Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право України 2008р .doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
218.62 Кб
Скачать

Тема 8. Порядок і умови набуття та припинення громадянства України

План

  1. Загальна характеристика інституту громадянства в Україні. Підстави набуття громадянства України.

  2. Набуття громадянства України за народженням.

  3. Умови прийняття до громадянства України.

  4. Припинення -громадянства України. Особливості виходу і втрати громадянства України.

  5. Компетенція державних органів при вирішенні пи­тань громадянства України.

При розгляді першого питання необхідно дати загальну характеристику громадянства України як засади конституцій­ного ладу України, інституту конституційного права України, суб'єктивного права особи, елементу конституційно-правового статусу людини і громадянина; визначити підстави набуття громадянства України.

Висвітлюючи друге й третє питання, слід розкрити най­поширеніші підстави набуття громадянства України: за наро­дженням і внаслідок прийняття до громадянства України.

Відповідь на четверте питання бажано розпочати з ана­лізу основних підстав припинення громадянства України -внаслідок виходу і втрати громадянства.

На основі вивчення чинного законодавства в п'ятому пи­танні доречно охарактеризувати систему та компетенцію держав­них органів, які беруть участь у вирішенні питань громадянства України.

Нормативні акти та література

Про громадянство України: Закон України від 18.01.2001 р. (із змін, й доп.) // Відом. Верхов. Ради України. -2001.-№ ІЗ.-Ст. 65.

Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства та виконання прийнятих рішень, затв. Указом Президента України 27.03.2001 р. (у редакції Указу Президента України від 27.06.2006 р.) // Офіц. вісн. України. - 2006. - № 26.-Ст. 1875.

Положення про Комісію при Президентові України з питань громадянства, затв. Указом Президента України від 27.03.2001 р. (у редакції Указу Президента України від 27.06.2006 р.) // Там же.

Тодика Ю. Н. Гражданство Украиньї: конституционно-правовой аспект. - X.: Факт, 2002.

Рубач Л.,Мілорава М., Коцюба В. Громадянство: на­буття та припинення.-К.:Вид.Фурса С.Я., 2006.-68 с.

Тема 9. Конституційно-правовий статус іноземців і осіб без громадянства в Україні

План

1. Поняття "іноземець" та "особа без громадянства", конституційно-правове регулювання їх статусу.

2 Принципи правового статусу іноземців і осіб без г~і-\г\\ла па мгтоя

  1. Основні права, свободи та обов'язки іноземців і осіб без громадянства в Україні.

  2. Гарантії прав і свобод іноземців і осіб без грома­дянства в Україні.

  3. Відповідальність іноземців і осіб без громадянства. Правові підстави їх видворення з України.

Спочатку доцільно дати визначення понять "іноземець" і "особа без громадянства", розглянути особливості і розкрити принципи їх правового статусу в Україні. Далі слід проаналізу­вати основні права і свободи іноземців і осіб без громадянства, у тому числі їх конституційні права на працю, відпочинок, со­ціальний захист, житло, освіту, користування досягненнями культури, участь в об'єднаннях громадян, пересування по те­риторії України і вибір місця проживання, свободу совісті. Окремо доречно зупинитися на обов'язках: додержання Кон­ституції і Законів України; не заподіювати шкоди природі, культурній спадщині, відшкодовувати завдані збитки, сплачу­вати податки і збори та ін. Варто розглянути обмеження в пра­вовому статусі іноземців і осіб без громадянства, аргументува­ти доцільність таких обмежень. Особливу увагу треба звернути на забезпечення гарантій основних прав і свобод іноземців і осіб без громадянства в Україні. Наприкінці пояснити підстави і види відповідальності іноземців і осіб без громадянства за по­рушення ними українського законодавства, а також правові підстави їх видворення за межі України.

Нормативні акти та література

Про правовий статус іноземців та осіб без громадянст­ва: Закон України від 04.02.1994 р. (зі змін., та доп.) // Відом. Верхов. Ради України. - 1994. - № 23. - Ст. 161.

Про еміграцію: Закон України від 07.06.2001 р. // Там же. -2001.-№41.-Ст. 197.

Заржицький О. Бандуристий Р. Працевлаштування іно­земців та осіб без громадянства в Україні // Право України. -2007. - № 2.

Зарубей В. Правове регулювання перебування інозем­ців та біженців в Україні // Право України. - 1999. - № 8.

Кушнірєнко О.Г.. Слінько Т. М. Права і свободи лю­дини і громадянина. -X.: Факт, 2001.

Мінкіна Т. Видворення іноземних громадян як міра від­повідальності за порушення порядку перебування в Україні // Право України. - 2001. - № 9.

Московченко М. Працевлаштування іноземців в Укра­їні // Юрид. Україна. - 2003. - № 7.

Соколецька К.М. Правосуб'єктність іноземних грома­дян в Україні // Вісн. Нац. ун-ту внутр. справ України. - X., 2002-Вип. 18.

Тодьїка Ю.Н. Конституционно-правовой статус иност-ранцев и беженцев в У крайнє. - X.: Факт, 1999.

Чехович С. Інститут права притулку як конституш'йно-правова гарантія захисту прав людини // Право України. -2000. - № 4.