Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met_zaoch_rab.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
360.45 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. Вказати недоліки виливок, які отримані у піщано-глинистих формах, та шляхи удосконалення технології ливарного виробництва.

  2. Пояснити суть і основні операції отримання лиття по виплавлюваним моделям.

  3. Суть і переваги технології виготовлення лиття у оболонкові форми.

  4. Пояснити будову металевої форми і указати переваги і недоліки лиття у металеві форми.

  5. Викласти суть лиття під тиском, обладнання для нього і області застосування.

  6. Дати характеристику відцентрового лиття, вказати його особливості та можливості застосування .

  7. Розглянути процес відцентрового відливання труб.

Література: (1) с. 286-294, (3) с. 177-200.

Розділ 5 Обробка металів тиском

Глава 1. Пластична деформація.

У цій темі вивчаються фізико-механічні основи обробки металів тиском. Повинно розглянути основні методи обробки металів тиском, фізичну природу пружної та пластичної деформації, вплив окремих факторів процесу на пластичність, структуру і властивості металів, а також різницю між холодною та гарячою обробкою.

Слід засвоїти основні закономірності процесів пластичної формозміни металів, усвідомити поняття технологічної пластичності і опору металу деформації, які служать основою при розробці технологічних процесів обробки металів тиском.

Питання для самоперевірки

  1. Дати характеристику основних способів обробки металів тиском і вказати області їх застосування.

  2. Пояснити фізичну суть пластичної деформації металів при обробці металів тиском.

  3. Що таке наклеп і рекристалізація металів і як вони впливають на пластичність?

  4. Які фактори впливають на пластичність металів?

  5. У чому різниця між холодною та гарячою обробкою металів тиском? Як впливають ці способи на фізико-механічні властивості оброблюваного матеріалу?

Література : (1) с. 295-300, (3) с. 201-206.

Глава 2. Нагрівання металу перед обробкою тиском.

Спочатку слід вивчити призначення нагрівання і вимоги до нагрітого металу, а також поняття температурного інтервалу нагрівання металу при обробці тиском.

Температура початку і кінця обробки металів тиском залежить від способу обробки та властивостей металу, що зумовлюється його хімічним складом. На основі діаграми залізо-вуглець треба вміти вибирати верхню та нижню межу інтервалу кування вуглецевих сталей. При цьому слід звернути увагу на умови виникнення перегріву та перепалювання заготовок.

Вибір режимів нагрівання та охолодження заготовок пов’язаний з теплопровідністю металу. При малій теплопровідності і великому перерізу заготовки потрібно нагрівати і охолоджувати повільно.

Добре засвоїв цей матеріал, можна починати вивчати пристрої для нагрівання металів. Спочатку треба ознайомитися з класифікацією нагрівальних пристроїв по різним признакам, а потім вивчити окремі види цих пристроїв: камерні і методичні, полум’яні і електричні печі, їх будову і роботу. При цьому треба пам’ятати, що методичні і камерні електричні печі застосовуються звичайно для нагрівання злитків і заготовок кольорових металів і частково сталі при прокатуванні, куванні, штампуванні та пресуванні. Використання електричних нагрівальних пристроїв забезпечує скорочення втрат металу на угар.

Найбільш прогресивними методами являються контактний та індукційний методи електронагрівання заготовок, особливо у масовому виробництві при штампуванні. Основними перевагами електронагрівання являються: значне скорочення часу нагрівання, зменшення у 4-5 разів втрат на угар, виключення перегріву і перепалювання, точне регулювання температури, покращення умов праці робочих.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]