Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна бактеріологія.docx
Скачиваний:
600
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
111.15 Кб
Скачать

Мікробіологічна діагностика чуми та туляремії

534. У міську інфекційну лікарню надійшов пацієнт із симптомами, що дали можливість лікарю поставити діагноз “туляремія”. Який з методів може бути використаний для ранньої діагностики захворювання?

*А. Алергічна проба

535. У міську інфекційну лікарню надійшов пацієнт із симптомами, що дозволяють лікарю поставити попередній діагноз: туляремія. Який з нижчеперелічених методів використовують для ранньої діагностики в сучасних умовах?

*Е. Алергічний

536. У чоловіка 36 років з підозрою на чуму для уточнення діагнозу були пунктовані лімфоузли (бубони) і вміст посіяний на МПА в чашки Петрі. Через добу на чашках з однорідним ростом мікроорганізмів з'явилися стерильні ділянки округлої форми (1-1, 5 мм). Як пояснити появу цих стерильних плям?

*Е. Культура є лізогенною

537. Для виявлення чумної бактерії в мазку зі збільшеного лімфовузла використовували реакцію імунофлюоресценції [РІФ], для чого препарат був оброблений люмінесцентною протичумною сироваткою. При мікроскопії в люмінесцентному мікроскопі виявлені бактерії, що світилися. Це було розцінено як присутність у мазку збудника чуми. Люмінесценція чумних бактерій пов'язана з тим, що:

*А. Протичумні антитіла зв'язалися з антигенами поверхні чумних бактерій і дають світіння, оскільки вони пов'язані з люмінесцентним барвником

538. Від хворого з високою температурою, ознобом, головним болем кашлем, з харкотинням виділили палички овоїдної форми з біполярним забарвленням, грамнегативні. У мазку з бульйонної культури бактерії розташовуються ланцюжками, на агарі утворять колонії R-форми. Для якого захворювання це характерно?

*А. Чума

539. Група стоматологів України повинна поїхати у відрядження в Африку. Однак відомо, що в цій країні в середньому щороку хворіють на чуму кілька сотень людей. Яку з перерахованих вакцин потрібно використовувати для профілактики чуми?

*В. Живу вакцину Е.V

540. З метою підтвердження діагнозу “Туляремія” мисливцю, госпіталізованому на 5 – й день, хвороби, варто провести для ранньої діагностики:

*С. Алергічну пробу

541. У селищі К. у декількох господарствах була виявлена масова загибель гризунів. Виникла підозра, що причиною може бути чума. Які постмортальні дослідження тварин варто провести з метою екстреного встановлення збудника інфекції?

*А. Реакція кільцепреципітації

542. Вірогідність бактеріологічного дослідження при діагностиці чуми підвищується при застосуванні реакції імунофлюоресценції. Опишіть отриману при цьому мікроскопічну картину.

*В. Дрібні овоїдні палички з яскраво-зеленим світінням

543. У хворого з підозрою на чуму узятий на дослідження пунктат з пахових лімфовузлів. Матеріал посіяний на тверде живильне середовище. Який вид повинні мати колонії у випадку підтвердження діагнозу “чума”?

*А. “Мереживної хусточки”

544. При мікроскопії мокротиння хворого з попереднім діагнозом “гостра пневмонія” виявлені хаотично розташовані мікроорганізми овоїдної форми довжиною до 2 мкм, інтенсивно забарвлені на полюсах. Який найбільш ймовірний діагноз можна поставити на підставі отриманих даних?

*А. Легенева форма чуми

545. В одному з гірських селищ мала місце масова загибель гризунів. Одночасно хворіло населення цієї місцевості. Хвороба супроводжувалася швидким підвищенням температури тіла до 40oС, вираженою інтоксикацією, збільшенням пахових лімфовузлів. У препаратах-мазках із трупного матеріалу були виявлені грамнегативні палички овоїдної форми з біполярним забарвленням. Які мікроорганізми є збудниками цього інфекційного захворювання?

*Е. Паличка чуми

546. Лікар запідозрив у хворого бубонну форму туляремії і направив досліджуваний матеріал до бактеріологічної лабораторії для проведення бактеріологічного методу діагностики. У чому особливість цього методу в даному випадку?

*А. Виділяють чисту культуру від заражених лабораторних тварин

547. У мисливця за ондатрами підвищилася температура тіла до 39о С, з'явилися головні болі, слабкість. На шкірі в області шиї утворилася неглибока виразка. Із зіскрібу виразки виготовлений препарат. Виявлені грамнегативні рівномірно пофарбовані, дуже дрібні палочкоподібні і кокоподібні мікроорганізми, що не мають капсул. Про збудника якого захворювання можна думати в даній ситуації, якщо врахувати описану морфологію мікроорганізмів, рід занять хворого і клінічну картину?

*А. Туляремії

548. У лабораторії особливо небезпечних інфекцій проводиться мікроскопічне дослідження патологічного матеріалу, забарвленого за Гінсом-Буррі, від хворого з підозрою на чуму. Яку властивість збудника дозволяє визначити даний метод?

*С. Капсулоутворення

549. Зі скаргами характерними для чуми до лікаря звернувся геолог, який повернувся з експедиції. При обстеженні лікар виявив симптоми пневмонії. Який метод

мікроскопії дослідного матеріалу (харкотиння) дозволить виявити характерну для

збудника чуми нерівномірність зафарбовування?

*А. Метиленовим синім (за Лефлером)

550. Від трупа гризуна виділена бактерія овоїдної форми, грамнегативна, зафарбована біполярно. Який це може бути мікроорганізм?

*С. Збудник чуми

551. Необхідно провести вакцинацію людини, що відправляється в район ендемічний по туляремії. Вакцина для профілактики туляремії містить:

*Д. Живі ослаблені мікроорганізми Francisella tularensis

552. Людина пішки перетнула місцевість, де спостерігалася епізоотія чуми серед гризунів. Він міг бути інфікований

*Е. Блохами

553. Який з наведених збудників може передаватись через укуси бліх?

*А. Збудник чуми