Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
04.Системні захворювання сполучної тканини. Системний червоний вовчак.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
276.99 Кб
Скачать
  1. 1 з 10 діагностичних критеріїв ACR, 1997;

  2. 3 з 7 діагностичних критеріїв ACR, 1997;

  3. 4 І більше з 11 діагностичних критеріїв acr, 1997;

  4. 1 з 11 діагностичних критеріїв ACR, 1997;

Тест №21. Показами до призначення цитостатиків при СЧВ не є:

  1. Висока активність СЧВ;

  2. Прогресуюче ураження нирок;

  3. Недостатня ефективність ГКС;

  4. Дискоїдний вовчак;

Тест №22. При низькій активності процесу для лікування хворих на СЧВ преднізолон призначають в дозі:

  1. 40 мг;

  2. 80 мг;

  3. 10 мг;

  4. 1000 мг;

Тест №23. Циклофосфамід є препаратом вибору у хворих на СЧВ при розвитку:

  1. Люпус-нефриту;

  2. Дискоїдного вовчака;

  3. Ураженні слизових оболонок;

  4. Не призначається хворим для лікування СЧВ;

Тест №24. При низькій активності процесу із помірним ураженням шкіри препаратом вибору для лікування хворих на СЧВ є:

  1. Метотрексат;

  2. Сульфосалазин;

  3. Гідроксіхлорохін;

  4. Циклофосфамід;

Тест №25. Виберіть препарат для лікування люпус-нефриту ІІІ-IV морфологічного класу:

  1. Метотрексат;

  2. Сульфосалазин;

  3. Мікофенолат мофетил;

  4. Преднізолон;

Тест №26. Одним із шкірних діагностичних критеріїв СЧВ є:

  1. Дискоїдний вовчак;

  2. Склеродактилія;

  3. Кільцеподібна еритема;

  4. Ревматоїдні вузлики;

Тест №27. До діагностичних критеріїв СЧВ належить:

  1. Серозити;

  2. Інфаркт міокарда;

  3. двобічний базальний пневмофіброз;

  4. езофагіт;

Тест №28. У хворої 30 років, після аборту зросла температура тіла до 38,5С, з’явився біль в мілких суглобах кистей, набряки нижніх кінцівок та обличчя. Відмічає появу висипу на обличчі під перебування на сонці, поодинокі виразки на слизовій порожнини рота. ЗАК: ер – 2,6*1012/л, Нb – 98 г/л, л. – 2*109/л, ШОЕ – 58 мм/год. ЗАС: білок – 3,1 г/л, ер. – 10-15 в п/з. Про яке захворювання можна думати в даному випадку?

  1. Вузликовий периартеріїт;

  2. СЧВ;

  3. Гострий гломерулонефрит;

  4. Системну склеродермію.

Тест №29. У жінки 23 років, яка хворіє синдромом Рейно протягом 5 років, місяць тому відмітила підвищення температури тіла, біль в суглобах, гіперемія обличчя, схуднення, слабкість. ЗАК: л. – 3,2*109/л, ШОЕ – 38 мм/год. Дослідження яких імунологічних показників буде мати найбільшу діагностичну цінність?

  1. Кількість Т-супресорів

  2. Антитіла до dsДНК

  3. Антитіла до фосфоліпідів

  4. Кількість Т-лімфоцитів

Тест №30. 1. Хвора 18 років, звернулась в лікарню зі скаргами інтенсивний біль в суглобах кистей, променево-зап’ястних, ліктьових, колінних. Стан погіршився після перенесеної ГРВІ. Температура тіла – 37,5-38,2С. На фоні прийому антибіотиків виникла гіперемія шкіри обличчя. Об’єктивно: гіперемія та лущення шкіри спинки носу та щік. Шум тертя плеври зправа. Пульс – 96 за хв. Систолічний шум на верхівці. Суглоби кистей набряклі. В ЗАК: лейкопенія, ШОЕ – 54 мм/год. В ЗАС: білок 0,3 г/л. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

  1. Ревматична хвороба: поліартрит, кардит;

  2. Ревматоїдний артрит;

  3. Реактивний артрит;

  4. Системний червоний вовчак.

Задача №1. ( = II)

Хвора М., 21 року, захворіла після переохолодження. Захворювання розпочалось з підвищення температури тіла до 390С, болю та припухлості колінних, гомілковоступневих, ліктьових суглобів. На щоках яскравий рум’янець.

При огляді: стан важкий, шкірні покриви бліді. Припухлість колінних, гомілковоступневих, ліктьових суглобів, на дотик гарячі, обмеження в них пасивних та активних рухів. На животі, в ділянці плечових суглобів невелика кількість петехій. АТ 90/40 мм рт. ст., пульс – 118 за хв., ритмічний. Права межа серця зміщена на 1 см вправо від правого краю грудини, верхня – сягає III ребра, ліва – на 1,5 см зміщена вліво від середньоключичної лінії. Тони серця ослаблені. В нижніх відділах легень - жорстке дихання. Печінка на 2 см виступає з під реберної дуги, м’яка, чутлива.

ЗАК: ер – 2,8 *1012/л, Hb 120 г/л, лейк. – 3,2*109/л, тромбоцити 90*109/л, ШОЕ 56 мм/год, γ-глобулін 28,5%, фібриноген 5,5 г/л. ЗАС: білок 5 г/л, лейк. – 6-8 в п/з, ер. – 20-25 в п/з, гіалінові циліндри – 3-5 в п/з.

  1. Ваш попередній діагноз?

  2. Які необхідні додаткові методи обстеження?

Відповідь на задачу №1

  1. СЧВ, гострий перебіг, активна фаза, активність III ст., з ураженням суглобів - поліартрит, шкіри - ексудативна еритема; нирок – люпус-нефрит нефротичного типу.

  2. Визначення LЕ-клітин, антинуклеарного фактору, антитіл до ДНК.

Задача №2. ( = II)

Хвора М., 18 років, госпіталізована в клініку з скаргами на болі в серці, задишку, сухий кашель, болі в грудній клітині. Захворювання розпочалось після переохолодження та перебування на сонці. На початку з’явився біль в горлі та підвищення температури тіла до 390С, далі біль та припухлість в колінних суглобах, біль в м’язах, виразна загальна слабкість. Була госпіталізована в району лікарню, де проводилась антибіотикотерапія, далі, в зв’язку з неефективністю терапії, застосовували дексаметазон в дозі 8-12 мг/добу, що теж не дало помітного терапевтичного ефекту.

При огляді: стан важкий, шкіра бліда, суха, яскравий рум’янець на щоках та крилах носу, ділянки облисіння на голові. Колінні та міжфалангові суглоби кистей набряклі, рухи в них обмежені. В нижніх відділах легень притуплення перкуторного звуку та ослаблення везикулярного дихання, в підлопатковій ділянці справа вислуховується шум тертя плеври. АТ 110/60 мм рт. ст., пульс – 130 за хв., ритмічний. Ліва межа серця на 2,0 см зміщена вліво від середньоключичної лінії. Тони серця ослаблені. Печінка на 3 см виступає з під реберної дуги, дещо ущільнена, чутлива.

Ro-графія ОГК: серце розширено переважно вправо, в нижньомедіальній зоні правої легені – нечіткість легеневого малюнку та невеликий випіт в плевральну порожнину.

ЕКГ: ритм синусовий, правильний, синусова тахікардія, ознаки перевантаження лівого шлуночку, дифузні зміни в міокарді.

Проба Манту 4 мм.

ЗАК: ер – 1,8 *1012/л, Hb 53 г/л, лейк. – 6,0*109/л, мон. 8%, ю. 1%, п. 14%, с. 54%, лімф. 22%, плазм. кл. 1%, ШОЕ 5- мм/год. ЗАС: відносна щільність 1,010, білок 0,33 г/л, лейк. – 3-5 в п/з, ер. – 16-20 в п/з, поодинокі гіалінові та зернисті циліндри. СРБ (+++). Загальний білок 67 г/л, γ-глобулін 35,3%.

  1. Ваш попередній діагноз?

  2. З якими захворюваннями слід провести диференційний діагноз?

  3. Які необхідні додаткові методи обстеження?

Відповідь на задачу №2

  1. СЧВ, гострий перебіг, активна фаза, III ступінь активності, з ураженням серця – міокардит; серозних оболонок - правобічний ексудативний плеврит, анемія хронічного захворювання.

  2. Бактеріальний сепсис, гострий лейкоз.

  3. Визначення LЕ-клітин, антинуклеарного фактору, антитіл до ДНК, бактеріологічне дослідження крові. Ехо-КГ.

Задача №3. ( = III)

Хвора К., 39 років, хворіє біля 13 років. Захворювання розпочалось з відчуття оніміння та блідість кінчиків пальців рук на холоді. Після застосування папаверину, преднізолону в невеликих дозах стан дещо покращився. Проте далі з'явився біль в м’язах кінцівок, слабкість в кінцівках, що обмежувало активне пересування хворої. Зниження апетиту, безсоння, диспепсичні розлади. Протягом останніх 2 років хвора схудла, стало випадати волосся, з’явились виразки в ротовій порожнині, галюцинації.

При огляді: стан важкий, пересувається важко, виразний синдром Рейно на пальцях рук, виразки ротової порожнини, атрофія м’язів, болісність їх при пальпації. АТ 140/90 – 170/120 мм рт. ст., пульс – 96 за хв., ритмічний. Права межа серця зміщена на 2 см вправо від правого краю грудини, верхня – сягає II ребра, ліва – на 2,0 см зміщена вліво від середньоключичної лінії. Тони серця ослаблені, систолічний шум на верхівці, акцент II тону на легеневій артерії. В нижньо-задніх відділах легень жорстке дихання, поодинокі сухі та вологі хрипи. Печінка на 4-5 см виступає з під реберної дуги, ущільнена, чутлива. Симптом Пастернацького слабо позитивний з обох боків.

ЗАК: ер – 2,8 *1012/л, Hb 102 г/л, лейк. – 5,0*109/л, ШОЕ 35 мм/год, γ-глобулін 32,5%. ЗАС: білок 0,66 г/л, лейк. – 8-12 в п/з, ер. змінені – 10-12 в п/з, гіалінові циліндри – 3-5 в п/з. LЕ-клітини 9:1000. Сечовина 14 ммоль/л, креатини 0,245 ммоль/л

Ro-графія ОГК: серце розширено вправо та вліво, підсилення легеневого малюнку біля коренів, вибухання конусу легеневої артерії.

Ехо-КГ: ознаки підвищення тиску в легеневій артерії, невеликий випіт в перикарді, ознаки гіпертрофії шлуночків.

Консультація невропатолога: ознаки виразного церебрального васкуліту.

Проведено лікування ГКС, сечогінними, гіпотензивними, проте стан не покращився, АТ 180/120 мм рт ст., слабкість в м’язах, тимчасова втрата свідомості з судомами. За цих умов хвора померла.

  1. Ваш заключний діагноз?

  2. Які морфологічні зміни можна виявити в нирках та селезінці?

Відповідь на задачу №3

  1. СЧВ, хронічний перебіг, II ступінь активності, синдром Рейно; з ураженням суглобів - поліартрит; серця - ендоміокардит, недостатність мітрального клапана, СН IIА ст; слизової оболонки ротової порожнини - виразковий стоматит; з ураженням нирок - люпус-нефрит з сечовим синдромом, симптоматична артеріальна гіпертензія, ХНН II.

  2. Характерні патоморофологічні зміни в селезінці (кільцеподібне розростання колагенових волокон у вигляді муфти навколо склерозованих артерій та артеріол) та нирок (фібриноїд капілярів клубочків, гіалінові тромби, феномен "петель з дроту").

Задачі "Крок-2"

1. Хвора 18 років, звернулась в лікарню зі скаргами інтенсивний біль в суглобах кистей, променевозап’ястних, ліктьових, колінних. Стан погіршився після перенесеної ГРВІ. Температура тіла – 37,5-38,2С. На фоні прийому антибіотиків виникла гіперемія шкіри обличчя. Об’єктивно: гіперемія та лущення шкіри спинки носу та щік. Шум тертя плеври зправа. Пульс – 96 за хв. Систолічний шум на верхівці. Суглоби кистей набряклі. В ЗАК: лейкопенія, ШОЕ – 54 мм/год. В ЗАС: білок 0,3 г/л. Який найбільш вірогідний попередній діагноз?

А. Ревматична хвороба: поліартрит, кардит;

В. Медикаментозна хвороба;

С. Ревматоїдний артрит;

Д. Реактивний артрит;

Е. Системний червоний вовчак.

2. У хворої 26 років, у зв’язку з системними ураженнями шкіри, суглобів, судин, серозних оболонок та серця, які виникли після фотосенсибілізації, підозрюють СЧВ. Виявлено LE- клітини, антитіла до нативної ДНК, одиничні антицентромірні антитіла, РФ – 1:100, реакція Васермана – позитивна, ЦІК – 120 од. Які імунологічні показники вважаються специфічними для СЧВ?

А. антицентромірні антитіла

В. Ревматоїдний фактор

С. Імуноглобулін А

Д. Підвищення ЦІК

Е. Антитіла до нативної ДНК

3. У хворої 30 років, після аборту зросла температура тіла до 38,5С, з’явився біль в мілких суглобах кистей, набряки нижніх кінцівок та обличчя. ЗАК: ер – 2,6*1012/л, Нb – 98 г/л, л. – 2*109/л, ШОЕ – 58 мм/год. ЗАС: білок – 3,1 г/л, ер. – 10-15 в п/з. Про яке захворювання можна думати в даному випадку?

А. Вузликовий периартеріїт;

В. СЧВ;

С. Гострий гломерулонефрит;

Д. Сепсис;

Е. Системну склеродермію.

4. Жінка 40 років скаржиться на слабкість, швидку втомлюваність, підвищення температури тіла, висип на шкірі обличчя, біль в мілких суглобах кистей та ліктьових суглобах. Хворіє протягом 3 років. При огляді: на щоках еритематозний висип у вигляді "метелика"; променевозап’ястні та ліктьові суглоби вражені симетрично, набряклі; над легенями шум тертя плевры. В крові: анемія, лейкопенія, лімфопенія. В сечі: протеїнурія та циліндрурія. Які антитіла найбільш вірогідно виявити в даному випадку?

А. До нативної ДНК;

В. До міозитів;

С. До ендотеліальних клітин;

Д. Ревматоідного фактору;

Е. до міозину;

5. У жінки 23 років, яка хворіє синдромом Рейно протягом 5 років, місяць тому відмітила підвищення температури тіла, біль в суглобах, гіперемія обличчя, схуднення, слабкість. ЗАК: л. – 3,2*109/л, ШОЕ – 38 мм/год. Дослідження яких імунологічних показників буде мати найбільшу діагностичну цінність?

А. Кількість Т-супресорів

В. Антитіла до dsДНК

С. Антитіла до фосфоліпідів

Д. Рівень імуноглобулінів сироватки крові

Е. Кількість Т-лімфоцитів