Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
187.39 Кб
Скачать

Паралічі лицевого нерва

Міністерство охорони здоров’я України

Вищий державний навчальний заклад України

«Українська медична стоматологічна академія»

Затверджено

на засіданні кафедри

хірургічної стоматології

та щелепно-лицевої хірургії

з пластичною та реконструктивною

хірургією голови та шиї

Завідувач кафедри, д. мед. н., проф. ______________ Аветіков Д.С.

Методична розробка лекції

Навчальна дисципліна

Хірургічна стоматологія

Модуль №

5

Змістовний модуль №

5

Тема лекції

Параліч мімчної мускулатури, атрофія обличчя. Симптоми та синдроми пластичної та реконструктивної хірургії. Основи черепно-щелепно-лицевої хірургії.

Курс

V

Факультет

Стоматологічний

Кількість навчальних годин 2.

Полтава – 2013

Науково-методичне обґрунтування теми.

Паралічі лицевого нерва характеризується частковою або повною, тривалою або тимчасовою втратою функції лицевого нерва та мімічних м’язів.

Будова лицевого нерва є дуже складною. Виділяють 5 гілок ли­цевого нерва — лобову, виличну, щічну, крайову нижньої щелепи, шийну. Нерв має три основні типи будови: стовбуровий (5 чітко сформованих гілок нерва), розсипний (малих гілок нерва до 10—15), і перехідний, коли є великі і малі гілки нерва.

Чотири основні групи мімічних м’язів (скроневі, очні, щічні, підборіддя) забезпечують вигляд та основні функції обличчя.

Атрофія обличчя — захворювання, яке характеризується атрофією тканин певної однієї або кількох ділянок обличчя, що призводить до ана­томічних, функціональних, естетичних порушень та пов’язаних з ними на­слідками. Хворіють переважно пацієнти віком 15—40 років, при цьому жінки хворіють частіше — до 80 % усіх випадків хвороби.

Термін “черепно-щелепно-лицева хірургія” або “черепно-лицева хірур­гія” остаточно сформувався в середині 60-х років XX століття, коли видатний французький щелепно-лицевий хірург-пластик Поль Тесь’є (1919—2008) за участю нейрохірургів розпочав виконувати планові операції з приводу по­єднаних деформацій лицевого і мозкового черепа із застосуванням вінцевого та внутрішньочерепного доступу (з 1967 р.).

У 1970 р. була створена Європейська асоціація черепно-щелепно-лицевих хірургів. Її засновники — X. Обвегезер, П. Тесь’є та інші видатні хірурги. З 1992 р. Україна представлена в Раді цієї асоціації, а в 1996 р. аналогічна асо­ціація хірургів була створена і нині ефективно працює в Україні.

Загалом ця спеціальність є частиною так званої естетичної медицини, покликаної гармонізувати не тільки загальний стан здоров’я людини, а і її зов­нішній вигляд.

2. Навчальні цілі лекції.

- Визначити поняття “параліч мімічної мускулатури”.

- Знати класифікацию параличей.

- Опанувати техніку хірургічного лікування параличу лицевого нерва.

- Надати поняття “атрофия обличчя”.

- Знати основні методики ххірургичного ликування геміатрофій обличчя.

- Знати основни симптоми і синдроми в пластичній та реконструктивній хірургії.

- Визначити понятти черепно-щелепно-лицева травматологія.

- Визначити понятти черепно-щелепно-лицева онкологія.

- Визначити понятти черепно-щелепно-лицева реконструктивна хірургія.

Цілі розвитку особистості майбутнього фахівця, актуальні аспекти.

Введення студента в клініку щелепно-лицевої та пластичної хірургії голови та шиї після курсу травматології щелепно-лицевої ділянки вимагає знань етичної поведінки та особливостей деонтологічного підходу до хворих з деформаціями тканин повік, зовнішнього носа та вушних раковин, вміння користуватися сучасними класифікаціями, методиками обстеження, диференційної діагностики, вміння застосовувати методики блефаропластики, ринопластики та отопластики для надання повної, безпечної лікарської допомоги.

Соседние файлы в папке УКР