Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
biznes_dkr.docx
Скачиваний:
86
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
116.21 Кб
Скачать

24. Венчурний бізнес в інформаційній сфері

Венчурний бізнес - сфера підприємницької діяльності, пов'язана з реалізацією ризикованих проектів, ризикованих інвестицій, головним чином, у сфері науково-технічних новинок. Venture ['vent∫ə] у перекладі з англійської означає ризиковане підприємство, ризиковане починання, ризикувати.

Виробництво комп'ютерної техніки було саме тією сферою, у якій "венчурне" підприємництво вперше придбало значне поширення.

Венчурний капітал - капітал ризику, принципово нова форма фінансування процесу комерціалізації технічних і технологічних нововведень (інновацій). При венчурному фінансуванні капітал інвестується безповоротно. Інтерес інвестора складається в придбанні прав на всі новації як запатентовані, так і безпатентні ("ноу-хау"), а також в установчому прибутку від інкорпорації (реєстрації) венчурних компаній, які домоглися успіху.

Венчурна фірма – дрібна або середня інвестиційна фірма, зайнята науковими дослідженнями, інженерними розробками і їхнім кредитуванням.

Виловлюючи й фінансуючи нові ідеї, венчурна фірма допомагає компаніям розробляти новітні напрямки науково-технічного прогресу. Операції, проведені такими фірмами (венчурні операції), характеризуються підвищеним ступенем ризику. Майже всі венчурні групи перші два роки функціонують зі збитком і багато з них припиняють своє існування. Але у випадку успіху, норма прибутку на авансований капітал через п'ять років досягає 30-40%. Кошти венчурного капіталу вкладаються без усякого матеріального забезпечення з боку одержувача, і інвестори йдуть на ризик втрати вкладених коштів у випадку неуспіху дослідження.

Створення венчурних фірм передбачає наявність трьох компонентів: інноваційної ідеї (нового продукту, технології, послуги); суспільної потреби й підприємця, готового на основі такої ідеї організувати фірму; "ризикованого" капіталу для фінансування цієї фірми. Венчурні інвестиції є невід'ємною частиною індустрії інформаційних технологій.

25. Критерії оцінювання фірм інформаційного бізнесу

На сьогодні одними з найпоширеніших узагальнених показників оцінки діяльності фірм інформаційного бізнесу є наступні.

  1. Дохід від продажу. Він розраховується як в цілому, так і за класами обчислювальної техніки та основними видами робіт: універсальні ЕОМ; ЕОМ середнього класу; персональні комп’ютери; робочі станції; програмне забезпечення; периферійне обладнання; передавання даних; обслуговування; підтримка тощо

  2. Витрати на програми науково-дослідної і технологічної діяльності (НДТД) у вартісному вимірі та порівняно з доходом фірми (питома вага витрат на НДТД у доході фірми).

Для зіставлення доходів фірми, чисельності працівників і витрат на НДТД використовується показник витрати на НДТД у розрахунку на одного працівника.

  1. Питома вага доходу від продажу продукту (виду діяльності) у сумарному доході фірми. Цей показник використовується для аналізу розподілу доходів від різних видів інформаційної діяльності.

  2. Обсяги виробництва і продажу, а також питома вага на ринку відповідних продуктів/послуг (засобів обчислювальної техніки, периферійного обладнання, програмного забезпечення тощо).

  • Оцінка майнового стану підприємства. В основу такої оцінки покладено показники: величина капіталу і майна; структура капіталу і майна; власний капітал (чисті власні кошти); зміна власного капіталу протягом певного періоду.

  1. Показники економічного стану і стійкості на ринку. Серед них показники, з допомогою яких можливо визначити: здатність погашення боргів в міру настання термінів платежів; здатність швидко перетворюватися в гроші (ліквідність); заборгованість інших партнерів і матеріальні запаси; достатність обсягу продажу щодо обігового та основного капіталу (фондів); стійкість загального фінансового стану.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]