Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право / Шпори / Шпори господарське право.docx
Скачиваний:
108
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
36.98 Кб
Скачать

7

Тема 1: поняття і система господарського права

1. Предмет правового регулювання в сфері господарювання. Господарські відносини.

Предметом правового регулювання ГП є госп відносини. Госп відносини – це приватні та публічні відносини, які виникають між суб’єктами господарювання та ін. учасниками відносин у сфері господарювання на етапах застосування, здійсн і припин госп діяльності. Госп відносини , які виникають між суб’єктами господарювання, а також за участю інших рівноправних суб’єктів безпосередно в процесі здійснення госп діяльності, у зв’язку з укладанням і виконанням госп договорів базуються на трьох засадах: - юридична рівність; - вільне волевиявлення; - майнова самостійність. Госп відносини які виникають між суб’єктами господарювання, та органами держ влади чи орг. М. с. наділеними господарською компетенцією, а також іншими органами та особами в процесі здійснення управління та контролю за госп діяльністю базуються на 2х засадах: - влади; - підпорядкованість.

2. Методи правового регулювання господарських відносин:

Госп відносини можуть регулюватися за допомогою трьох методів правового регулювання: - м-д автономних рішень (законодавець встановлює для суб’єктів господарювання можливість самостійно врегулювати свої відносини або обрати одне із правил поведінки запропонованих законодавцем); - м-д владних велінь (з-н-ць встановлю для суб’єктів господарювання обов’язкові правила поведінки від яких вони не можуть відхилитися); - м-д рекомендацій (це м-д примірних і типових правил поведінки, які встановлюються для суб’єктів господарювання).

5. Поняття та види госп діяльності в Україні. Некомерційне господарювання

Госп. діяльність – це суспільно корисна діяльність суб’єктів господарювання, щодо виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з метою їх реалізації за плату, що ґрунтується на поєднанні приватних і публічних інтересів і здійснюється професійно. ВИДИ ГОСП ДІЯЛЬНОСТІ: - За предметом госп д-сті: а) діяльність з виготовленням продукції; б) д-сть реалізації товарів; в) д-сть виконання робіт; г) діяльність надання послуг. --- Залежно від мети здійснення: а) комерційна; б) некомерційна. - За значенням для госп д-сті: а) основну ГД (якщо вона здійснена суб’єктами госп, які створені саме для зайняття ГД); б) допоміжну ГД (не для зайняття ГД одна для забезпечення свого основного виду д-сті, ); - За сферою їх виникнення: а) госп-виробничі( відносини які виникають між самими суб’єктами госп.); б) організаційно-госп (між суб’єктами госп да орнанами держ вл та орг. М.с.); в)внутрішньо-госп. (між структурними підрозділами суб’єкта госп.) Некомерційна діяльність – це господарська діяльність, яка здійснюється без мети одержання прибутку. Може здійснюватися лише у двох випадках: 1. суб’єктами госп держ або комун секторів економіки у галузях, в яких заборон підприємництво, на основі рішень відповідних органів у держ вл чи орг. М.с.; 2. Яким заборонено законом (товарна біра, кредитна спілка).

Соседние файлы в папке Шпори