Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
29
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
438.27 Кб
Скачать

Стадії контактного остеогенезу :

  1. Остеокондукція. Проліферація остеогенних клітин по ходу волокон фібрину і диференціація цих клітин в остеобласти.

  2. Утворення кістки de novo. Секреція остеобластами остеопоетіна, остеонектина і колагену.

  3. Формування лінії цементоутворення. Утворення кристалів кальцій-фосфатних з'єднань.

Гістологічний зв'язок між поверхнею імплантата і слизовою оболонкою ясен подібний до зубоясеневому з'єднання, але відрізняється організацією колагенових волокон і кровоносних судин.

Свідчення і протипоказання до імплантації встановлюють на підставі загальномедичного анамнезу і обстеження, оцінки психоемоційного стану і стоматологічного статусу пацієнта.

Свідченнями до дентальної імплантації є:

  1. Поодинокі дефекти зубного ряду, коли проведення імплантації дозволить уникнути препарування розташованих поряд з дефектом зубів.

  2. Включені дефекти зубних рядів, коли за допомогою імплантації можна уникнути препарування зубів, що обмежують дефект, і знімного протезування.

  3. Кінцеві дефекти зубних рядів при яких імплантація дозволяє здійснити незнімне протезування.

  4. Повна адентія, коли за допомогою імплантації можна провести незнімне протезування або забезпечити надійнішу фіксацію повних знімних зубних протезів.

Існує ряд захворювань, при яких імплантація, як і будь-яка інша планова операція, протипоказана.

До них відносяться:

  1. Хронічні захворювання у стадії компенсації.

  2. Порушення коагуляції і гомеостазу.

  3. ВІЛ і будь-яка інша серопозитивна інфекція.

  4. Психічні захворювання.

Існують також захворювання, фізіологічні і функціональні стани, при яких тільки на певному відрізку часу виконання будь-якої операції може завдати шкоди здоров'ю пацієнта, або в цей період стану організму не дозволить досягти позитивних результатів оперативного втручання. До них відносяться:

  1. Гострі запальні захворювання і гострі вірусні інфекції.

  2. Хронічні інфекційні захворювання (туберкульоз, актиномікоз та ін.).

  3. Загострення хронічних захворювання.

  4. Висока міра ризику бактеріємій (хворі з протезами клапанів серця і що перенесли бактерійний ендокардит, ревматизм).

  5. Нещодавно перенесений інфаркт або інсульт.

  6. Вагітність або лактація.

  7. Лікування препаратами, погіршуючими регенерацію тканин.

  8. Ендокринопатології.

В якості протипоказань до дентальної імплантації слід розглядати остеопатії (первинний і вторинний остеопороз, остеомаляції та ін.).

По пропорції між компактною і губчастою кістковою тканиною кістка класифікується від 1 до 4; при цьому 1 означає ситуацію, коли більше компактної кістки, а 4 більше за спонгійну (Мал. 1).

Ідеальна для імплантації кістка - це велика кістка, без вираженої резорбції, кістка, в якій є достатня кількість кортикальної кістки, що забезпечує швидке загоєння і ос- теоинтеграцію. За даними дослідження біомеханіки внутрішньокісткових імплантатів, саме кортикальна кістка щелепи сприяє сприйняттю і розподілу жувальних навантажень. Отже, ідеальна кістка - це А2.

Після проведення імплантації, не слід навантажувати імплантати впродовж 3 місяців при операції на нижній щелепі і 6 місяців - на верхній щелепі для зміцнення імплантата в кістці. У цей період відбувається взаємодія між остеобластами і остеокластами в процесі загоєння і кісткової інтеграції. Передчасне розкриття імплантата зменшує шанси на успіх.

Відмічені періоди 3-6 місяців - це мінімальні терміни того, що «приживляє», за наявності «м'якої» кісткової тканини необхідно продовжити період очікування (остеоінтеграції) до моменту розкриття імплантата.

Соседние файлы в папке УКР