Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика 1.doc
Скачиваний:
54
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
8.09 Mб
Скачать

РОЗДІЛ 3.

РЕЗУЛЬТАТИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ

ВИРОБНИЦТВА

Тема 9. Витрати виробництва та собівартість

продукції 328

Тема 10. Доход, прибуток та рентабельність

підприємства .382

Тема 11. Ефективність та конкуренто­спроможність підприємства 411

ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК 420

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ ..435

ВСТУП

Навчально-методичний посібник підготовлений з метою надання студентам ґрунтовних знань з основних розділів економіки підприємства, зокрема, з аналізу, планування та забезпечення ефективності господарювання, а також форму­вання у студентів комплексного розуміння проблем управлі­ння господарсько-фінансовою діяльністю підприємства та опанування навичками їх практичного розв'язання.

Даний навчальний посібник покликаний допомогти студентам поєднати теоретичні знання та практичні навич­ки в засвоєнні основних тем курсу. Посібник спрямований на формування у студентів здатності самостійно мислити, на поглиблене опанування навчального матеріалу та зас­воєння теоретичних знань.

Навчальний посібник складений відповідно до типової навчальної програми курсу «Економікашдприємства» для економічних факультетів вищих закладів освіти України.

Зміст посібника в логічній послідовності відображає струк­туру курсу. Кожна тема, розглянута внавчальному посібни­ку, містить перелік теоретичних питань, основних термінів та категорій, щоєобов'язковими для вивчення; стислий вик­лад них питань у вигляді структурно- логічних схем; реко­мендовану літературу до вивчення теми. Для визначення рівня засвоєння теоретичного матеріалу в навчальному по­сібнику пропонуються питання для самоконтролю та тестові завдання з кожної теми курсу, які доцільно використовува­ти під час проведення контролю поточних та підсумкових знань. З метою формування у студентів навичок виконання економічних розрахунків у практично-розрахунковій частині

наведено основні формули та приклади розв'язання типових задач. У посібнику наводиться велика кількість різних за складністю та змістом практичних завдань, що дасть змогу закріпити у практичних розрахунках засвоєння теоретич­ного матеріалу.

Навчальний посібник призначений для студентів еко­номічних спеціальностей, які навчаються за навчальними планами підготовки бакалаврів і спеціалістів відповідних фахових спрямувань.

РОЗДІЛ 1.

ЕКОНОМІЧНІ ОСНОВИ ФУНКЦІОНУВАННЯ

ПІДПРИЄМСТВА В СИСТЕМІ РИНКОВИХ

ВІДНОСИН

Тема 1. Підприємство як суб'єкт та об'єкт ринкових відносин

1,1. Питання для теоретичної підготовки

  1. Підприємство, його основні ознаки та принципифункціонування.

  2. Організаційно-економічні особливості функціону­вання різних видів підприємств.

  3. Зовнішнє середовище функціонування підприєм­ства.

  4. Державне регулювання діяльності підприємств.

Рекомендована література для вивчення

теми:[1], [2], [3], [5], [12, с.75-149], [13, с.9-58], [14,с.8-57], [15, с. 9-22], [18, с. 7-43], [23, с.121-149][30, с.16-77], [31, с.14-116].

Мінілексікон: підприємство, види підприємств, зовнішнє середовище функціонування підприємства, регулювання діяльності підприємств, форми прямого державного регулювання діяльності підприємства, не­прямі форми впливу держави на економіку підприєм­ства.

Економіка підприємства

1.2. Основні положення теми

1.1. Підприємство, його основні ознаки та принципи функціонування

Підприємство являє собою виробничо-технологічну, організаційну та економічну єдність. Тому поняттю підприємство притаманні економічні, юридичні та органі­заційні ознаки.

Підприємство як організаційна одиниця, яка здійснює господарсько-фінансову діяльність, існує в усіх економіч­них системах та типах економічних відносин. Проте ха­рактер функціонування підприємства та його організацій­но-правовий статус суттєво розрізняються.

Розрізнювальні особливості функціонування підприємства за різних економічних систем

За ринкових умов господарювання у процесі діяльності кожне підприємство здійснює свою діяльність у певних організаційно-економічних умовах:

Закон України «Про підприємства» законодавчо закрі­пив нові принципи функціонування підприємств, які відповідають умовам ринкової економіки, повністю змінив­ши їх права та повноваження щодо всіх аспектів життєді­яльності підприємства.