Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т№4 Зл.пухлини укр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
175.62 Кб
Скачать

Внутрішньотканинний метод

При внутрішньотканинному методі радіоактивні препарати вводяться безпосередньо в пухлину. Джерелами випромінювання можуть служити препарати радію, радіоактивного кобальту, іридію, танталу, цезію і, крім того, колоїдні радіоактивні розчини золота, силікату ітрію і фосфату хрому. Препарати радію, радія-мезоторія і Со60 мають вид голок. Радіоактивний кобальт, іридій, тантал, крім того, використовують у вигляді відрізків дроту завдовжки 3 – 4 мм, якими заповнюють тонкі нейлонові трубочки, що вживаються як нитки для прошивки пухлини. При внутрішньотканинному методі застосовують також гранули з Аи198 і радонові зерна (скляні капіляри завдовжки 2 – 3 мм, поміщені в золоті фільтри).

Внутрішньотканинний метод показаний при лікуванні добре обмежених пухлин діаметром не більш 5 см і не схильних до широкої інвазії навколишніх тканин, а також за наявності пухлин рухомих органів (рак шкіри, губи, мови, століття, анусу, рецидиви після променевого і хірургічного лікування раку різної локалізації).

Введення в пухлину радіоактивних препаратів виробляється в операційній з дотриманням всіх правил асептики. Анестезія може бути місцевою, але краще регіонарною. Залежно від розміру пухлини препарати можуть бути введені в одній або двох паралельно розташованих площинах паралельними рядами із за ходінням кінця однієї голки за кінець іншої, щоб утворити безперервну випромінюючу лінію. Найбільш рівномірне дозне поле виникає при розташуванні препаратів у вигляді геометричної фігури (квадрата, прямокутника), що оздоблює пухлину по периферії, з додатковими рядами препаратів усередині освіченої фігури. Відстань між рядами препаратів залежить від енергії випромінювання джерела. При використовуванні радію або радія-мезоторія ряди розташовуються на відстані 1см, радіоактивного кобальту на відстані 1,5 см і радіоактивне золото на відстані 0,7 см. При внутрішньотканинному методі опромінювання протікає безперервно; препарати витягуються після отримання пухлиною всієї призначеної дози, і тому потужність випромінювання не повинна бути високою. Оптимальною потужністю дози є 30 - 35 рад/час і загальна доза 5000 – 6000 радий.

Для забезпечення таких умов треба вибирати препарати з низькою активністю і з лінійною густиною 0,3 – 0,6 мкюрі на 1 см довжини препарату (допускається застосування препаратів з лінійною плотністю до 1 мкюри/см).

Відносно рівномірне дозне поле можна створити, вводячи в пухлину колоїдні радіоактивні розчини. Зокрема, при введенні в пухлину колоїдного радіоактивного золота з розмірами частинок в межах 60 – 100 ммк утворюється радіоактивне депо, що зберігається в місці ін'єкції. У кровотік поступають лише десяті частки відсотка введеної активності.

Дозне поле при внутрішньотканинному методі лікування характеризується великим ступенем нерівномірності. Потужність дози безпосередньо біля препарату дуже висока, в першому сантиметрі прилеглих тканин вона швидко падає. Безперервність і локальність опромінювання з високою добовою дозою є перевагою даного методу і пояснюють його високу терапевтичну ефективність.