Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабы для зф методичка.doc
Скачиваний:
66
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Організація проведення роботи:

Оскільки частково теоретичні відомості з теми лабораторних робіт вже вивчалися студентами під час освоєння навчальних дисциплін «Основи гірничого виробництва» та «Інженерна графіка», викладач у діалоговому режимі з’ясовує рівень знань студентів, пояснюючи складні або забуті студентами поняття, демонструючи їх відповідними схемами на дошці. Студент впродовж лабораторного заняття вчиться виконувати схеми елементів відкритих розробок та під час самостійної роботи оформлює звіт на аркушах білого паперу формату А4 (або на подвійних аркушах зошиту), який повинен містити:

- титульний лист, на якому необхідно вказати: назву ВНЗ; кафедру, якою викладається дана дисципліна; порядковий номер лабораторної роботи та її тему; групу та прізвище виконавця роботи.

- змістовну частину, до якої належать: формулювання теоретичних понять за темою роботи (обсяги теоретичної частини у звіті довільно обираються студентом), а також власноруч виконані студентом обов’язкові схеми за темою лабораторної роботи:

  • поперечний переріз кар’єру зі вказаними на ньому елементами відкритих розробок;

  • ізометрію, план та переріз робочого уступу по м’яких породах (позначити на схемі також елементи уступу);

  • ізометрію, план та переріз робочого уступу по міцних породах (з вибуховою підготовкою).

Кожна схема з перелічених вище виконується на окремому аркуші формату А4. Виконані план та переріз робочого уступу повинні бути у проекційному зв’язку.

При захисті звіту по лабораторній роботі №1 студент повинен надати відповідь на кілька питань за темою лабораторної роботи з наступного переліку:

  1. Дайте визначення наступним поняттям: відкритий спосіб розробки; кар’єр у господарчому значенні; кар’єр у технічному значенні; розріз; приїск; каменярня; кар'єрне поле; земельний відвід; укіс неробочого борту кар'єру; борт кар'єру; транспортна берма, запобіжна берма; підошва кар'єру; верхній контур кар’єру; нижній контур кар'єру; кінцевий контур кар'єру; уступ; підуступ; площадка уступу; укіс уступу; брівки уступу; забій уступу; заходка; блок; робоча площадка уступу; фронт робіт уступу; горизонт кар’єру.

  2. Поясніть у чому відмінність відпрацювання робочих уступів у м’яких та міцних гірських породах?

  3. Перелічіть елементи кар’єра та елементи уступів.

  4. Поясніть, які з елементів уступу можуть бути поверхнею для ведення виймальних робіт та як називають таку поверхню?

  5. Чи є поняття «підготовити уступ до розробки» синонімом поняття «підготовити гірську породу до виймання»?

  6. Яка різниця між абсолютними та відносними висотними відмітками?

  7. В чому різниця між робочою площадкою та транспортною бермою?

  8. Як називають лінії перетину: а) бортів кар’єру з підошвою та денною поверхнею; б) укосу уступу з верхньою та нижньою площадками?

  9. Чи одне й те ж «заходка» та «забій уступу»? Поясніть різницю.

  10. Як розрізняють відкриті гірничі виробки за розташуванням у просторі кар’єрного поля? Для пояснення відповіді виконайте необхідні схеми.

  11. Як називають частину уступу по його висоті, яка розробляється самостійним виймальним обладнанням, але обслуговується транспортом, загальним для всього уступу?