Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
хирургия 5 курс / 5ukr методички / СтудентиТрав.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
147.97 Кб
Скачать

V. Матеріяли методичного забезпечення навчання.

5.1. Матеріяли вихідного рівня знань. Питання індивідуального усного опитування

  • Класифікація травм грудної клітки

  • Патогенез‚ клініка‚ рентгенологічна симеотика‚ діагностика‚ невідкладна і кваліфікована допомога при пневмотораксах

  • Причини‚ патогенез‚ клініка‚ рентгенологічна симеотика‚ діагностика‚ невідкладна і кваліфікована допомога при гемотораксах

  • Патогенез‚ клініка‚ рентгенологічна симеотика‚ діагностика‚ невідкладна і кваліфікована допомога при тампонаді перикарду

  • Причини‚ патогенез‚ клініка‚ рентгенологічна симеотика‚ діагностика‚ невідкладна і кваліфікована допомога при пневмомедиастинумі

  • Патогенез‚ клініка‚ діагностика‚ невідкладна і кваліфікована допомога при флотуючій грудній клітці

  • Діагностика і лікувальна тактика при переломах ребер і грудини. Види блокад при переломах ребер.

  • Діагностика і лікувальна тактика при закритих і відкритих пошкодженнях легені.

  • Діагностика і лікувальна тактика при пошкодженнях трахеї і магістральних бронхів.

  • Діагностика і лікувальна тактика при закритих і відкритих пошкодженнях серця.

  • Діагностика і лікувальна тактика при пошкодженнях стравоходу.

  • Діагностика і лікувальна тактика при закритих і відкритих торакоабдомінальних травмах.

  • Лікувальна тактика при вогнепальних пораненях грудної клітки.

  • Покази до торакотомії (негайної‚ ургентної‚ відстроченої) при торакотравмі.

5.2. Матеріали основного етапу.

Приклади алгоритмів для відпрацювання професійних вмінь та навичок.

Орієнтовна карта для оволодіння методики плевральної пункції при гемотораксі та прийняття рішення залежно від отриманих результатів.

Завдання

Вказівки до завдання

1) Оволодіти методикою

2) Інтерпретувати результат пункції‚ визначитись в подальшій тактиці.

В ділянці 7 міжреберя по задній аксилярній лінії обробити шкіру спиртовим розчином йоду. З допомогою шприца типу «Рекорд» та голки для підшкірних інєкцій провести анестезію дерми 0‚5% розчином новокаїну до утворення «лимонної кірки». Замінити голку на внутрішньомязеву та пошарово інфільтрувати розчином анестетика тканини грудної стінки. Строго в проекції зони анестезії провести в плевральну порожнину пункційну голку‚ надіту на шприц із 5-10 мл розчину анестетика (проникнення в плевральну порожнину зазвичай відчувається як «провал»). Потягуючи на себе поршень‚ набрати в шприц плевральну рідину (кров). Замість шприца надіти на голку гумовий перехідник‚ перетиснути його затискачем. Аспіровану кров вилити в лоток‚ спостерігати за нею протягом 3-5 хв.

а) Кров не згортається (свідчить про припинення геморагії). Аспірувати плевральний вміст шприцем до герметичності‚ інтраплеврально ввести разову дозу антибіотика.

б) Кров згортається (кровотеча триває). При великому гемотораксі (середньому внаслідок проникного поранення) потерпілому показана невідкладна торакотомія. При малому – плевральну порожнину дренувати‚ санувати розчином антисептика‚ призначити гемостатичну терапію. Недосягнення гемостазу (виділення по дренажу понад 100 мл крові за 1 год.) служить показом до ургентної торакотомії.

в) При пункції отримано невелика кількість гемолізованої крові‚ жовтої рідини‚ дрібних чорних згортків. У хворого згорнутий гемоторакс‚ показана відстрочена торакотомія.

Орієнтовна карта для оволодіння методики обстеження хворого‚ постановки діагнозу і надання допомоги при травматичному пневмотораксі.

Завдання

Вказівки до завдання

  1. Обстежити хворого‚ поставити діагноз

  1. Розпізнати і надати невідкладну допомогу при клапанному пневмотораксі

  1. Надати кваліфіковану допомогу при клапанному пневмотораксі

1) Пальпація – ослаблення голосового тремтіння.

Перкусія – коробковий звук над гемітораксом.

Аускультація – ослаблення чи відсутність дихання на боці ураження. На рентгенограмі – гомогенне просвітлення з контурування колабованої легені‚ зміщення тіні середостіння в здоровий бік.

2) Ознаки напруженого пневмотораксу: задишка в спокої‚ ціаноз‚ набухання шийних вен‚ ортопное‚ залучення допоміжної дихальної мускулатури‚ асиметрія грудної клітки (розширення ураженого боку). На рентгенограмі – різке зміщення тіні середостіння в здоровий бік‚ розширення міжреберних проміжків.

Допомога: В ділянці 2 міжреберя по задній аксилярній лінії обробити шкіру спиртовим розчином йоду. Провести анестезію тканин грудної стінки 0‚5% розчином новокаїну. В тій же точці в плевральну порожнину провести широкопросвітну голку (Дюфо‚ пункційну‚ для гемотрансфузій тощо). Про ефективність свідчитиме інтенсивне виходження повітря з плевральної порожнини.

3) Провести закрите дренування плевральної порожнини за Бюлау. Через добу виконати контроль аеростазу та розправлення легені (критерії: припинення відходження повітря по дренажній трубці‚ нормалізація аускультативної‚ перкуторної та рентгенологічної картини). При їх досягненні дренаж перетиснути‚ а згодом – екстрагувати за умови відсутності рецидиву пневмотораксу.

Якщо спонтанного закриття дефекту легені не наступає (виділення повітря по дренажу не припиняється)‚ показана торакотомія та його герметизація.

При наявності протипоказів до торакотомії виконати спробу плевродезу (за умови здатності легені до розправлення під час активної аспірації з плевральної порожнини) чи тимчасової ендоскопічної оклюзії бронха та призначити протимікробну терапію (загроза емпієми плеври).

VІ. Завдання для НДРС Невідкладна торакоскопія при ТГК.