розумовому розвитку. Клінічні прояви більшості з них однотипові, що вкрай затрудняє діагностику. В той же час, точне визначення причини анемії є необхідною умовою для проведення адекватної терапії. Актуальність даної проблеми є і в тому, що на сьогоднішній день захворюваність цієї групи висока і тенденції до зниження немає. Тому, зважаючи на це, представляється необхідним детальне ознайомлення з даною проблемою.

На початку заняття викладач знайомить студентів з основними завданнями заняття, планом. Для контролю вихідного рівня знань студентів кожному з них пропонується вирішити типові тести, питання з постановкою діагнозу – можна використати тести, ситуаційні клінічні задачі.

5.2. Основний етап:

Опитування та фізикальне обстеження хворого проводять самі студенти почергово під контролем викладача. Для оцінки правильності обстеження постійно залучаються інші студенти. При опитуванні хворих увага студентів звертається на особливості початку захворювання, наявність провокуючих факторів, обтяжених фонів. Необхідно вияснити тактику надання медичної допомоги на догоспітальному етапі, визначити можливі помилки лікаря. Ретельно обстежуються усі органи та системи, особливо ураженої. Визначається ведучий симптом або синдром, згідно якого далі проводиться диференційна діагностика. Характеризуються лабораторно-інструментальні обстеження. Призначається план обстеження та лікування.

Соседние файлы в папке Змістовий модуль 6