Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна бактеріологія.docx
Скачиваний:
600
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
111.15 Кб
Скачать

Мікробіологічна діагностика менінгококових захворювань і бактеріоносійства

344. Двоє дітей з дитячого садка знаходяться в лікарні з діагнозом “менінгококовий менінгіт”. Необхідно провести обстеження інших вихованців і персоналу цього дитсадка для виявлення стертих форм менінгококової інфекції і менінгококового носійства. Який метод діагностики варто використовувати?

*Д. Культуральне дослідження носоглоткового слизу

345. Дитина 5 років видужує після важкого менінгококового менінгіту. Коли вона зможе знову відвідувати дитячий садок?

*Е. При негативному результаті бактеріологічного дослідження носоглоткового слизу

346. У дитячому саду здійснене обстеження дітей і персоналу з метою виявлення менінгококового носійства. Підберіть метод мікробіологічного дослідження:

*А. Бактеріологічний

347. Бактеріолог при дослідженні слизу з носоглотки дотримувався визначених правил збереження збудників у матеріалі. При бактеріоскопічному дослідженні встановлена наявність грамнегативних коків, що нагадують кавові зерна і розташовані парами та тетрадами. Назвіть збудника, що був виділений бактеріологом.

*В. Neisseria menigitidis

348. При бактеріоскопічному дослідженні носоглоткового слизу дитини 2,5 років, хворої на назофарингіт, виявлені Гр- диплококи, схожі за формою на кавові зерна. Які органи дитини найбільш імовірно будуть уражені, якщо ці мікроорганізми проникнуть у кров?

*А. Оболонки мозку

349. Від дитини, хворої на церебро-спинальний менінгіт, отримана мутна спиномозкова рідина, що містить велику кількість лейкоцитів. Якою серологічною реакцією варто скористатися для експрес-діагностики захворювання?

*А. Реакцією преципітації

350. Хворий 5 років скаржиться на сильний головний біль, блювоту. Об'єктивно: ригідність м'язів потилиці, безупинна блювота, нудота, герпетичний висип на обличчі, лихоманка. Який патологічний матеріал потрібний для бактеріологічного підтвердження попереднього діагнозу - цереброспинальний менінгіт?

*А. Пункція спинно-мозкової рідини, що витікає під тиском і має неприємний запах

351. Хворій на назофарингіт дитині лікар поставила діагноз “менінгококовий назофарингіт”. Який метод лабораторної діагностики найбільш доцільний для підтвердження діагнозу?

*Е. Бактеріологічний

352. У дитини, що відвідувала дитячий садок, де був випадок менінгококової інфекції, виділена чиста культура грамнегативних диплококів. Які з навединних фактів свідчать, що даний мікроорганізм - Neisseria menigitidis?

*В. Росте при 370-С на сироватковому агарі

353. На підставі проведеного обстеження та застосування мікробіологічного дослідження хворій дитині було поставлено діагноз: епідемічний цереброспинальний менінгіт. Який мікроорганізм спричинив це захворювання?

*А. Neisseria menigitidis

354. У препараті, виготовленому з ліквора хворого на гнійний менінгіт, виявили Грамнегативні диплококи розташовані у лейкоцитах. Що забезпечує незавершеність фагоцитозу Neisseria menigitidis?

*А. Капсульні полісахаридні антигени

355. У дитячому садочку одній дитині поставлено діагноз: менінгококовий назофарингіт. Яку вакцину може бути застосовано з метою екстренної специфічної профілактики менінгококової інфекції у контактуючих дітей?

*А. Хімічну

356. У молодої жінки раптово підвищилась температура до 39 °С і появився сильний головний біль. При огляді відмічено ригідність м’язів потилиці. Зроблено спінальну пункцію. У мазку із спинномозкової рідини, пофарбованому за Грамом, виявлено багато нейтрофілів і грамнегативних диплококів. Які з наведених бактерій могли бути причиною цієї хвороби?

*В. Neisseria menigitidis

357. З осаду спинномозкової рідини хворого на менінгіт виділена культура менінгокока. Яку серологічну реакцію необхідно використовувати для визначення серогрупи?

*В. РП

358. В мазку з носоглоткового слизу лікар бактеріолог виявив дрібні попарно розташовані мікроорганізми бобовидної форми. За методом Грама забарвлені в рожевий колір. Назвіть виявлену бактерію.

*С. Нейсерії