Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент 1 семинар.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
71.77 Кб
Скачать

Сутність менеджменту

Сутність менеджменту: В основі менеджменту як практичної управлінської діяльності не знання, а дії, тобто недостатньо пояснити певне явище, необхідно показати, як теорія працює на практиці.

Джерело: А.В. Шегда Менеджмент, Київ, 2002 - (2.2. Сутність і зміст поняття "менеджмент")

Сутність менеджментувизначається як "цілеспрямований вплив власників підприємств (а також фірм і компаній) та менеджерів різних ланок на потреби та інтереси інших працівників для ефективної організації колективної праці в усіх сферах суспільного відтворення з метою привласнення максимального прибутку".

Джерело: Федоренко В.Г. Основи менеджменту: підручник– К.: Алерта, 2007. - (1.2.2. Сутність та зміст менеджменту)

Сутність менеджменту: Менеджмент – це особливий вид діяльності менеджера щодо керівництва людьми, змістом якої є цілеспрямований вплив на працівників апарату управління за допомогою сукупності принципів, методів, засобів і форм наукового керівництва, використовуючи об’єктивні закони і закономірності, координацію операцій організації в умовах ринку для досягнення цілей, тобто задоволення ринкових потреб споживачів, у тому числі з питань оподаткування.

[Електронний ресурс] // Режим доступу: http://studopedia.net/8_54413_sutnist-ponyattya-menedzhment.html

Сутність менеджменту- управляти всім: виробництвом, фінансами, кадрами, ресурсами для впорядкування системи управління, від вихідної ситуації - до поліпшення результатів.

[Електронний ресурс] // Режим доступу: : http://www.bestreferat.ru/referat-194846.html

Сутність менеджментутак чи інакше пов'язана з думкою про те, що якщо раціонально використовувати всі наявні ресурси, то можна буде добитися максимальних результатів при найменших витратах.

Джерло: Мінін Андрій, Стаття – Сутність менеджменту, 2013 р.

Сутність менеджменту: Менеджмент є складовим елементом управління і порівняно з ним охоплює відносно вузьку сферу, що включає соціальні системи (людей), метою яких може бути виробництво товарів та їхня реалізація, надання різноманітних послуг споживачам у рамках певної організації. Для досягнення цієї мети у менеджменті застосовується сукупність функцій, принципів, методів, засобів, за допомогою яких відбувається цілеспрямований вплив на соціальні системи (людей). Здійснити це можна лише через процес планування, організації, мотивації та контролю дій, застосовуючи відповідні принципи, методи та засоби впливу на об'єкти управління.

[Електронний ресурс] // Режим доступу:http://nauch.com.ua/geografiya/247/index.html

Сутність менеджментувідображається в його процесах: плануванні, організації, мотивації та контролю.

[Електронний ресурс] // Режим доступу: http://library.if.ua/book/58/4096.html

Завдання і цілі, різновиди менеджменту

1) Кінцевою ціллю менеджменту є забезпечення прибутковості, або дохідності, в діяльності фірми шляхом раціональної організації виробничого процесу, включаючи управління виробництвом і розвиток техніко-технологічної бази, а також ефективне використання кадрового потенціалу при одночасному підвищення кваліфікації, творчої активності і лояльності кожного працівника.

Найважливішим завданням менеджменту є організація виробництва товарів і послуг з урахуванням потреб споживачів на основі наявних матеріальних і людських ресурсів і забезпечення рентабельності діяльності підприємства і його стабільного становища на ринку.

У зв'язку з цим в завдання менеджменту входить:

-забезпечення автоматизації виробництва і перехід до використання працівників, що володіють високою кваліфікацією;

-стимулювання роботи співробітників фірми шляхом створення для них кращих умов праці і встановлення більш високої заробітної плати;

-постійний контроль за ефективністю діяльності фірми, координація роботи всіх підрозділів фірми;

-постійний пошук і освоєння нових ринків.

До завдань, що вирішуються в менеджменті, відносяться також

•визначення конкретних цілей розвитку фірми;

• виявлення пріоритетності цілей, їх черговості і послідовності рішення;

• розробка стратегії розвитку фірми - господарських завдань і шляхів їх вирішення;

• вироблення системи заходів для вирішення намічуваних проблем на різні часові періоди;

• визначення необхідних ресурсів і джерел їх забезпечення;

• встановлення контролю за виконанням поставлених завдань.

Джерело:Герчикова Н.І. Менеджмент: Підручник./Н.І. Герчикова. - М.: Банки і біржі, ЮНИТИ, 1995. - 200 с. (с. 11)

2) Головним в менеджменті є визначення цілей діяльності організації на найближчу та віддалену перспективу. Управління шляхом постановки цілей здійснюється з урахуванням оцінки можливостей конкретної організації та забезпеченості її ресурсами. Розрізняють цілі загальні та специфічні. Загальні цілі відображують концепцією розвитку організації в цілому, а специфічні розробляються в рамках загальних цілей по основним видам діяльності. Раціональне використання матеріальних і трудових ресурсів передбачає досягнення цілей при мінімумі витрат і максимумі ефективності за рахунок кваліфікованих управлінських рішень, коли команда спеціалістів цілеспрямовано діє в напрямку досягнення загальних цілей на основі відповідної мотивації.

Ціль менеджменту полягає у забезпеченні прибуткової діяльності підприємства шляхом раціональної організації технологічного процесу, включаючи управління виробництвом і розвитком техніко-технологічної бази, а також ефективним використанням кадрів при одночасному підвищенні їх кваліфікації і творчої активності.

Прибуток створює стабільні гарантії організації, оскільки тільки його накопичення у вигляді різних фондів дозволяє обмежувати та переборювати різні ризики, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції. Ситуація на різних ринках постійно змінюється, відбуваються зміни в положенні конкурентів, умовах і формах фінансування, кон'юнктурі в галузі, регіоні або країни в цілому, в умовах торгівлі на світових ринках. Звідси постійний ризик, особливо у сільськогосподарському виробництві, яке пов'язано з ґрунтово-кліматичними умовами. Ціль менеджменту - переборювання ризиків або ризикових ситуацій не тільки в сучасному, але і в майбутньому, для чого необхідно мати резервні кошти, але і широку самостійність для швидкого реагування і адаптації до можливих змін.

Джерело: Рульєв В.А., Гуткевич С.О. Менеджмент: Навчальний посібник. - К.: Центр учбової літератури, 2011. - 312 с. (12 с.)

3)  Задачами менеджменту як науки є розробка, експериментальна перевірка і застосування на практиці наукових підходів, принципів і методів, що забезпечують стійку, надійну, перспективну і ефективну роботу колективу (індивідуума) шляхом випуску конкурентоздатного товару.

У тієї ж година кінцевою ціллю менеджменту як практики ефективного управління є забезпечення прибутковості підприємства шляхом раціональної організації виробничого (торгового) процесу, включаючи управління виробництвом (комерцією) і розвиток техніко-технологічної бази.

Виходячи з цього найважливішою задачею менеджменту є організація виробництва товарів і послуг з урахуванням попиту споживачів на основі ресурсів, що є.

При цьому до задач менеджменту також відносяться:

-перехід до використання працівників, що володіють високою кваліфікацією;

-стимулювання співробітників організації шляхом створення для них - відповідних розумів труда і системи його сплати;

- визначення необхідних ресурсів і джерел їх забезпечення;

- розробка стратегії розвитку організації і реалізація;

- визначення конкретних цілей розвитку організації;

- постійний пошук і освоєння нових ринків;

- вироблення системи заходів для досягнення намічених цілей;

- здійснення контролю за ефективністю діяльності організації, за виконанням поставлених задач.

Джерело:Балабанов  И.Т.  «Основи  фінансового   менеджменту»,  М.,  - 2003. −с.284.

4) Основні цілі менеджменту в сучасному суспільстві полягають в тому, щоб забезпечити максимальну прибутковість того чи іншого підприємства за допомогою правильної організації процесу на виробництві. У зв'язку з постійними змінами на ринку, а також зі змінами в фінансуванні різних видів господарської діяльності, існує постійний ризик. Тому необхідні спеціальні механізми, що дають можливість швидко реагувати і адаптуватися до нових умов. Завдання менеджменту полягає в здійсненні організації виробництва таким чином, щоб урахувати всі потреби споживача і забезпечити максимальну рентабельність діяльності підприємства. Завдання менеджменту повинні ставитися так, щоб на виробництві працювали робітники з відповідною кваліфікацією, також щоб здійснювалося стимулювання роботи працівників за допомогою підвищення їхнього рівня заробітної плати. Правильний і ефективний менеджмент сприяє продуктивності роботи підприємства, освоєнню нових і вигідних для роботи ринків. Керівник, що розумно здійснює управління підприємством, самостійно визначає першочергові цілі менеджменту і завдання для підприємства, а також пропонує шляхи їх вирішення за допомогою певних ресурсів.

Джерело:Осовська Г.В. Основи менеджменту: Навч. Посібник. Для студентів вищих навчальних закладів.– К.: Кондор, 2003. − 556 с.  (с. 14)

5)Ціль — це результат діяльності організації, задана точка, яку необхідно досягти. Ті цілі, які встановлює менеджмент для розвитку організації, є основними направляючими діяльності підприємства в цілому. В основі цілепокладання лежать гіпотези і прогнози. Від того, як точно будуть зроблені прогнози та обгрунтовані гіпотези, залежатиме позитивний результат у майбутньому. Чим більше тимчасова складова прогнозу, тим складніше робити припущення і висувати гіпотези, тим неопределеннее майбутнє.

У завдання входить конкретний часовий проміжок на виконання або досягнення певних цілей. Завдання — це певна послідовність завдань, виконання яких призводить до досягнення мети. Отже, розглянемо цілі і завдання менеджменту докладніше.

Загальні цілі менеджменту — це прогнозування, планування і досягнення запланованих результатів. Основоположна мета менеджменту будь-якої організації — забезпечення прибутковості цієї організації. Також виділяють такі цілі, як управління виробництвом, розкриття кадрового потенціалу і його використання, підвищення рівня кваліфікації персоналу та його стимулювання. Мета менеджменту — управління, яке орієнтується на кінцевий позитивний результат і успішну діяльність усієї організації.

Природно, для кожної окремої організації поняття успіх асоціюється з різними цілями і завданнями. Тому цілі і завдання менеджменту різних організацій можуть і повинні відрізнятися. Завдання менеджменту — це розробка і апробація наукових підходів, які покликані забезпечувати стабільну і ефективну роботу організації, на практиці. Крім цього, виділяють такі завдання як:

- формування виробництва товарів і послуг, орієнтованих на попит споживачів.

- залучення до робіт висококваліфікованих фахівців.

- мотивація співробітників до ефективного виконання своїх обов’язків за допомогою поліпшення умов праці, підвищення оплати.

- визначення стратегії розвитку підприємства;

- розробка цілей і планів їх досягнення.

- визначення необхідних ресурсів і методів їх забезпечення.

- здійснення функцій контролю.

Джерело:Електронний ресурс] // Режим доступу : http://kasner.kiev.ua/cili-ta-zavdannja-menedzhmentu/

6) Одним з головних завдань менеджменту є встановлення цілей, для досягнення яких формується, функціонує і розвивається організація як цілісна система.

Загальна ціль організації створює фундамент для розробки .стратегії розвитку і встановлення ключових цілей для функціональних підрозділів підприємства — таких як маркетинг, виробництво, НДР, персонал, фінанси, менеджмент. Кожна із цих підсистем реалізує свої цілі, які логічно випливають з місії як загальної цілі організації.

Цілі і завдання менеджменту не тільки доводяться, але й узгоджуються з менеджерами всіх рівнів, які спрямовують свої зусилля, ресурси і енергію на їх досягнення. Процес менеджменту по цілях складається з 4 етапів:

  • визначається коло повноважень і обов’язків усіх керівників організації;

  • здійснюється розробка цілей менеджменту в межах встановлених обов’язків;

  • складаються реальні плани досягнення поставлених цілей;

  • проводиться контроль, вимір, оцінка роботи та отриманих кожним керівником результатів.

Цілі і завдання менеджменту і менеджерів є відправним моментом для визначення обсягу і спрямування управлінських робіт, які забезпечують їхнє досягнення.

Джерело:Електронний ресурс] // Режим доступу : http://studentbooks.com.ua/content/view/98/42/1/5/