Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Шпори / Шпори господарське право.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
36.98 Кб
Скачать

2. Поняття, ознаки та організаційні форми підприємств та види

Підприємство – це самостійний суб’єкт госп, створений компетентним органом держ влади або органом мс або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідоної, торгівельної та ін. госп діяльності. Ознаки: 1. безпосередня здійснення виробничої, науково-дослідоної, торгівельної та ін. госп діяльності; 2. можливість функціонування на будь якій формі власності.; 3. установчий документ – зазвичай статут,якщо інше не встанов законом; 4. наявність власного найменування, печатки, ідентифікаційного кода, 5. порядок управління – залежить від унітарного або корпоративного типу, 6. функціонує на базі відокремленого майна, 7. наявність госп правосуб’єктності, - статус юо. ВИДИ: Залежно від форм власності можуть діють підпр таких видів: а) Приватне підприємство, що діє на основі приватної власності громадян чи суб’єктів господарювання, б) підпр що діють на основі колективної власності, в) комунальне підприємство, що дє на осн комун власності територіальної громади, г) державне підпр, що діє на основі держ власності. Д) підпр, засноване на змішаній формі власності (на базі обєднання майна різних форм власності). Залежно від способу утворення та формування статутного фонду в Укрїні: а) унітарні( створюються одним засновником на основі договору) , б) корпоративні (ств двома чи декількома засновниками за їх спільним рішенням на основі договору). Залежно від к-сті працюючих та обсягу валового доходу від реалізації продукції за рік: а) малі підпр( підпр, в яких середньо облікована чисельність працюючих за звітний рік не перевищує 50ти осіб,а обсяг валового доходу від реалізації продукції, робіт, послуг за цей період не перевищує 70 млн грн..) б)середні, в) великі (підпр, в яких середньооблікова чисельність прац за звіт рік перевищує 250 осіб а обсяг вл дох від реал прод, роб, пос за рік перевищ суму 100 млн грн..)

4. Особливості створення та діяльності:

4.1. Державних унітарних підприємств (дуп)

ДУП - це таке підприємство унітарного типу, яке діє на базі відокремленої частини держ власності без поділу її на частки, ств в розпорядчому порядку компетентним органом держави і входить до сфери управління зазначеного органу. Можуть бути двох видів: 1. державні – комерційні (ств державою для здійсн підпр діяльності і майно закріплюється за ними на праві госп відання) , 2. казенні. (для здійснення комерційної госп діяльності, майно за ними закріпл на праві оперативного управління. Найменування ДУП повинно містити слова «держ підпр»

4.2. Комунальних унітарних підприємств (куп)

КУП – це таке унітарне підприємство, яке діє на базі відокремленої частини комунальної власності, без поділу її на частини, створюється за рішенням органу мс, у розпорядчому порядку і входить до сфери управління органу уповноваженого управляти відповідним комунальним майном. Х-рні ознаки: 1. госп організація унітарного типу; 2.Ств за рішенням органу мс, 3. Функції власника майна – виконує уповноважений орган. Статутний фонд КУП утв органом , до сфери управління якого воно входить, до реєстрації його як суб’єкта господарювання. КУП очолює керівник підприємства, що признач органом, до сфери управління якого входить підприємство, і є підзвітним цьому органові. Найменування КУП повинно містити слова «комунальне підприємство»

Соседние файлы в папке Шпори