Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стандарт дипломирования.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

5.3.6 Вимоги до розділу конструкторського проектування

Розділ конструкторського проектування дипломного проекту є третій розділ пояснювальної записки дипломного проекту (дипломної роботи бакалавра), у якому наводяться обґрунтування прийнятих конструктивних рішень. У цьому розділі обґрунтовуються габаритні, стикові й приєднувальні розміри, способи зв’язку з іншими блоками (рознімні або не рознімні з’єднання), способи кріплення блока, заходи захисту від перешкод та випромінювання.

Для друкованих плат наводять обґрунтування вибору матеріалу, способів розміщення елементів на платі, розрахунки друкованих провідників, вибір контактних площадок, вибір кроку координатної сітки, спосіб виготовлення друкованої плати, засоби захисту від кліматичних і механічних дій.

Під час виконання креслення деталей обґрунтовують вибір матеріалу, допуск на розміри, шорсткість поверхні та ін.

Якщо створюється програмне забезпечення, то обґрунтовують вимоги до конфігурації ЕОМ або типів процесора, інтерфейсів, контролерів та їх характеристик, вибору мови програмування, типу файлів та ін.

Обсяг розділу конструкторського проектування не повинен перевищувати п’ять сторінок машинописного тексту.

5.3.7 Вимоги до розділу досліджень

Розділ досліджень дипломного проекту є четвертий розділ пояснювальної записки дипломного проекту. Він повинен повністю розкривати зміст питань, включених в розділ дослідження завдання до дипломного проекту. Основне призначення цього розділу – показати вміння застосовувати студентом сучасні методи дослідження й проектування під час розробки пристроїв, систем, засобів автоматизації технологічних процесів тощо.

У цьому розділі можуть застосовуватися методи теорії автоматичного керування, математичне моделювання, теорія планування й обробки результатів експерименту, теорія ймовірності й статистичне оцінювання та ін.

Наприкінці дослідницької частини обов’язково наводять висновок з цього розділу, у якому відображають отримані кількісні та якісні показники пристрою, що розробляється (запас стійкості, якість перехідних процесів, швидкодія та ін.), або уточнюються показники, які впливають на працездатність пристрою (показники надійності, межа використання за кліматичними й механічними впливами, напругою та ін.).

Слід відзначити, що дослідження на надійність і розрахунок показників надійності – різні речі. Розрахунки наводять у схемотехнічному розділу. Дослідження повинні враховувати вплив різних факторів (наприклад, кількості елементів схеми, типу елементної бази з різними показниками інтенсивності відмови, схем резервування та ін.) на показники надійності. Як правило, ці питання розглядаються в тому випадку, коли в процесі виготовлення пристрою уточнюються показники надійності, наведені в завданні на дипломне проектування.

Розділ досліджень в обов’язковому порядку повинен представлятися на захисті дипломного проекту у вигляді плакату, який розкриває його зміст й отримані результати.

Обсяг розділу досліджень не повинен перевищувати 10 сторінок машинописного тексту.