Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prakt_pidg.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.11.2018
Размер:
601.09 Кб
Скачать

РОЗДІЛ Ш. МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ЩОДО ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ СТУДЕНТІВ

3.1. МЕТОДИЧНІ МАТЕРІАЛИ ЩОДО ОРГАНІЗАЦІЇ ПРОВЕДЕННЯ ТА КРИТЕРІЇВ ОЦІНЮВАННЯ МІЖПРЕДМЕТНОГО ТРЕНІНГУ

Назва тренінгу:

«Облік та аудит міжнародної діяльності транснаціональних корпорацій»

Мета тренінгу: набути практичних навиків з обліку міжнародних операцій та підготовки фінансових звітів у відповідності до міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ), здійснення податкових розрахунків, укладання договору на аудит, планування та проведення аудиторської перевірки, складання аудиторського висновку щодо достовірності фінансової звітності у відповідності до Міжнародних стандартів аудиту (МСА).

Тема тренінгу обрана у зв’язку із поширенням діяльності транснаціональних корпорацій в світі та в Україні і необхідністю здійснення її обліку та аудиту.

Після тренінгу ви зможете:

  • здійснювати реєстрацію та облік міжнародних операцій ТНК з експорту, імпорту, бартеру та толінгу (операції з давальницькою сировиною) та інших господарських операцій;

  • отримати навики з питань міжнародного оподаткування діяльності ТНК;

  • застосовувати у практичній діяльності положення міжнародних стандартів фінансової звітності з метою трансформації фінансових звітів українських підприємств;

  • набути основні практичні навики планування аудиторської перевірки, ділового спілкування між персоналом аудиторської фірми та підприємством клієнта, проводити аудит за окремими напрямками діяльності ТНК, документувати працю аудитора та складати аудиторські висновки.

Даний тренінг пов’язаний з кількома дисциплінами, що викладаються за даною спеціальністю:

  • Облік міжнародних операцій;

  • Міжнародний аудит;

  • Облік і звітність за міжнародними стандартами;

  • Міжнародне оподаткування;

Учасники тренінгу: співробітники транснаціональної корпорації: директор, головний бухгалтер, спеціалісти — бухгалтери, зокрема по оподаткуванню, внутрішній аудитор; представники міжнародних торговельних та фінансово-наглядових організацій (ТПП, FATF, Міжнародних аудиторських організацій); співробітники міжнародної аудиторської фірми (партнер, старший менеджер, аудитори, асистенти аудитора).

У ході тренінгу відбувається розподіл на 3–4 підгрупи. Розподіл на групи може відбуватися довільно за бажанням студентів.

Студентам роздаються картки із завданням тренінгу.

Тренінг розподіляється на два етапи.

На першому етапі студентам даються картки із завданням пов’язаними з такими дисциплінами як «Облік міжнародних операцій», «Облік і звітність за міжнародними стандартами», «Міжнародне оподаткування» та «Міжнародний аудит».

Другий етап: За результатами роботи має відбутися презентація малих груп у ході якої мають бути представлені відповіді на запропоновані завдання. Крім усних презентацій студенти кожної з трьох підгруп повинні підготувати письмовий звіт про виконану роботу в 4 примірниках та його електронний варіант, а також мультимедійну презентацію в аудиторії.

Підсумком тренінгу має стати оволодіння практичних навиків з обліку міжнародних операцій, здійснення податкових розрахунків, складання фінансових звітів відповідно до МСФЗ та аналіз їх показників; проведення аудиторської перевірки, складання аудиторського висновку щодо достовірності фінансової звітності відповідно до МСА.

Кожен учасник має висловити свою думку, враження від гри: що нового він здобув для себе, які бар’єри подолав.

У звіті по тренінгу обов’язково повинні бути надані необхідні звітні показники щодо діяльності компаній, діаграми, графіки, схеми та інший ілюстративний матеріал що їх характеризує.

Кожна група студентів роздруковує по 4 примірника (по одному примірнику кожному викладачу) свого Звіту та надає його електронну версію (4 диски).

Оцінювання роботи груп за результатами тренінгу проводять викладачі та студенти. Остаточна оцінка виставляється комісією викладачів із урахуванням інформації лідера (керівника групи) щодо коефіцієнта ефективності трудової участі кожного студента (від 0 до 1). Підсумкова оцінка кожному студенту розраховується як добуток загальної оцінки групи на коефіцієнт ефективності його трудової участі.

Результати тренінгу та порядок переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в 4-бальну та шкалу ECTS наведені нижче:

Оцінка за бальною шкалою, що використовується в КНЕУ

Оцінка за національною шкалою

Оцінка у формі заліку

(для вибіркових дисциплін)

Оцінка за шкалою ECTS

90-100

відмінно

зараховано

A

80-89

добре

зараховано

B

70-79

C

66-69

задовільно

зараховано

D

60-65

E

21-59

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано – з можливістю повторного складання заліку

FX

0-20

незадовільно з обов’язковим потворним вивченням дисципліни

не зараховано - з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

F

3.2. Програма, методичне забезпечення та критерії оцінювання переддипломної практики

Міжнародна економічна діяльність суб'єктів господарювання створює умови для їх ефективного функціонування у сучасній ринковій економіці, формує об'єктивну основу інтеграції України у світогосподарську систему. Реалізувати сучасні методи та інструментарій при організації і проведенні міжнародних операцій здатні фахівці відповідної кваліфікації у галузі міжнародної економіки.

Невід'ємною частиною процесу підготовки фахівців за спеціальністю 8.050103 є переддипломна практика, яка у відповідності з навчальним планом проводиться на базах практики, запропонованих кафедрою чи обраних самостійно студентами. Вона є продовженням реалізації наскрізної навчальної програми, що заснована на принципах безперервності та послідовності проведення всіх видів практик, і спрямована на формування необхідного обсягу практичних знань та умінь відповідно до освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр».

Програма і методичні вказівки розроблені на основі «Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України», затвердженого Міністерством освіти України від 8 квітня 1993 р. № 93. Вони включають питання організації, проведення та підведення підсумків економічної практики як завершального етапу навчання і підготовки дипломної магістерської роботи.

Мета і завдання практики

Метою переддипломної практики є оволодіння студентами сучасними методами, розрахунково-аналітичними операціями, управлінськими процедурами та технічними засобами виконання робіт у сфері міжнародної економічної діяльності. У період її проходження на основі одержаних під час навчання знань, формуються професійні уміння і навички для підготовки та прийняття самостійно обгрунтованих організаційно-економічних рішень в реальних умовах господарювання, розвиваються потреби у постійному підвищенні інтелектуального потенціалу і творчих здібностей студентів.

Головні завдання переддипломної практики полягають:

  • в орієнтованій на потреби практичної діяльності систематизації теоретичних знань, набутих під час навчання;

  • оволодінні сучасними формами міжнародного бізнесу у науково-технічній, виробничій, торговельній, інвестиційно-фінансовій, обліково-аудиторській сферах;

  • сприйнятті і засвоєнні методів та інструментарію регулювання міжнародної економічної діяльності на різних рівнях управління;

  • здобутті навичок самостійної практичної діяльності з ораної спеціальності;

  • закріпленні теоретичних знань, отриманих студентами при вивченні курсів «Міжнародний менеджмент», «Глобальна економіка», «Міжнародні стратегії економічного розвитку», «Управління міжнародною конкурентоспроможністю підприємства», «Менеджмент персоналу», «Облік міжнародних операцій», «Міжнародний аудит», «Облік і звітність за міжнародними стандартами», «Міжнародне оподаткування».

Під час проходження практики студенти адаптують набуті знання стосовно:

  • визначення місця підприємств і організацій (баз практики) у господарській та регулятивній структурі економіки України;

  • оцінки конкурентної позиції об'єкту практики на національному та міжнародних ринках;

  • застосування сучасних методів дослідження і прикладного ретроспективного та поточного аналізу діяльності підприємств (організацій) на основі достовірної звітно-облікової документації;

  • виявлення якісної і кількісної оцінки тенденцій розвитку міжнародної економічної діяльності об'єкту практики у контексті об'єктивних світогосподарських закономірностей;

  • формування і обгрунтування аналітичних висновків та практичних рекомендацій, спираючись на розрахункові мікро- та макропоказники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]