Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна бактеріологія.docx
Скачиваний:
600
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
111.15 Кб
Скачать

Мікробіологічна діагностика захворювань, спричинених кишковою паличкою

376. З випорожнень хворої дитини 6-місячного віку, що знаходилась на штучному годуванні, виділена культура Е. сoli серотипу О - 111. Який діагноз можна поставити?

*А. Колі-ентерит

377. Хворий 55 років госпіталізований у хірургічну клініку з підозрою на сепсис. Який матеріал для дослідження необхідно взяти від хворого і на яке середовище слід його посіяти?

*В. Кров, цукровий бульйон

378. При постановці досліду з кон'югації бактерій використовувалися штами кишкової палички: 1 - стійкий до стрептоміцину ауксотроф по лізину (F+) і 2 - чуттєвий до стрептоміцину прототроф (F -). Яке середовище варто вибрати для виділення рекомбінантів?

*Е. З факторами F+ і F -

379. У відділенні для немовлят відзначені випадки менінгіту, спричиненого кишковою паличкою. При санітарно-бактеріологічному обстеженні приміщень також виявлена кишкова паличка. Яке дослідження варто провести для встановлення ідентичності виділених штамів?

*Е. Коліцинотипування

380. Хворий 18 років скаржиться на загальну слабкість, запаморочення, блювання, нудоту, діарею (дефекація до 10 разів у добу). Лікар поставив попередній діагноз “дизентерія”. Однак при бактеріологічному дослідженні блювотних мас і фекалій шигели не були виділені. На середовищі Ендо виросли колонії малинового кольору з металевим блиском. З якою із діагностичних сироваток позитивна реакція аглютинації виділеної культури найбільш ймовірна?

*С. Полівалентна OK-сироватка

381. Хлопчик 12 років знаходиться в лікарні з підозрою на харчову токсикоінфекцію. При посіві фекалій хворого на середовище Ендо виросла велика кількість безбарвних колоній. Який мікроорганізм можна з найбільшою імовірністю виключити з числа можливих збудників захворювання?

*А. Еsсhеriіhiа сoli

382. В інфекційну лікарню госпіталізована дитина з підозрою на коліентерит. З випорожнень виділена кишкова паличка. Як встановити належність палички до патогенних варіантів?

*А. У реакції аглютинації з О-сироватками

383. У хлопчика 7 років - холероподібне захворювання (блювота, профузна діарея). При посіві фекалій хворого на середовище Ендо виросли однотипні колонії: малинового кольору, з металевим блиском. Який мікроорганізм є найбільш можливим збудником захворювання?

*С. Ентеротоксигенна Еsсhеriіhiа сoli

384. При бактеріологічному дослідженні випорожнень чотиримісячної дитини із симптомами гострої кишкової інфекції на середовищі Ендо виросли у великій кількості червоні колонії. Які це можуть бути мікроорганізми?

*А. Ешерихії

385. В інфекційну клініку госпіталізовано дитину 4 років з попереднім діагнозом (колі-ентерит). Спостерігаються симптоми загальної інтоксикації, блювота, діарея. При бактеріологічному дослідженні випорожнень на середовищі Ендо виросли колонії червоного кольору з металевим блиском, що на склі аглютинувалися полівалентною ОК – сироваткою. Яким чином встановили, що від хворої виділена патогенна кишкова паличка?

*А. За антигенними властивостями

386. З випорожнень хворого, у якого була діарея, виділена чиста культура Е. coli. Як довести, що виділений штам є етіологічним фактором даного захворювання?

*Е. Провести сероіндентифікацію

387. У бактеріологічній лабораторії провели дослідження чистої культури, яка ідентифікована як Е.coli. Яке з тверджень відносно властивостей бактерій даного виду не є вірним?

*А. Усі представники виду є умовнопатогенними

388. У дитини з гострою кишковою інфекцією швидко розвинулись ознаки зневоднення, з’явилась кров у випорожненнях. Педіатром було запідозрено коліентерит. Яким методом необхідно скористатись для діагностики ентерального ешеріхіозу?

*Е. Бактеріологічним

389. У дитини 6 міс. розвинулася гостра кишкова інфекція. З метою бактеріологічної діагностики був зроблений посів фекалій на середовище Ендо. По характерному росту збудника лікар зробив попередній висновок про те, що збудником захворювання є Еsсhеriіhiа сoli. Які колонії були виявлені на середовищі Ендо?

*А. Малинові з металевим блиском колонії

390. При бактеріологічному дослідженні сечі виділено Е.coli, мікробне число якої склало 106 КУО/мл. Про що свідчить виділення кишкової палички у сечі у вказаній кількості?

*В. Висхідну інфекцію сечових шляхів (пієлонефрит)

391. У лікарню поступла дитина із скаргами на загальну слабкість, діарею з домішками крові, біль в області нирок. Температура тіла нормальна. При мікроскопії лейкоцитів ненайдено. Вкажіть, яким мікроорганізмом можуть бути зумовлені такі симптоми хвороби? .

*С. Ентерогеморагічними Е. сoli

392. З фекалій хворої людини виділено чисту культуру Е. сoli. Що з названого нижче не відповідає характеристиці цього виду? Кишкова паличка є:

*Д. Токсигенною у випадку лізогенізації

393. Як можна пояснити, що діти раннього віку не сприйнятливі до дизентерієподібного ешерихіозу, але хворіють при інфікуванні ентеропатогенними кишковими паличками?

*А. НаявністюIg G