Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biznes_dkr.docx
Скачиваний:
86
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
116.21 Кб
Скачать

21. Механізм функціонування інформаційного ринку

Інформаційний ринок, як реально та ефективно функціонуючий механізм,

заснований на загальних законах суспільного виробництва. Він передбачає

повну економічну самостійність і відповідальність виробників, свободу

підприємництва, незалежну купівлю-продаж інформаційних ресурсів,

продукції та послуг, засобів інформаційного виробництва, робочої сили,

грошових коштів, цінних паперів.

Під механізмом функціонування ринку розумітимемо сукупність правил та

економічних законів, що регламентують процес доведення товарів від

виробників до споживачів.

Економічний механізм сучасного ринку, зокрема інформаційного, являє

собою єдність об’єктивної і суб’єктивної сторін.

Об’єктивна сторона полягає в дії об’єктивних економічних законів, що

керують товарним виробництвом і ринком через систему ринкових відносин

та економічних категорій.

Економічна категорія — це логічне поняття, яке ф суть

економічних явищ і процесів, економічних відносин між людьми.

22. Етапи та тенденції розвитку інформаційного ринку України

У формуванні інформаційного ринку України можна виділити три етапи. Перший етап розпочався ще в глибині радянських часів й закінчився приблизно в 1988 р. масовим поширенням ПЕОМ. Цей етап характеризувався тим, що існувала досить чітка система державних закупівель комп’ютерної техніки, в основному радянського виробництва.

Другий етап (1988—1992 рр.) характеризувався появою персональних комп’ютерів у масовому масштабі. Розвиток і становлення приватного підприємництва в Україні потребували нової техніки. Кордони відкрилися, в Україну стала надходити велика кількість інформації про західні програмні продукти, поширюються піратські копії різних програм. На початку 90-х років в лексиконі програмістів і користувачів з’являється поняття дистриб’ютора, який встановлює програмні продукти на диск. Програмні продукти іноді вже можна купити в магазинах, але роблять це лише окремі «сміливці». Купівля спричинюється здебільшого не самими програмними продуктами, а документацією до них, без якої розібратися та ефективно працювати з ПП було вже досить важко.

Третій етап розпочався в 1992 р. і продовжується й сьогодні. На ринку значно збільшується кількість представництв іноземних компаній, що займаються виробництвом як програмного забезпечення, так і наданням інформаційних послуг. На теперішній час багато великих корпорацій із світовим ім’ям мають представництва в Україні — Microsoft, Oracle, Informix та ін. Досить широка дистриб’юторська та дилерська мережа кожної з цих компаній є підтвердженням того, що в Україні розвивається інформаційний ринок.

23. Класифікація організаційних форм інформаційного бізнесу

Під впливом змін, що відбуваються у соціально-економічному механізмі держави (перехід до ринкової економіки), та у зв’язку з бурхливим розвитком нових інформаційних технологій і концепцій побудови ІС відбулися й кардинальні зміни в організаційних формах інформаційного бізнесу. Щоб зрозуміти, наскільки ці зміни є суттєвими, доцільно провести класифікацію структур інформаційного бізнесу, що постійно розвиваються та вдосконалюються. До визначальних факторів такої класифікації можна віднести: перехід до ринкових відносин; перехід на індикативне державне регулювання інформаційної сфери економіки; приватизацію державних інформаційних структур; зростання числа користувачів і перетворення інформації на товар; створення нових генерацій ЕОМ, передусім персональних; розвиток інформаційних технологій, зокрема мережевих; розвиток методології створення ІС, зокрема CASE-методів та ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]