Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
132.61 Кб
Скачать

Семіотика порушень

Синдром анемії:анемія – це стан, для якого характерне зменшення кількості еритроцитів і вмісту гемоглобіну в одиниці об’єму крові. Розрізняють постгеморагічні анемії, анемії внаслідок порушеного кровотворення (залізодефіцитні, протеїнодефіцитні та В 12 фолоієводефіцитні анемії), гемолітичні анемії. У дітей перших років життя найчастіше зустрічається залізодефіцитна анемія.

Гемолітичний синдром – це прояв групи захворювань, загальною ознакою яких є посиле-ний гемоліз еритроцитів, що призводить з однієї сторони до анемії і підвищеного утворення про-дуктів розпаду еритроцитів, а з іншого боку – до посиленого еритроцитопоезу, як компенсаторної реакції на анемію, що виникла.

Геморагічний синдром – це клінічний прояв схильності організму до багаторазових крово-теч і крововиливів як під впливом незначного травмування, так і спонтанно. Група захворювань, клінічною ознакою яких є геморагічний синдром, об’єднана під назвою геморагічні діатези. Вони розділяються на коагулопатії (гемофілія та ін.), тромбоцитопатії (хвороба Верльгофа та ін), вазо-патії (хвороба Шенлейн-Геноха та ін).

Проліферативний синдром спостерігається при гострому та хронічному лейкозах. При гост-рому лейкозі відбувається патологічна проліферація і затримка розвитку малодиференційованих, молодих клітин, які складають масу пухлинних клітин. При хронічому лейкозі відбувається підви-щена проліферація незрілих стадій і зберігання їх диференціювання до зрілих клітинних елемен-тів. Також відмічається збільшення печінки, селезінки та лімфовузлів за рахунок пухлинної пролі-ферації.

Типи кровоточивісті при геморагічному синдромі

  1. Гематомний тип – поширені крововиливи у підшкірну клітковину, під апоневрози, у м’язи, суглоби з розвитком деформуючих артрозів, контрактур. Спосткрігаються профузні пізні (декілька годин після травми) посттравматичні, післяопераційні кровотечі. Цей тип є властивим для гемофілії А і В (дефіцит VIII і IXфакторів).

2. Мікроциркуляторний тип – петехії, екхімози на шкірі та слизових оболонках, спонтанні кровотечі. Гематоми виникають рідко, опірно-рухомий апарат не страждає. Небезпечними є крововиливи у головний мозок. Цей тип спостерігається при тромбоцитопеніях, тромбоци-топатіях, гіпофириногенеміях, дефіциті V,IIіXфакторів). .

  1. Мікроциркуляторно-гематомний тип характеризується поєднанням двох вишеперере-ченних форм, але з деякими особливостями: крововиливи переважно у підшкірну кліт-ковину, крововиливи у суглоби зустрічаються рідко. Спостерігається при синдромі внутришньосудинного згортання крові, перебільшенні дози антикоагулянтів, при хво-робі Віллебрандта .

  2. Васкулітно-пурпурний тип характеризується наявністю симетрично розташованих па-пульозно-еморагічних елементів, пухирців, уртикаріїв переважно на кінцівках, можливістю виникнення абдомінального синдрому, гематурії. Цей тип кровоточивісті спостерігається при геморагічному васкуліті.

  3. Ангіоматозний тип характеризується носовими та кищковими кровотечами з ділянок ангіоматозно змінених судин. Відсутні посттравматичні крововиливи у шкіру, підшкір-ну клітковину та органи. Цей тип відмічається при хворобі Рандю-Ослера.

Матеріали для самоконтролю:

Тести:

  1. Нижня межа гемоглобіну у дітей до 5 років складає:

  1. 140 г/л

  2. 120 г/л

  3. 110 г/л

  4. 100 г/л

  1. Перший перехрест в лейкоцитарній формулі відбувається:

1.На 5-6 день життя

2. На 1-2 день життя

3. На 8-10 день життя

4. На 12-14 день життя

  1. Кількість бластних клітин в мієлограмі складає:

  1. До 10%

  2. До 5%

  3. До 15%

  4. До 1%

4. Для якої анемії характерна гіпохромія еритроцитів:

1. Гемолітичної анемії

2. В12-дефіцитної анемії

3.Залізодефіцитної анемії

Задачі

  1. У хлопчика 3 років виражена блідість шкіри та слизових оболонок, слоабкість, поганий апетит. В аналізі крові еритроцитів 2,5.10 /л, гемоглобін 85 г/л, кольоровий показник 0,78. про яку анемію можна думати у даному випадку?

  2. У дитини 13 років в аналізі крові виявлено 17% еозинофілів. Яке обстеження треба провести для виявлення причини еозинофілії?

Відповіді:

до тестів 1,3: 2.1; 3.2; 4.3.

до задач:

  1. Залізодефіцитна анемія

  2. Кал на яйця глистів, найпростіших, зішкріб на енеробіоз

Література

Основна: 1.Чеботарьова В.Д., Майданник В.Г. Пропедевтична педіатрія. К., 1999.С.179-189, 428-

440.

2. Педіатрія. Навчальний посібник. За ред.. О.В.Тяжкої. К., 2005. С.56-65

3. Мазурин А.В., Воронцов И.М. Пропедевтика детских болезней.

С.Пет.,200. С.583-622

4. Матеріали лекцій.

Додаткова: 1. Медицина дитинства/ За ред.. П.С.Мощича./ К., 1994, «Здоров’я». Т.1. С.229-232

2.Капітан Т.В. Пропедевтика дитячих хвороб з доглядом за дітьми. Вінниця ДП

ДКФ, 2006. С.526-592