Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_zaoch_rab.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Дати характеристику видів холодного об’ємного штампування, назвати інструмент та обладнання, яке застосовується.

  2. Викласти послідовність технологічного процесу холодного об’ємного штампування, назвати початковий матеріал. Які обмеження , притаманні холодному об’ємному штампуванню, ви знаєте?

  3. Вказати переваги та недоліки листового штампування, початковий матеріал, який застосовується. Які обмеження, притаманні листовому штампуванню, ви знаєте?

  4. Дати характеристику операцій розділення та змінення форми при листовому штампуванні, назвати інструмент, який використовується.

  5. Викласти послідовність виконання операцій технологічного процесу штампування ковпачка. Які при цьому використовуються інструмент та обладнання?

Література: (1) с. 412-422, (3) с. 282-296.

Розділ 5 Зварювання металів

Глава 1. Загальні відомості про зварювання та розрізання металів.

В цій темі розглядається фізична суть процесу зварювання металів, класифікація сучасних способів зварювання та основні області їх застосування.

При вивченні суті процесу зварювання необхідно звернути увагу на те, що цей процес здійснюється за рахунок використання міжмолекулярних та міжатомних сил зціплення. Для того, щоб ці сили були приведені у дію, у зварюваній техніці використовують нагрівання та тиск.

Потім потрібно засвоїти класифікацію способів зварювання, знати , що все різноманіття цих способів можна поділити на дві групи: зварювання плавленням та зварювання тиском.

При зварюванні плавленням наявність рідкої ванни ускладнює процес, тому що при нагріванні металу до температури плавлення неодмінно проходить очищення металу. Для збереження постійного складу ванни потрібно провести її розкислення і легування. Треба розглянути, які застосовуються флюси, обмазки та присадки для забезпечення заданого хімічного складу металу зварюваного шва.

При зварюванні спільною пластичною деформацією заготовок, що з’єднуються, докладають тиск. При цьому процес можна вести з місцевим нагріванням до пластичного стану ( або до оплавлення) або без нагрівання місця з’єднання (холодне зварювання).

Необхідно засвоїти, що у процесі зварювання проходить змінення структури металу в зоні термічного впливу, яке створює неоднорідність механічних властивостей у різних дільницях зварюваних з’єднань.

Питання для самоперевірки

  1. В чому суть процесу зварювання металів?

  2. По яким ознакам та як класифікуються способи зварювання?

  3. В чому суть процесу зварювання плавленням і де його можна використовувати?

  4. В чому суть процесу зварювання тиском і де його можна використовувати?

Література: (1) с. 452-457, (3) с. 297-298.

Глава 2. Електродугове зварювання металів.

При вивченні цієї теми потрібно розглянути види дугового зварювання, звернути увагу на процеси, які проходять у електричній дузі, яка являється джерелом тепла для плавлення металу при зварюванні, а також властивості дуги та обмазки електродів.

Необхідно розібратися у тому, як здійснюється плавлення присадочного електроду і перехід металу із електроду у виріб, що зварюється.

Далі потрібно вивчити машини та апарати для дугового зварювання на постійному та перемінному струмі, технологію ручного та машинного зварювання, автоматизацію процесів електрозварювання.

Автоматичне та напівавтоматичне дугове зварювання являється одним з важливіших сучасних видів зварювання, тому необхідно приділити увагу вивченню технології зварювання, схеми будови і роботи автоматів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]