Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка СУП.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
219.76 Кб
Скачать

Swot-аналіз

Сильні сторони підприємства

Слабкі сторони підприємства

1. Широкий ряд виробничих послуг

2. Наявність гарної репутації на рин­ку та авторитету у споживачів

3. Компетентність в організації ви­роб­ництва основного виду продук­ції

4. Власні технології виробництва

5. Конкурентна цінова політика

1. Відсутність ефективної служби мар­кетингу, підприємство відчуває труд­но­щі у виявленні своїх реальних клієнтів та їх потреб, немає інформації про по­тенціал ринку

2. Немає стратегічної спрямованості ді­яль­ності підприємства

3. Брак оборотних коштів і коштів на модернізацію виробництва

4. Відсутність належного контролю за виробничими процесами призводить до високих матеріальних витрат

5. Велика залежність від постачаль­ни­ків. Недостатній рівень використан­ня людських ресурсів

Практичне завдання 2

Проаналізуйте ситуацію та розрахуйте показники щодо визначення синергії окремих СЗГ. Яка зі СЗГ може бути запланована до виве­дення з портфеля підприємства з урахуванням вкладу в діяльність інших СЗГ? Яка інформація необхідна для прийняття остаточного рішення? Підприємство аналізує свій «портфель» із позиції оцінки синергії (взаємодії) між окремими зонами господарювання з метою ви­ведення СЗГ з портфеля.

Дані щодо експертної оцінки взаємодії зон наведено у табл. 11 (вза­ємна підтримка СЗГ) і табл. 12 (необхідні ресурси).

Таблиця 11

Дані щодо сзг (які поставляють)

 

СЗГ 1

СЗГ 2

СЗГ 3

СЗГ 4

Сумарна залежність

СЗГ 1

2

1

3

6

СЗГ 2

8

6

5

12

СЗГ 3

4

6

4

14

СЗГ 4

4

3

2

9

Сумарний внесок

16

11

9

12

Таблиця 12

Дані щодо сзг

Види ресурсів у відсотках загального обсягу

СЗГ 1

СЗГ 2

СЗГ 3

СЗГ 4

Фінанси

40

15

15

30

Сировина та матеріали

50

25

20

5

Виробничі потужності

60

10

10

20

Чисельність персоналу

50

20

20

10

Транспортні послуги

10

20

10

60

Практичне завдання 3

Проаналізуйте ситуацію та виконайте завдання:

1. Проведіть аналіз середовища ТОВ «Сандора», визначте поле, у яко­му воно функціонує.

2. Визначте стратегічний набір товариства й дайте йому харак­те­ристику.

3. Запропонуйте зміни до стратегічного набору, які б, на вашу думку, підвищили ефективність діяльності ТОВ «Сандора».

Слово Sandora в перекладі з давньогрецької означає «Боги­ня родю­чості». Є й інше зна­чення – добробут, благоденст­во. ТОВ «Сандора» веде свою історію з 28 серпня 1995 р. Сьогодні фірма «Сандора» – одна з найбільших в Україні фірм – виробників натураль­них соків і нектарів, фрукто­вих і слабоалкогольних напоїв «Сангрія», виноград­них і пло­дово-ягідних вин в упаковці «Тетра Пак». Соки, нектари та напої виготовляються без засто­сування консервантів.

Після приватизації завод роз­почав випуск продукції 21 бе­резня 1996 р. на одній лінії «Тетра Пак» потужністю 3600 пакетів на годину, а зараз ви­робництво вже обладнано тех­нікою потужністю 300000 па­кетів на годину – це близько 200 тонн продукції. Зараз ви­пу­скається більше 70 видів і найменувань усіх напоїв.

Значно виріс персонал фірми, назріли структурні перетворен­ня. Бу­ли створені окремі юри­дичні самостійні спеціалізовані дочірні фірми:

     «Сандора Транс» (власні ав­томобільні перевезення);

     «Сандора Трейд» (торгівля та збут продукції);

     «Сандора Агро» (вирощу­вання власної сировини);

     «Сандора Строй» (власне виробниче будівництво).

За останній рік особливі парт­нерські стосунки склались із низ­кою провідних іноземних фірм та підприємств України. Серед них: пос­тачальник технологічно­го обладнання фірма «Тетра Пак Лаваль», а також світовий лідер виробництва концентрованих соків «Каргілл», «Етол Україна». Вони не тільки постачають на особливих умовах фір­мі «Сандо­ра» свою продукцію, але й про­водять навчання персоналу фірми «Сандора» у своїх учбо­вих центрах і провідних харчо­вих ком­паніях світу.

Формування стратегії та планів розвитку фірми здійснюється на підставі аналізу фінансового стану фірми, виявлення тен­денцій до змін, аналізу продажу, що передбачає:

     аналіз сильних і слабких сторін конкурентів та цін на їхню продукцію;

     аналіз стану сировинної бази й можливості впливу на зміни її кон’юнктури;

     вивчення законодавчої бази, економічної ситуації у країні та прогнозу її змін.

Безупинний контроль діяль­ності конкурентів здійснюється за пуб­лікаціями у пресі та інши­ми джерелами. Ведеться аналіз ринку про­дукції за матеріалами преси, за відомостями банків провідних ком­па­ній («Тетра Пак», «Каргілл»), проводяться опитування постачальників і споживачів нашої продукції.

У формуванні маркетингових програм фірми беруть участь головні фахівці з марке­тингу фірм «Тетра Лаваль» і «Каргілл», плани вироб­ництва та продажу щорічно погоджують­ся з цими компаніями (вони вра­ховують плани у своїй діяльності).

Постійно аналізуються ре­зультати діяльності підприємст­ва. У пла­ново-економічному відділі регулярно проводиться аналіз:

     обсягів продажу й виробництва продукції в поточному періоді порівняно з аналогічним періо­дом минулого року, виконання плану;

     причин падіння обсягів прода­жу й виробництва та невиконан­ня планових завдань. Звіти регу­лярно (1–2 рази на місяць) на­даються ке­рів­ництву;

     фінансового стану підпри­ємства, ведеться розрахунок фінан­со­вих коефіцієнтів на по­точний період часу та в динаміці (щомісячно).

Результати аналізу збираються у відповідних відділах. На під­ставі проведеного аналізу робіт­ники відділів вносять пропозиції щодо об­сягів виробництва, ре­алізації продукції, заробітної платні, фінансової політики.

Проводяться порівняльні де­густації продукції інших фірм – вироб­ників аналогічної про­дукції, аналіз якісних показни­ків. Висновки враховуються й використовуються під час плану­вання.

Розвиток ТОВ «Сандора» проходить за трьома основними напря­мами:

     формування системи управлін­ня та підготовка висококваліфіко­ваного персоналу;

     формування мережі продажу, ринків збуту;

     реконструкція та відновлення технічного устаткування, буді­вель та споруд, інженерних ко­мунікацій та мереж.

У процесі діяльності накопичу­ється інформація про постійних парт­нерів. Кожен регіон Укра­їни веде окремий фахівець. У більш віддалені господарства фахівці виїжджають із періодич­ністю два рази на місяць, найб­лижчі відвідують­ся щотижня. Накопичена інфор­мація сис­тем­тизуєтьсяза ре­гіонами, районами, специфікою діяльності й т. д. На ос­нові отри­маних даних формуються зве­дені таблиці: «Анкета господар­ства», «Зведені дані про поста­чання сировини ТОВ «Сандо­ра», «Наяв­ність виноматеріалів у гос­подарствах України» та інше.

Як джерело інформації, вико­ристовуються відомості зі спеці­альної літератури, довідників, бюлетенів, дані торгово-про­мислової палати, що має вели­кий банк даних про господарст­ва Миколаївської області.

Фірма регулярно здійснює планування всіх видів діяльності:

     розробка планів виробництва й реалізації продукції (на тиж­день, місяць, півріччя, рік);

     розробка плану постачання сировини, матеріалів і комплек­туючих (на тиждень, місяць, півріччя);

     план надходжень на розрахун­ковий рахунок (щомісяця);

     бюджет фірми. Щомісячно в кожному підрозділі складають­ся бюд­жети відділів, що містять плани заходів і витрат за ними. При цьому планово-еко­номічний відділ розробляє зве­дений бюджет фірми, який складається з плану прибутків і витрат. Постійний контроль ви­конання бюджету дозволяє ко­ректувати видаткову частину в залеж­ності від виконання пла­нів виробництва й реалізації продукції;

     розробка бізнес-плану. За всіма проектами, що впровад­жуються в ТОВ «Сандора», по­передньо розробляються техніко-економічні об­ґрун­тування й бізнес-плани, що дозволяють спрогнозувати економіч­ний ефект кожного окремого проек­ту та його вплив на фінансовий стан і грошові потоки фірми.

Оперативні плани розробля­ються безпосередньо у відділах. Фінан­сові плани розробляються у планово-економічному відділі на підставі поточних і перспек­тивних планів заходів фірми в цілому.

Обсяги випуску продукції плануються на основі маркетин­гових дос­ліджень з урахуванням технічних і фінансових можли­востей фір­ми. Графіки поста­чання сировини й пакувального матеріалу складаю­ться на рік із тижневою розбивкою поставок і доводяться до ви­конавців. В усі підрозділи щосереди надходить узгоджений і затверд­жений план виробництва продукції на тиждень. Розробляє його плано­во-технічний відділ, куди надхо­дить оперативна інформація про ви­конання плану. Вся інша діяльність планується у відпо­відності з планом основного ви­робництва.

Щотижня керівники підроз­ділів інформують своїх співро­бітників про плани на тиждень, проводять оцінку виконаної ро­боти, від­зна­чають сильні та слабкі сторони діяльності підрозділу.

В основі кадрової політики фір­ми – орієнтація на висококваліфі­ко­вану робочу силу, інтегрова­ну в систему виробництва; безпе­рервність процесу збагачення знаннями й підвищення кваліфі­кації; делегування відповідаль­ності; партнерські стосунки між учасниками виробництва.

У 1998 р. керівництвом було прийняте рішення про впровад­ження на підприємстві системи якості відповідно до стандартів ISO серії 9000, що містить у собі всі етапи життєвого циклу підприємства, починаючи від укладання договорів із поста­чальниками сировини до після­продажногообслуговування. У межах цієї роботи на ТОВ «Сан­дора» було проведено реоргані­зацію структури управління, створено Координаційну Раду, до якої увійшли всі керівники підрозділів. Щомі­сяця прово­дяться засідання Координацій­ної Ради, де  розглядаються питання підвищення конкурентоспроможності продукції, зни­ження невиробничих витрат, збільшення обсягів продажу. Розробляється ком­п­лексна про­грама підвищення конкурентос­проможності та вдоско­налення системи якості на підприємстві. Керівництво постійно пік­луєть­ся про підвищення фахового рівня кадрового складу. Розроб­лено програму навчання персо­налу, відповідно до якої керівни­ки підроз­ділів і фахівці прохо­дять навчання на семінарах, фо­румах, курсах, а потім навчають персонал на робочих місцях.

На підприємстві розроблено «Положення про День якості», який проводиться щомісяця. У цей день відзначаються кращі робітники в кожному підрозділі. Пропозиції на звання кращого робітника подають керівники підрозділів з урахуванням дум­ки всього колективу. Керів­ник фірми виносить остаточне рі­шення про заохочення кращих робіт­ників.

У листопаді 1998 р. фірма вступила в Українську асоціа­цію якості, з якою пов’язує свій подальший розвиток. Починаю­чи з 1997 р., ТОВ «Сандора» бере участь у семінарах і фору­мах з якості; троє фахівців пройшли навчання в Міжгалузевому центрі якості «ПРИРОСТ» й одер­жали свідоцтва.

Управління фінансовими ре­сурсами здійснюється фінансо­вою службою фірми відповідно до заздалегідь розроблених і за­тверджених дирекцією стра­тегічних та оперативних планів.

Фінансова служба визначає потребу в коштах (у певний мо­мент часу) і джерела їх одержан­ня. Для цього розробляється бізнес-план, що дозволяє відслідковувати фінансові потоки. У випадку виникнення дефіциту коштів, фінансова служба визна­чає й аналізує причини його ви­никнення, коригує поточні пла­тежі.

На фірмі створено єдину інформаційну систему, що доз­воляє в будь-який час проана­лізувати стан справ для прий­няття рішень. Ві­домості про рух матеріалів і готової продукції формуються щодня та переда­ються електронною поштою у відділи.

Велику увагу фірма приділяє роботі зі своїми постачальника­ми. Серед них є такі відомі підприємства: «Каргілл», «Тетра Лаваль Україна», «ЕтолУк­раїна», «Укррос», «Рубежанський КТК». Кожне з них є лідером у своїй галузі. З цими фірмами ук­ладено угоди на поточний рік. Перспективним плануванням передбачається співробіт­ництво до 2001 р. У зв’язку зі зрос­танням обсягів виробництва й роз­ширенням асортименту постійно ведеться пошук нових постачаль­ни­ків, удосконалю­ються вже налагоджені зв’язки (обмін делегаціями, впо­рядку­вання планів-графіків роботи на місяць, квартал). За ре­зу­льтата­ми переговорів складаються відповідні звіти, кращі ідеї та пер­спективні пропозиції застосову­ються на практиці. Для поліп­шення якості продукції, що ви­пускається, підприємства-по­стачальники пос­тій­но обміню­ються з нами своїми новими роз­робками (зокрема, фірми «Кар­гілл», «Етол Україна»). За ре­зультатами дегустації зразків на підприємстві приймаються рі­шення про випуск нових видів продукції та поліпшення якості вже існуючих.

Фірма постійно вдосконалює налагоджені зв’язки зі своїми парт­нерами-постачальниками. Наприклад, взаємовідносини з радгоспом-заводом «Білозерський». Якщо раніше співробіт­ництво з ними обме­жувалося просто купівлею їх сільськогос­подарської продукції, то тепер фірма разомзрадгоспом-заводом стали рівноправними парт­нерами у процесі виробництва й реалізації продукції. На тери­торії радгоспу-заводу «Білозерський» ТОВ «Сандора» вста­новило свою лінію Star Asept із переробки фрук­тів і ягід у пло­дово-ягідне пюре асептичного збереження.