Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Госп право.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
131.16 Кб
Скачать

Навчально-методичний

посібник

для практичних занять

та самостійної роботи

з навчальної дисципліни

“господарське право”

(відповідно до вимог ECTS)

для студентів ІV курсу

Харків

2008

Навчально-методичний посібник для практичних занять та самостійної роботи з навчальної дисципліни “Господарське право” (відповідно до вимог ЕСТS) для студентів IV курсу / Уклад.: Д.В. Задихайло, Ю.Є. Атаманова, Р.П. Бойчук та ін. – Х.: Нац. юрид. акад. України, 2008. – 117 с.

ЗАТВЕРДЖЕНО

ученою радою Національної юридичної

академії України ім. Ярослава Мудрого

(протокол № 10 від 20.06.2008 р.)

3. ПРОГРАМА НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ „ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО”

ЧАСТИНА І

1. Господарське право та господарське законодавство. Господарські правовідносини. Господарська діяльність та її ознаки

Поняття господарського права України. Предмет, мета та метод господарського права України. Поняття, ознаки та види господарських відносин. Учасники відносин у сфері господарювання. Основні принципи правового регулювання господарських відносин та їх значення в здійснені господарсько-правового впливу. Система господарського законодавства України. Поняття та види господарської діяльності. Відмежування господарської діяльності від господарського забезпечення діяльності негосподарюючих суб’єктів та промислу. Основні кваліфікуючі ознаки господарської діяльності. Заборони та обмеження на здійснення господарської діяльності.

2. Суб’єкти господарської діяльності

Поняття, ознаки та класифікація суб’єктів господарювання. Організаційно-правові форми господарської діяльності

Фізичні особи – суб’єкти підприємницької діяльності.

Підприємство та його різновиди.

Установчі документи господарських організацій, порядок їх створення та формування майна. Ліквідація, реорганізація.

Управління господарською організацією, система органів, порядок формування, компетенція.

Правове регулювання реєстрації суб’єктів господарювання. Державний реєстратор.

Процедура реєстрації припинення юридичних осіб та припинення підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями.

3. Правове регулювання корпоративних відносин

Законодавство України про господарські товариства. Поняття та види господарських товариств. Особливості правового статусу акціонерного товариства (у порівнянні з іншими формами господарських товариств). Правовий статус товариства з обмеженою відповідальністю. Особливості правового статусу повного та командитного товариств.

4. Інші види організаційних форм суб’єктів господарювання

Поняття та види кооперативів. Господарські об’єднання (асоціації, корпорації, консорціуми, концерни). Холдингові компанії. Фінансово-промислові групи. Торгово-промислові палати. Товарні та фондові біржі. Органи господарського керівництва.

5. Майнова основа господарювання

Речові права у сфері господарювання: право власності, право господарського відання, право оперативного управління та інші.

Майно суб’єктів господарювання та джерела його формування. Майновий стан та облік майна суб’єкта господарювання. Оцінка майна та майнових прав.

Використання природних ресурсів у сфері господарювання.

Використання в господарській діяльності прав інтелектуальної власності.

6. Господарські зобов’язання. Правове регулювання господарських договорів

Поняття та види господарських зобов’язань. Підстави виникнення господарських зобов’язань. Поняття господарського договору. Істотні умови господарських договорів. Правові особливості публічного, попереднього договорів та договору приєднання. Відмежування попереднього договору від меморандуму про взаєморозуміння та протоколу про наміри. Загальний порядок укладення господарських договорів. Особливості укладення договорів за конкурсом, на аукціоні (публічних торгах), на біржах, за державним замовленням. Укладення господарських договорів за рішенням суду. Порядок зміни та розірвання господарських договорів. Загальні умови виконання господарських зобов’язань. Підстави припинення господарських зобов’язань. Підстави та наслідки визнання господарського договору недійсним, неукладеним.

7. Відповідальність за правопорушення у сфері

господарювання

Поняття, підстави та функції відповідальності в господарському праві. Форми й види господарсько-правової відповідальності. Поняття й види санкції за господарським правом. Відшкодування збитків. Штрафні й оперативно-господарські санкції. Адміністративно-господарські санкції. Відповідальність суб’єктів господарювання за порушення антимонопольного законодавства. Реалізація господарсько-правової відповідальності.

8. Державне регулювання господарської діяльності

Поняття та значення державного регулювання економіки. Засоби державного регулювання господарської діяльності. Ліцензування: порядок видачі, переоформлення та анулювання ліцензій. Патентування господарської діяльності.

Державна система стандартизації та сертифікації, її правові джерела. Види стандартів в Україні. Сертифікація товарів та послуг. Правові засади обов’язкової та добровільної сертифікації.

Правові джерела регулювання ціноутворення в Україні. Види цін та тарифів, порядок їх встановлення. Відповідальність за порушення законодавства про ціни. Державна підтримка малого підприємництва.

Контроль за здійсненням господарської діяльності. Порядок проведення перевірок суб’єктів господарської діяльності.

9. Правове регулювання відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом

Загальні положення процедури банкрутства. Поняття неплатоспроможності й банкрутства. Учасники справи про банкрутство.

Розгляд справ про банкрутство в господарському суді: порушення справи про банкрутство, розпорядження майном боржника, санація, ліквідація, мирова угода.

Особливості банкрутства окремих категорій суб’єктів підприємницької діяльності.

Правове регулювання неспроможності (банкрутства) в зарубіжних країнах.

10. Правові засади захисту економічної конкуренції

Поняття економічної конкуренції. Правопорушення у сфері конкуренції. Недобросовісна конкуренція та форми її здійснення. Антиконкурентні узгоджені дії суб’єктів господарювання. Антиконкурентні дії органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю. Економічна та адміністративна монополії. Монопольне (домінуюче) положення на ринку. Зловживання монопольним становищем на ринку. Концентрація суб’єктів господарювання. Правовий статус Антимонопольного комітету України. Відповідальність за порушення антимонопольного законодавства України. Поняття природних монополій та суміжних ринків.

11. Спеціальні правові режими господарювання

Правові режими в окремих секторах економіки, на ринках окремих товарів та послуг. Засоби державного регулювання в галузях господарської діяльності, літакобудування, суднобудування, сільському господарстві, виробництві автомобілів тощо.

Спеціальні (вільні) економічні зони. Суб’єкти вільної економічної зони (ВЕЗ). Зміст спеціальних режимів ВЕЗ. Договір на реалізацію інвестиційного проекту. Адміністрація ВЕЗ та її компетенція.

Території з пріоритетним розвитком. Особливості правового режиму господарської діяльності.

ЧАСТИНА ІІ

12. Правове регулювання торговельної діяльності та комерційне посередництво

Торговельна діяльність як різновид господарської діяльності. Види торговельної діяльності. Поняття товару та особливості правового режиму обігу окремих його видів.

Організаційні форми торговельної діяльності. Ліцензування та патентування торговельної діяльності. Порядок заняття торговельною діяльністю та правила торговельного обслуговування населення.

Правове регулювання застосування реєстраторів розрахункових операцій та товарно-касових книг.

13. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Правова природа зовнішньоекономічних відносин. Зовнішньоекономічні відносини як об’єкт правового регулювання. Джерела правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД).

Суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності. Зовнішньоекономічний контракт: поняття, порядок укладання. Вимоги до форми контракту. Особливості змісту зовнішньоекономічного контракту. Право країни, що визначає права та обов’язки сторін.

Базисні умови поставок. Платіжні умови та джерела їх регулювання. Захисні застереження. Арбітражне застереження. Порядок розгляду справ інститутами міжнародного комерційного арбітражу. Виконання іноземних арбітражних рішень. Договір міжнародної купівлі-продажу товарів. Посередницькі договори у зовнішньоекономічній діяльності. Угоди з давальницькою сировиною. Франчайзингові та ліцензійні зовнішньоекономічні угоди. Договори перевезення вантажів та пасажирів.

Система державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності. Ліцензування та квотування ЗЕД. Облік окремих зовнішньоекономічних договорів (контрактів). Застосування індикативних цін. Спеціальні правові режими ЗЕД.