Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія держави і права_Тацій В.Я. Том 2

.pdf
Скачиваний:
739
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
4.73 Mб
Скачать

Академія правових наук України

Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого

Історія держави і права України

У двох томах

Том 2

За редакцією доктора юридичних наук, професора, академіка НАН України

В.Я. Тація

Доктора юридичних наук, професора, академіка Академії правових наук України

А.Й. Рогожина

Доктора юридичних наук, професора, члена-кореспондента Академії правових наук України

В.Д. Гончаренко

Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для студентів юридичних

спеціальностей вищих навчальних закладів

Видавничий дім Київ 2003

УДК 340.12 ББК 67.2(4УКР)я73 189 Гриф надано Міністерством освіти і науки України (лист № 14/18.2-1224 від 10 липня 2003 р.)

Р е ц е н з е н т и : О. В. Зайчук —

доктор юридичних наук, завідувач відділу теорії держави і права Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, О. Г. Мурашин —

доктор юридичних наук, професор кафедри теорії держави і права Національної академії внутрішніх справ України.

Автори тому 2:

Частина перша

ЧАСТИНА ПЕРША Вступ

Вступ:

Розділ перший висновок, хронологія: Розділ другий:

Вступ, розділ перший, висновок хронологія: Розділ другий: Розділ третій: Розділ четвертий: Розділ п'ятий:

Розділ шостий:

Розділ сьомий: Розділ восьмий: Розділ дев'ятий:

І5ВК 966-313-051-2

проф. А. Й. Рогожин\ проф. А. Й. Рогожищі проф. О. Д. Святоцький. § 1—3 — проф. О. Л. Копиленко, §4

— проф. Б. Й Тищик. Частина друга проф. А. И. Рогожин

§§1, 6 — проф. В. Д. Гончаренко,

§§2—5 — проф. М. М. Стпрахов.

проф. М. М. Стпрахов, доц. В. О. Рум'янцев.

доц. Л. О. Зайцев.

§§ 1 ,2 — проф. /. П. Сафронова,

§3 — проф. І. П. Сафронова, доц. В. М. Єрмо-

лаєв.

§§ 1—3 — проф. І. П. Сафронова, §4 — проф. І. П. Сафронова, доц. В. М. Єрмо-

лаєв.

проф. В. Д. Гончаренко.

§1 — проф. О. Н. Ярмиш,

§§2—4 —проф. В.Д.Гончаренко. проф.В.Я.Тацій.

і В. Д. Гончаренко,|А. Й. Рогожин,|О. Д. Святоцький та ін., 2003 © Концерн «Видавничий Дім «Ін Юрс», 2003

Перший том підручника з історії держави і права України був присвячений її державно-правовому розвитку, що розпочався з виникнення перших державних утворень на території України у сиву давнину і до лютого 1917 р., коли Україна, позбавлена національної автономії, входила до складу Російської імперії, АвстроУгорщини, Польщі та Румунії.

Цей другий том — логічне продовження першого тому підручника.

Багато століть у серці українського народу, його душі виношувалася ідея відродження могутньої та славетної держави. Під час демократичної, а для України водночас і національної, Лютневої революції (1917 р.) виникли умови для реалізації цієї ідеї. Революція стала видатною історичною віхою, за змістом і глибиною зрушень вона становить цілу епоху в житті нашого народу. Ніколи ще після визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького такого стрімкого злету національна свідомість не знала, не піднімався моральний дух народу, не зростала його соціальна активність. До історичного, воістину доленосного творення були залучені мільйонні :.-аси народу України.

Другий том цього підручника охоплює період, починаючи від лютого 1917 р., коли під впливом демократично-революційних процесів значного розвитку набули національновизвольний рух і боротьба за відродження української державності, і закінчуючи розбудовою в наші дні суверенної, незалежної, правової Української держави. Це -— тривалий і багато в чому трагічний період державно-правової історії України. Через низку причин у 1917—1920 рр. далося втілити в життя ідею відродження державності. Утворе-

Вступ

Ш :

ну в 1917 р. Українську Народну Республіку також не вдалося відстояти: дуже міцними виявилися протидіючі їй зовнішні сили, а також не було єдності у боротьбі за національне відродження безпосередньо в Україні.

Центральна Рада, Гетьманщина, ЗУНР, Директорія — важливі сходинки у створенні незалежної України. Але внаслідок боротьби різних політичних сил на більшій частині України встановилася більшовицька радянська влада з її тоталітарним режимом. Ця частина української території увійшла до складу Союзу РСР, а західна її частина опинилася під владою Польщі, Чехословаччини та Румунії.

У роки другої світової війни і після її завершення Західна Україна (Східна Галичина, Північна Буковина та Закарпаття) була возз'єднана з Українською РСР. У складі Союзу РСР Україна не набула належного економічного, національного, державно-правового і культурного розвитку. Ще в перші роки радянської влади активно руйнувалися політичний плюралізм, інші елементи демократії у державному ладі. Водночас формувалася однопартійна більшовицька державно-правова система, складалася командно-адмініст-ративна система управління, яка неминуче вела до встановлення тоталітарного режиму. Не вистачало терпіння при вирішенні соціально-економічних проблем, жорстокість брала верх над розумом.

І все ж у нас немає підстав вбачати у понад 70-річному періоді радянської влади тільки погане. Слід пам'ятати, що за ці роки Радянський Союз у підсумку став однією з провідних країн світу. Однак у результаті деформованого соціально-економічного та політичного розвитку врешті-решт глибока криза охопила СРСР.

16 липня 1990 р., ще до розпаду СРСР, був зроблений важливий крок у будівництві незалежної Української держави — Верховна Рада УРСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України. А 24 серпня 1991 р. Верховна Рада України проголосила Акт про незалежність республіки. Аналізом цих епохальних подій та перших кроків з реалізації Акта про незалежність України, насамперед історії прийняття нової Конституції республіки, завершується другий том курсу історії держави і права України.