Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційне право України 2008р .doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
218.62 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

ТЕМАТИКА КУРСОВИХ РОБІТ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

"КОНСТИТУЦІЙНЕ ПРАВО УКРАЇНИ"

ТА МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ЇХ НАПИСАННЯ

для студентів II курсу вечірнього та заочного факультетів

НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАНЇИ ім.Ярослава Мудрого

ФУНДАМЕНТАЛЬНА БІБЛІОТЕКА

Харків 2008

Тематика курсових робіт з навчальної дисципліни "Конституційне право України"та методичні рекоменда­ції до їх написання для студентів II курсу вечірнього та за­очного факультетів / Уклад.: Ю.Г. Барабаш, Ф.В. Веніславський, В.І. Кичун та ін. - X.: Нац. юрид. акад. України, 2008. - 36 с.

Укладачі: Ю.Г. Барабаш,Ф.В. Веніславський, В.І. Кичун, В.П. Колісник, О.Г. Кушніренко, Л.І. Летнянчин, Б.І. Ольховський, Т.М. Слінько, Ю.В. Ткаченко, Л.К. Байрачна, В.В. Речицький, СЮ. Лукаш, 1.1. Дахова, А.В. Зимовець, О.В. Нестеренко, Є.В. Ткаченко

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол № 5 від 27.08.2008р.)

Загальні положення

Конституційне право - провідна галузь правової систе­ми України. На сучасному етапі суспільних перетворень роль цієї галузі суттєво зростає. Наука конституційного права вирі­шує все більш широкий комплекс проблем державотворчого процесу. Написання курсових робіт з актуальних проблем кон­ституційного права України допомагає формувати у студентів демократичну свідомість, розуміння тенденцій розвитку кон­ституційного процесу в Україні на сучасному етапі.

Тематика робіт охоплює головні теми навчального кур­су і актуальні проблеми розвитку сучасного державотворчого процесу. Студент вільно обирає тему курсової роботи. До кож­ної теми наведено орієнтовний плай, методичні рекомендації та література. На власний розсуд можна змінити план роботи, користуватися додатковою літературою і відповідними літера­турними та нормативними джерелами. Важливо, щоб тема була розкрита всебічно. При написанні роботи необхідно викорис­товувати приклади з практики державотворчого процесу. Пи­тання теми слід розкривати, аналізуючи положення чинної Конституції України (з урахуванням змій та доповнень до неї).

Студент повинен висловити власне ставлення до відпо­відних фактів, подій, до ідей і пропозицій, які є в рекомендова­ній літературі та в періодиці. При цьому не варто зловживати цитатами, які доцільно використовувати, як правило, для під­твердження відповідних положень або з метою критики ідей, норм права. Цитати, фактичні дані потрібно звірити і супрово­дити зноскою внизу сторінки. Список використаної літератури, нормативних та інших матеріалів у відповідній послідовності знаходиться наприкінці роботи. Слід зазначити дату написання роботи, а також її підписати.

При написанні курсових робіт бажано використовувати підручник "Конституційне право України" / За ред. В.П. Колі­сника і Ю.Г.Барабаша. - X.: Право, 2008.

Робота має бути написана від руки, грамотно, акуратно, зрозумілим почерком, обсягом 30-36 сторінок учнівського зо­шита. Сторінки пронумерувати. З метою своєчасного рецензу­вання курсова мас бути подана не пізніше ніж за 30 ^нів по початку сесії.

Студент, курсова робота якого не допущена до захисту або при захисті оцінена незадовільно, до складання іспиту не допускається. Повернену роботу слід виконати повторно з ура­хуванням зауважень і рекомендацій викладача і разом із рецен­зією віддати методистові факультету.

Тема 1. Історія українського конституціоналізму

План

  1. Конституціон&іізм і головні підходи до його розуміння.

  2. Витоки українського конституціоналізму.

  3. Основні етапи розвитку українського конституціо­налізму та їх загальна характеристика.

  4. Сучасний український конституціоналізм і консти­туційна реформа.

У роботі необхідно висвітлити різні підходи до визна­чення та змісту поняття "конституціоналізм", показати витоки українського конституціоналізму, зосередивши увагу на вини­кненні та розвитку ідей конституції та конституціоналізму на теренах України, розглянути головні етапи поширення ідей конституціоналізму і проаналізувати їх запровадження в дер­жавно-правову практику. Головну увагу варто приділити су­часному етапу розвитку українського конституціоналізму, зу­пинившись при цьому на тому, які саме ідеї конституціоналіз­му знайшли втілення в конституційній реформі 2004 р., а також перспективах завершення її другого етапу.

Нормативні акти та література

Свграфов П. Б. Конституція України." коментар змін (2004-2007). Теоретичні та практичні аспекти. - К: Правова єдність, 2007. - 204 с.

Мироненко О. М Історія Конституції України.-К: Ін Юре, 1997.-60 с.

Орзих М. Ф., Крусян А. Р. Современньш конституцио-нализм в Украине. Вступление к украинскому конституцион-ному праву: Моногр. - К: Алерта, 2006. - 290 с.

Потульницький В.А. Історія української політології. -К: Либідь, 1992.-190 с.

Речицкий В. Конституционализм. Украинский опьіт / Харьковская правозащитная группа. - X.: Фолио, 1998. - 160 с.

Рудик П. А. Коментар до конституційних змін. - К.: Центр навч. літ., 2008. - 220 с.

Стецюк П. Б. Основи теорії конституції та конституціо­налізму . - Л.: Астролябія, 2003. - 232 с.

Словська І.Є. Конституціоналізм як політико-правова теорія і практика: проблема визначення й аналізу // Часопис Київ, ун-ту права. - 2001. - № 1. - С. 39-44.

Шаповал В. М. Сучасний конституціоналізм. - К.: Салком, 2005.-560 с.