Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді макро.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.03.2016
Размер:
110.48 Кб
Скачать

16.Бюджетна система. Державний бюджет. Вплив засобів фіскальної політики

Бюдже́тна систе́ма — це сукупність бюджетів держави та її адміністративно-територіальних утворень (державний бюджет та місцеві бюджети відповідно), побудована з урахуванням економічних відносин, державного і адміністративно-територіальних устроїв і врегульована нормами права.

Структура бюджетної системи визначається ступенем розподілу повноважень з концентрації фінансових ресурсів та їх використання між органами публічної влади різного рівня.

Державний бюджет — це система грошових відносин, яка виникає між державою, з одного боку, і підприємствами, фірмами, організаціями та населенням, з іншого, з метою формування та використання централізованого фонду грошових ресурсів для задоволення суспільних потреб. Іншими словами, це — щорічний баланс надходжень та видатків, який розробляють державні органи для активного впливу на економічний процес та підвищення його ефективності.

У кожній країні основу державних фінансів становить бюджет, а точніше — бюджетна система, яка включає державний бюджет і бюджет відповідних адміністративних одиниць.

17.Стан державного бюджету. Бюджетне обмеження. Концепції балансування державного бюджету.

У теорії споживання бюджетне обмеження показує які набори товарів та послуг (споживчі набори) може придбати споживач, маючи певну суму (бюджет) при заданих цінах. Бюджетне обмеження є, поряд із відношенням переваги, базовим поняттям при формальній постановці задачі максималізації корисності (задачі про вибір споживача)

У випадку двох товарів, бюджетне обмеження представляється графічно за допомогою бюджетної лінії (лінії бюджету, лінії бюджетного обмеження), що містить всі споживчі набори, які коштують рівно бюджет споживача.

Концепції балансування державного бюджета :

  • Перша концепція виходить з того, що бюджет може бути щорічно збалансований. Щороку збалансований бюджет поглиблює коливання економічного циклу.

  • Друга концепція виходить з того , що бюджет може бути збалансований під час економічного циклу, а не на кожний рік.

  • Третя концепція пов'язана з ідеєю про функціональних фінансів.

Відповідно до на цю ідею питання збалансованості бюджету - на щорічної чи циклічною основі - другорядний. Початкової метою федеральних фінансів є забезпечення не інфляційної повної зайнятості, тобто балансування економіки, а чи не бюджета .

18.Державний борг та його вплив на соціальну економіку

Державний борг - це сума дефіцитів державного бюджету за мінусом бюджетних надлишків; нагромаджена урядом сума запозичень для фінансування бюджетного дефіциту.

Державний борг виникає через брак у державі коштів, необхідних для виконання її функцій, тому держава змушена мобілізувати додаткові кошти для покриття своїх видатків.

Існування державного боргу в умовах ринкової економіки є об’єктивним економічним явищем, обумовленим необхідністю виконання самою державою та її агентами різних суспільних функцій. Завдяки зростанню бюджету держава поступово забезпечувала відповідні заходи щодо економічного і соціального регулювання стану країни і її регіонів. Бюджет відображає відносини розподілу і перерозподілу, опосередковує рух грошової маси. Через бюджет здійснюються фінансування заходів економічного і соціального розвитку, що мають загальнодержавне значення, перерозподіл частини фінансових ресурсів між адміністративно-територіальними одиницями країни з метою вдосконалення структури суспільного виробництва й забезпечення соціальних гарантій населенню.