Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsya_psikha.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
106.85 Кб
Скачать

86. Сумісність та спрацьованість.

Сумісність - це ефект взаємодії людей, який означає максимальне суб'єктивне задоволення партнерів один одним за певних енергетичних витрат і значної взаємної Ідентифікації. Суб'єктивна задоволеність - це головна ознака сумісності.

Спрацьованість - це результат взаємодії конкретних учасників діяльності. Вона характеризується продуктивністю, емоційно-енергетичними витратами та задоволеністю собою, партнерами та змістом роботи. Першим критерієм розмежування спрацьованості та сумісності є характеристика умов взаємодії. Це офіційні умови (пов'язані з вирішенням завдань) та неофіційні умови (пов'язані із задоволенням потреби у спілкуванні). Другим критерієм є відносна значущість одного з партнерів та суб'єктивна задоволеність один одним. Третій критерій - напруженість (енергозатрати) в процесі вирішення спільного завдання.

Спрацьованість характеризується задоволенням змістом діяльності, сумісність - задоволенням спілкуванням. Сумісність та спрацьованість регулюють славлення людини до провідної діяльності, праці. Несумісність і неспрацьованість с головними чинниками конфліктних ситуацій.

87. Конфліктні ситуації та шляхи їх розв’язання.

Конфліктна ситуація - це суперечливі позиції сторін за будь - якого приводу, прагнення до протилежних цілей, використання різних засобів по їх досягненню, розбіжність інтересів, бажань і т.д.  Досить часто в основі конфліктної ситуації лежать об'єктивні протиріччя, але іноді буває досить якої-небудь дрібниці: невдало сказаного слова, думки, тобто інциденту - і конфлікт може початися. У конфліктній ситуації вже виявляються можливі учасники майбутнього конфлікту - суб'єкти або опоненти, а також предмет суперечки або об'єкт конфлікту.  Конфлікт починається з того моменту, коли хоча б один з взаємодіючих суб'єктів усвідомлює відмінність своїх інтересів і принципів від інтересів і принципів іншого суб'єкта і починає односторонні дії зі згладжування цих відмінностей у свою користь (ще не розуміючи чітко, в чому вони полягають). 

Деякі пропозиції щодо вирішення конфлікту:  1. Визначте проблему в категоріях цілей, а не рішень.  2. Після того, як проблема визначена, визначите рішення, які прийнятні для обох сторін.  3. Зосередьте увагу на проблемі, а не на особистих якостях іншої сторони.  4. Створіть атмосферу довіри, збільшивши взаємний вплив і обмін інформацією.  5. Під час спілкування створіть позитивне відношення один до одного, виявляючи симпатію і вислуховуючи думка іншої сторони, а також зводячи до мінімуму прояв гніву і погроз. 

88. Діагностика психологічного клімату в групі.

У цьому напрямку діагностики методики (частіше опитувальники, але використовуються і різноманітні модифікації соціометричною процедури) покликані оцінити згуртованість або ж роз'єднаність, конфліктність або гармонійні відносини членів малої групи між собою. Рівень аналізу тут більш узагальнений, група розглядається як одиниця, а характер взаємовідносин учасників виступає в ролі її головної риси.

Експрес-опитувальник з вивчення соціально-психологічного клімату в трудовому колективі, розроблений в Ленінграді в 1983 р О. С. Михалюк. Під кліматом автори розуміють відносно стійку систему відносин членів колективу до цього колективу як цілому. Клімат визначається за трьома компонентами: емоційному, поведінковому і когнітивному. На кожен компонент задається по три питання з готовими варіантами відповіді: позитивним, негативним, невизначеним. По поєднання відповідей встановлюється підсумкова оцінка кожного компонента кожним членом колективу: позитивна (якщо всі три відповіді або хоча б два - позитивні); негативна (поєднання трьох негативних відповідей, двох негативних і будь-якого іншого третього); невизначена, суперечлива (невизначений відповідь на всі три питання, два невизначених і будь третя відповідь, один невизначений відповідь і два інших з протилежними знаками).

Індивідуальні оцінки зводяться в загальну таблицю, вираховується середня оцінка клімату в колективі за вибіркою: спеціально розроблена схема дозволяє охарактеризувати структуру ставлення до колективу але всіх трьох компонентами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]