Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна бактеріологія.docx
Скачиваний:
600
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
111.15 Кб
Скачать

Ентеробактерії

503. Після дослідження біоптата, який взято від хворого при езофагогастродуоденоскопії, був поставлений бактеріологічний діагноз: хелікобактеріоз. Яка із особливостей бактерій, виділених від цього хворого, була обов'язково врахована при культивуванні?

*Д. Мікроаерофільність

504. Хворий С., 28 років, госпіталізований із симптомами помірної інтоксикації та діареєю, у випорожненнях помітні домішки крові. Під час бактеріологічного дослідження фекалій виявлені звивисті грамнегативні бактерії — мікроаерофіли, каталазопозитивні, уреазопозитивні, спор і капсул не утворюють, рухливі. Назвіть бактерії, для яких характерні перелічені ознаки.

*Д. Неlісоbасtеr pylori

505. Хворому запропонували провести бактеріологічне дослідження для встановлення етіології виразки шлунка. Які мікроорганізми сподіваються знайти?

*Е. Хелікобактер

506. У хворого на виразкову хворобу шлунка при проведенні фіброгастроскопії взяли біоптат слизової оболонки в ділянці виразки. З біоптата приготували мазок-відбиток, забарвили за методом Грама; із залишком біоптата провели пробу на уреазну активність. Під час мікроскопії препарату виявлені грамнегативні звивисті мікроорганізми; тест на уреазну активність — позитивний. Які бактерії були виявлені?

*Е. Неlісоbасtеr pylori

507. Госпіталізовано хворого з приводу гострого коліту із симптомами помірної інтоксикації, діареї, у випорожненнях домішки крові. При бактеріологічному дослідженні виявлені мікроорганізми з такими властивостями: звивисті, грамнегативні бактерії, при з'єднанні двох клітин нагадують крила чайки, спор і капсул не утворюють, рухливі, мікроаерофіли, каталазопозитивні, уреазопозитивні. Назвіть бактерії, для яких характерні перераховані вище ознаки?

*В. Неlісоbасtеr pylori

508. При дослідженні підозрілих харчових продуктів були виявлені рухливі, грамнегативні палички, що після 18-годинного культивування на МПА виявили повзучий ріст бактерій у вигляді вуалеподібного нальоту. Ізоляти не ферментували лактозу, маніт, ферментували глюкозу, мальтозу і сахарозу до кислоти і газу, виділяли сірководень і індол. Бактеріологічне дослідження показало, що виділені бактерії відносяться до представників роду:

*А. Proteus

509. Серед групи туристів (27 чоловік), які споживали воду із ставка, через два дні у 7 осіб з'явилися симптоми гострої діареї. Для встановлення етіології даного захворювання в бактеріологічну лабораторію направили досліджуваний матеріал. Який досліджуваний матеріал був використаний для діагностики захворювання?

*С. Сечу

510. У 45-річного чоловіка рентгенологічно діагностована виразка шлунку. На яке живильне середовище потрібно посіяти матеріал біопсії з області виразки для бактеріологічного підтвердження діагнозу?

*А. Середовище для виявлення уреази

Мікробіологічна діагностика бруцельозу та сибірки

511. Доярка у розпалі епідемії грипу звернулася до лікаря зі скаргами на високу температуру, загальну слабкість, відсутність апетиту, біль у суглобах. Протягом 10 діб вона лікувалася з діагнозом “грип”. Але інфекціоніст запідозрив у неї бруцельоз. Завдяки якій реакції можна підтвердити діагноз?

*А. Райта

512. Територію старого худобомогильника, який не використовувався більше 50 років, планується відвести під житлове будівництво. Проте дослідження ґрунту показало наявність життєздатних спор збудника особливо небезпечного захворювання. Який із зазначених мікроорганізмів найбільш ймовірно міг зберігатися у ґрунті протягом такого тривалого часу?

*С. Вacillus anthracis

513. При постановці біологічної проби та виявлення в мазках-відбитках з органів загиблих тварин стрептобацил, оточених капсулою, можна поставити діагноз:

*Д. Сибірка

514. При плановому обстеженні доярок поставлена шкірно-алергічна проба Бюрне. Зазначена проба використовується для виявлення гіперчутливості до таких препаратів:

*А. Бруцеліну

515. Ветеринарний фельдшер, що працює на тваринницькій фермі, звернувся до лікаря зі скаргами на болі в суглобах, лихоманку, нездужання, пітливість вночі. Хворіє майже місяць. Зважаючи на те, що хворий працює на тваринницькій фермі і відповідні скарги, лікар запідозрив у нього бруцельоз. Який матеріал, узятий від цього хворого, підлягає дослідженню в звичайній мікробіологічній лабораторії?

*А. Сироватка крові

516. Хворий, 34 роки, звернувся з приводу появи на обличчі карбункула. Дані огляду : нещільний, без болю набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункула чорний струп, по периферії навколо карбункула розташовані везикулярні висипання. Мікробіологічне дослідження виявило наявність нерухомих стрептобацил, що здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби?

*С. Вacillus anthracoides

517. У ветеринарного лікаря після огляду загиблої корови через певний час на щоці з'явився карбункул чорного кольору. При мікроскопічному дослідженні його вмісту виявлені грампозитивні, розташовані ланцюжками палички з обрубленими кінцями, що нагадують бамбукову палицю. Який збудник має зазначені морфологічні і тинкториальні властивості?

*Д. В. anthracis

518. Обстежуючи хворого, лікар поставив попередній діагноз “Сибірка. Шкірна форма”. У випадку, якщо попередній діагноз вірний, у мазках з екссудату карбункула, забарвлених за Граму можна знайти:

*А. Великі фіолетового кольору палички з обрубленими кінцями, що розташовуються ланцюжками

519. До інфекційної лікарні доставлено ветеринарного лікаря з підозрою на бруцельоз. На підставі якого серологічного тесту можна підтвердити діагноз?

*А. Реакції аглютинації Райта

520. У прийомне відділення інфекційної лікарні звернувся чоловік, що, за його словами, одержав поштою конверт із підозрілим порошком. Чоловіка госпіталізували в ізолятор, а порошок з конверта направили в бактеріологічну лабораторію з метою дослідження на наявність спор збудника сибірської виразки. Який метод дослідження дає можливість якнайшвидше знайти можливий збудник?

*С. Імунолюмінесцентний метод

521. Дитині поставили діагноз “бруцельоз”. У контакті з хворими тваринами вона не була. Як дитина могла інфікуватися?

*А. Через сире молоко

522. У чоловіка 42 років, що працює м'ясником, при зовнішньому обстеженні лікар побачив на шкірі руки конусоподібний інфільтрат яскраво-червоного кольору з різко вираженим набряком тканин. У центрі інфільтрату - чорного кольору струп. Про яке захворювання йде мова?

*Е. Сибірка

523. Для остаточного підтвердження попереднього діагнозу бактеріологом проведений: 1) Посів патологічного матеріалу на печінковий і цукровий бульйони; 2) Перевірка чутливості изолятів до дії анілінових барвників; 3) Серологічні реакції Райта і Хеддельсона; 4) Шкірно-алергічна проба Бюрне. Який діагноз був підтверджений за допомогою вищеперерахованих бактеріологічних досліджень?

*Е. Бруцельоз

524. У хворих на бруцельоз спостерігається позитивна шкірна проба Бюрне. Який фактор імунної системи відіграє роль у розвитку запальної реакції в місці введення бруцеліну цим пацієнтам?

*В. Сенсибілізовані Т-лімфоцити

525. Щоб перевірити тваринницьку сировину (шкіру, вовну) на наявність збудника сибірки, готують розчинний термостабільний антиген у водно-сольовому екстракті із сировини. Яку реакцію застосовують для цього?

*Е. Кільцепреципітації

526. При обліку посіву уколом у стовпчик желатину мікробів, виділених від хворих

з підозрою на сибірку, було виявлено розрідження желатину у вигляді «перевернутої ялинки». Про прояв яких властивостей можна говорити в даному випадку?

*А. Протеолітичних

527. При мікроскопічному дослідженні гною з карбункула від хворого на сибірку виявлено паличкоподібні мікроорганізми з обрубленими кінцями, розташовані в ланцюжках та оточені капсулою. Які мікроби виявлено?

*Д. Стрептобактерії

528. При мікроскопічному дослідженні струпа скотаря з підозрою на сибірку у препараті виявлено характерні Гр+ палички, оточені капсулою, які при культивуванні на середовищах давали колонії у вигляді „гриви лева”. Які препарати слід використати для профілактики членів сім’ї, що буди в контакті з хворим та хворими тваринами?

*В. Протисибірковий гамаглобулін

529. Із трупа коня виділена бактерія розміром 8-1,5 мкм, грампозитивна, розміщена ланцюжком, утворює капсулу.Який це мікроорганізм?

*В. Збудник сибірки

530. У працівника м’ясокомбінату після роботи з черговою партією м’яса худоби (вівці) через декілька тижнів розвинувся артрит, що супроводжувався запаленням регіонарних лімфатичних вузлів, болем, підвищенням температури, станом алергії. При проведенні лабораторних досліджень збудника не було виділено одразу, проте встановлено позитивну алергічну пробу Бюрне. Які мікроорганізми могли викликати дане захворювання?

*В. Збудники бруцельозу

531. Сироватка крові хворих була розведена фізіологічним розчином 1:100, 1:200, 1:400, 1:800, і до цих розведень доданий діагностикум бруцельозу. В даному випадку мова йде про постановку реакції:

*С. Аглютинації Райта

532. Хворий звернувся зі скаргою з приводу карбункулу на обличчі. Під час огляду : нещільний, без болю, набряк підшкірної клітковини, у центрі карбункулу чорний струп, по периферії навколо карбункулу везикулярні висипання. Бактеріологічне дослідження з’ясувало наявність нерухомих стрептобацил, які здатні утворювати капсули. Які мікроорганізми є збудниками даної хвороби.

*Е. Вacillus anthracis

533. У населеному пункті зареєстровано випадки сибірки. Медичні служби почали

специфічну профілактику населення проти сибірки за епідеміологічними показниками. Який препарат використовується з цією метою?

*Д. Жива вакцина