Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIKA1.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
605.7 Кб
Скачать

Розділ ііі. Антивірусні програми

3.1 Компютерні віруси

Дії вірусів можуть бути не дуже небезпечними: несподівані звукові або графічні ефекти, перезавантаження комп’ютера, зміна функцій клавіш на клавіатурі, тощо. Однак існують віруси, які можуть спричинити серйозні збої у роботі комп’ютера: псування даних на дисках, втрату програм, видалення інформації, необхідної для роботи комп’ютера.

Комп’ютерний вірус – це програма, однак не зовсім звичайна. Вона відрізняється від звичних програм тим, що, по-перше, запускається без відома користувача, а по-друге, після свого запуску починається самовідтворюватися, тобто створювати шкідливі копії і встановляти їх у файли, системні ділянки, диски, обчислювальні мережі. Комп'ютерний вірус це програмний код, що може несанкціоновано запускатися і само відтворюватися.

3.2 Класифікація та можливості комп'ютерних вірусів.

Класифікація вірусів

Об'єкти, до яких вносяться комп'ютерні віруси, називаються середовищем існування вірусів. Залежно від середовища існування розрізняють такі типи вірусів:

–Файлові віруси - вносяться у файли, що виконуються (exe, com, bat), у системні файли Io. sys і Msdos. sys, у файли драйверів (sys, drv, vxd), у файли бібліотек (dll),а також у ряд інших типів файлів..

–Файлово-завантажувальні віруси - можуть вноситись як у файли, так і в завантажувальні сектори.

– Макровіруси - вносяться у файли документів Word, Excel й інші файли,підготовлені в додатках, що мають свою мову макрокоманд (наприклад Excel).

– Мережні віруси — поширюються по комп'ютерній мережі. Особливість цих вірусів полягає в тому, що вони заражають тільки оперативну пам’ять комп'ютерів і не записуються на носії інформації.

3.3 Використання антивірусних програм

 Для захисту від вірусів розробляють спеціальні антивірусні програми, що дозволяють виявляти віруси, лікувати заражені файли і диски, запобігати підозрілим діям. Залежно, від виконуваних функцій серед антивірусних програм виділяють такі:

–Програми-детектори. Вони поділяються на детектори, що дозволяють виявляти і видаляти відомі віруси, і детектори, здатні боротися із досі невідомими (тобто новими) вірусами.

–Програми-ревізори. Ці програми контролюють усі вразливі (для вірусної атаки ) компоненти комп'ютера..

–Програми-охоронців. Подібні програми резидентно розташовують в пам’яті комп'ютера й автоматично перевіряють на наявність вірусів файли, що запускаються, і дискети, що вставляються до дисковода.

– Антитивірусні комплекси. Сучасні антивірусні програми - це комплекси, що поєднують функції детектора, ревізора й охоронця.

Розділ IV. Комп’ютерна техніка і програмування, системи прикладних програм

4.1 Основні поняття комп'ютерної техніки

Комп'ютерна техніка — пристрої та системи пристроїв, що є компонентами комп'ютера, а також самі комп'ютери та обладнання, яке працює спільно з комп'ютерами (периферійні пристрої) і забезпечує деяку додаткову функціональність (друк або сканування документів, доступ до мережі, захист від збоїв живлення тощо).

Поняття комп'ютерної техніки вбирає в себе не тільки апаратне, але також і програмне забезпечення, яке встановлюється на даному типі пристроїв і забезпечує підтримку та виконання їх базових функцій. Практично самі пристрої та програми, що на них працюють, розглядаються як складові єдиного апаратно-програмного комплексу.

Апаратно-програмний комплекс — сукупність технічних і програмних засобів, що дозволяє автоматизувати виконання комплексу завдань і забезпечує функціонування електронних інформаційних ресурсів та інформаційних систем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]