Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Господарське право.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
762.37 Кб
Скачать

31.Правове положення державних підприємств.

Підприємство - основна організ-на ланка н\г У. Підпр-во-самостійний госп-чий статутний суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).За Госп-ким Кодексом, підпр-во- самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами. ДП діє на основі державної власності. ДП (крім казенного) самостійно складає річний фінансовий план, який атверджується до 1 липня року, що передує планованому, органом, уповноваженим управляти відповідним державним майном. Порядок складання річного фінансового плану державним підприємством (крім казенного) встановлює уповноважений Кабміном У ЦОВВ. ДП, яке відповідно до закон-ва У не підлягає приват-ції, за рішенням Кабміну У може бути перетворене в казенне підприємство.

Державне п-ство являє собою організаційно-правову форму підприємства, заснованого на державній власності. Визначення державне вказує, що дане п-­ство має особливості правового становища порівняно з не­державними п-вами. Ці особливості обумовлені способом відмежування функцій власника від функцій управління майном в державному п-стві. Саме дер­жавне п-ство як майновий комплекс є об'єктом пра­ва держ. власності. П-ству як суб'єкту права це майно належить на праві повного господарського відання. Таке право вужче, ніж право власності. Обсяг його зале­жить від цільового призначення відповідного майна. Дер­ж. П-ство володіє, користується і розпорядж. цим майном «на свій розсуд, вчиняючи щодо нього будь-які дії, які не суперечать чинному законодавству та статуту п-ства». Оскільки держ. п-ство є суб'єктом права повного господарського відання майном, а не суб'єктом права власності, щодо державних п-ств діє спеціальна категорія - правовий режим майна держ. п-ств (ст. 37 ЗУ «Про власність»). Вона означає, що держ. п-ства керуються спеціальни­ми правилами заснування, утворення їх майна при засну­ванні, визначення цілей і предмета діяльності (статути держ. п-ств розробляють, затверджують і кон­тролюють уповноважені органи), управління майном, роз­поділу прибутку тощо. Державні п-ства як суб'єкти одної форми влас­ності (організаційної форми) поділяються на види:а) держ. п-ства, засновані на держ. влас­ності;б) держ. п-ства, засновані на республікансь­кій (АРК) власності; в) казенні п-ства. Усі ці п-ства - державні юридичні особи.

32.Правове положення казенних підприємств.

Підприємство - основна організ-на ланка н\г У. Підпр-во-самостійний госп-чий статутний суб'єкт, який має права юридичної особи та здійснює виробничу, науково-дослідницьку і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку (доходу).За Госп-ким Кодексом, підпр-во- самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування, або іншими суб'єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в порядку, передбаченому цим Кодексом та іншими законами. Казенне підприємство має право розпоряджатися закріпленим за ним на праві оперативного управління майном, що є у державній власності і належить до основних фондів підприємства, лише з дозволу органу, уповноваженого управляти відповідним державним майном. Особливості розпорядження іншим майном казенного

підприємства визначаються у його статуті. Державне підприємство, яке відповідно до зак-ва У не підлягає приватизації, за рішенням Кабміну У може бути перетворене в казенне підприємство. Казенні підприємства створюються у галузях народного господарства, в яких:* законом дозволено здійснення господарської діяльності лише державним підприємствам;*основним (понад п'ятдесят відсотків) споживачем продукції (робіт, послуг) виступає держава;*за умовами господарювання неможлива вільна конкуренція товаровиробників чи споживачів;*переважаючим (понад п'ятдесят відсотків) є виробництвосуспільно необхідної продукції (робіт, послуг), яке за своїми умовами і характером потреб, що ним задовольняються, як правило, не може бути рентабельним;*приватизацію майнових комплексів державних підприємств заборонено законом. Казенне під-во створюється за рішенням Кабміну. У рішенні про створення казенного підп-ва визначаються обсяг і характер основної діяльності підприємства, а також орган, до сфери управління якого входить підприємство, що створюється. Реорганізація і ліквідація казенного підприємства проводяться відповідно до вимог цього Кодексу за рішенням органу, до компетенції якого належить створення даного підприємства. Казенне підприємство є ЮО, має відповідні рахунки в установах державного банку, печатку із своїм найменуванням. Орган, до сфери упр-ння якого входить казенне підприємство, затверджує статут підприємства, призначає його керівника, дає дозвіл на здійснення казенним підприємством господарської діяльності, визначає види продукції (робіт, послуг), на виробництво та реалізацію якої поширюється зазначений дозвіл. Найменування казенного підприємства повинно містити слова "казенне підприємство".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]