Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стандарт дипломирования.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
1.3 Mб
Скачать

6.2.4 Правила оформлення складального креслення

Складальне креслення належить до робочої документації. Його призначення надати всю необхідну інформацію для складання пристрою або друкованої плати.

Складальне креслення оформлюється за вимогами ЄСКД (ГОСТ 2.109) зі штампом, у якому вказується назва пристрою, вид креслення (складальне), а до позначення документа через крапку проставляється шифр документа (СБ). На складальному кресленні повинні бути позначені всі його складові частини й габаритні розміри. Позначення складових частин (елементів) може здійснюватися у вигляді номера позицій з винесенням або назвою елементів (для друкованої плати) згідно з діючими стандартами (R– резистор,С– ємність,L– індуктивність,VD– діод,VT– транзистор,D– мікросхема (у випадку наведення одночасно аналогових і дискретних мікросхем:DA– аналогова,DD–дискретна),Х– розняття,S– перемикач (кнопка, тумблер та ін.),К– реле,Z– кварцовий резонатор та ін.). Інформація про складові частини складального креслення наводиться в переліку елементів, який рекомендується виконувати окремо й наводити в додатку до пояснювальної записки.

Складальне креслення друкованої плати використовується під час збирання друкованої плати й повинно містити тільки ту інформацію, яка необхідна для збирання. Тому рекомендується елементи на платі показувати спрощено й указувати ключ установки (для мікросхем і розняття – першу ніжку або перший вивід, для транзисторів – перші літери назв ніжок, для діодів і електролітичних ємностей – позначення виводу “+” та ін.), а в технічних умовах записувати “Позиційне положення елементів показано умовно, елементи встановлювати згідно з ключем”.

Формування виводів елементів РЕА і їх установлення рекомендується здійснювати за галузевим стандартом ОСТ4.010.030-81, а варіант установки відображати в технічних умовах. Якщо встановлення інше, то роблять винесення елемента з указівкою усіх геометричних розмірів.

У технічних умовах на складальне креслення друкованої плати повинна бути надана така інформація:

- допуски на розміри;

- вид установлення елементів РЕА й формування їх виводів;

- ключ установлення елементів;

- матеріал паяння (наприклад, паяти ПОС-61 ГОСТ 2193-76);

- вид покриття (наприклад, покриття: лак УР-231У22 ТУ6-10-863-84);

- інші технічні вимоги.

Якщо на платі встановлюється розняття, на кресленні пунктирною лінією проставляють поверхню з літерою (наприклад, А), яка лаком не покривається, а в технічних умовах у пункті “покриття” додають “крім поверхні А”.

Якщо на платі є провідники з об’ємним монтажем, то на ній повинні вказуватися ці місця, а в технічних умовах у пункті “інші вимоги” наводять інформацію про марку проводу.

6.2.5 Правила оформлення плакатів

Плакати не належать до конструкторської й програмної документації, тому на них не розповсюджуються вимоги ЄСКД і ЄСПД. Але ілюстрації, таблиці й формули, які наводяться на плакатах, повинні відповідати встановленим стандартам. На плакатах можуть відображатись технологічна, організаційно-економічна частини, охорона праці й в обов’язковому порядку для дипломних проектів – дослідницька частина. Штамп на плакаті не обов’язковий, але плакат повинен бути підписаний для ідентифікації його автора. Тому рекомендується на ці аркуші ставити штамп.

Інформація, яка наводиться на плакатах, повинна бути зрозумілою, наглядною й такою, що сприймається членами державної комісії й присутніми на захисті дипломного проекту. Якщо на плакаті є фізичні величини, то після позначення через кому наводиться їх розмірність з урахуванням прийнятих скорочень. У тому випадку, коли на плакаті наводяться не загальноприйняті скорочення, то вони повинні бути розшифровані.

Якщо на плакаті наводяться графіки, то назву графіку рекомендується ставити над графіком. Осі графіку повинні бути позначені назвами фізичних величин, або їх позначеннями. Через кому проставляється розмірність фізичної величини.

Чисельне значення результатів наводять на плакатах до третього значущого розряду. Наведення більшої кількості розрядів інформації повинно бути обґрунтовано з погляду її достовірності.