Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Шпори / Шпори господарське право.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
36.98 Кб
Скачать

9. Порядок ліквідації та реорганізації суб’єктів господарювання.

Ліквідація госп товариства проводиться призначеною нею ліквідаційною комісією, а у разі припинення діяльності товариства за рішенням суду – ліквідаційною комісією, що призначається цими органами. З дня призначення лікв комісії, до неї переходять повноваження по управлінню справами товариства. Лікв комісія у триденний строк з моменту її призначення публікую в друкованих ЗМІ повідомлення про припинення госп товариства, та про порядок і строк заявлення кредитора вимог до нього. Забезпечує визначення вартості майна товариства в порядку встановленого законом, про оцінку майна, майнових прав, та професійну оціночну діяльність та ін.. А також складає ліквідаційний баланс та подає його вищому органу товариства або органу, що призначив ліквідаційну комісію. Форми реорганізації : 1. злиття( усі права та обов підпр, що припин, переходять до підприємства, що утв в процесі злиття) , 2 поділ(- \\ - поділу) , 3 виділення,(частина -\\- виділення згідно з розподільчим балансом) 4.перетворення. (усі -\\- перетворення

10. Банкрутство як підстава припинення господарської діяльності.

Банкрутство – це встановлений госп судом факт неспроможності суб’єкта підпр діяльності виконати свої грошові зобов’язання не інакше як через застосування ліквідаційної процедури в справі про банкрутство. Провадження в справі про банкрутство порушується за наявності матеріально-правових (це стійка і значна неплатоспроможність,) і процесуально-правових(подання боржником або кредитором до госп суду заяви про порушення справи про банкрутство з комплектом передбаченим законом документів) умов. Ознаки банкрутства: 1. застосування інституту за загальним правилом у сфері підприємницької діяльності. 2. встановлюється госп судом як юридичний факт, що породжує певні наслідки. 3. зміст встановленого госп судом факту банкрутства – неспроможність суб’єкта підпр діяльності певною мірою розрахуватися по своїх боргах у зв’язку з перевищенням пасивів над активами. 4. неплатоспроможність боржника має бути стійкою і не піддаватися усуненню попри здійсненим судом заходом з відновлення платоспроможності суб’єкта, що зумовлює застосування спеціальної судової процедури.

Тема 4: суб госп. Правовий статус підприємств та їх організаційна структура

1. Субєкти госп: поняття, види. Громадяни як суб’єкти госп:особливості правового статусу.

Суб госп права – це учасники госп відносин що безпосередньо здійснюють господарську діяльність, або управляють такою діяльністю, створені в встановленому законом порядку, мають необхідне для здійснення такої діяльності майно і володіють господарською правосуб’єктністю. Учасниками відносин у сфері господарювання є : суб’єкти господарювання, споживачі, органи держ влади і м.с. наділені госп компетенцією, громадяни, громадські і ін. організації, які виступають засновниками суб’єктів господарювання чи здійснення, щодо них організаційно господарських повноважень.Види: за характером діяльності: 1. суб госп – учасники госп відносин, які безпосередньо здійсн госп діяльність. 2 .суб орг-госп повноважень – учасники госп відносин, які здійснюють організацію та управління госп діяльністю. За формою власності: 1. державні, 2. комунальні, 3. колективні, 4. приватні, 5. змішані. Громад визнач суб’єктом господарювання у разі здійснення ним ПД за умови держ реєстрації його як підприємця без статусу ю о . Гром може здійсн свою ПД безпосередньо як підприємець, через ПП, із залученням або без залучення найманої праці, самостійно або спільно з ін.. особами. ЗОБОВЯЗ: а) одержати ліцензію, б) повідомляти про зміні зазначені в реєстр документах, в) додерж прав і зак інтересів споживачів, г) не допускати недобросов конкуренції, д) вести облік результатів своєї ПД, е) своєчасно подавати подат органам декларації про доходи і ін. докум.

Соседние файлы в папке Шпори