Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т№4 Зл.пухлини укр.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
175.62 Кб
Скачать

5. Зміст заняття.

Принципи, на яких заснована променева терапія пухлин:

  1. Морфологічно веріфікований діагноз;

  2. Місцеве опромінювання патологічного осередку;

  3. Опромінюють пухлину дозами, які направляють оптимальну руйнівну дозу на пухлинні клітини, при мінімальній поразці здорових тканин;

  4. Променева терапія пухлин повинна бути комплексною, яка складається з променевого, хірургічного, хіміо-терапевтичного, гормонального.

Показання до променевої терапії пухлин:

  1. Злоякісні пухлини лікують іонізуючим випромінюванням тільки тоді, коли вони достатньо чутливі до нього.

  2. Опромінюють, коли протипоказане хірургічне лікування (наприклад, у зв'язку з наявністю у хворого серцевої недостатності).

  3. Оромінюють, коли хворий відмовляється від хірургічного лікування з тих або інших причин.

  4. Опромінюють, коли променева терапія є методом вибору. У такому разі порівнюють ефективність (наприклад, променевого і хірургічного методів) різних видів лікування і якщо вона однакова, вибирають той метод при застосуванні якого менше ускладнень.

Протипоказання до променевої терапії пухлин розділяють на абсолютні і відносні.

До абсолютних протипоказань відносяться:

  1. Загальне виражене виснаження хворого - кахексія.

  2. При четвертій стадії, яка обумовлена наявністю віддалених метастазів.

  3. Не опромінюють, коли у хворого окрім пухлини присутні декомпенсировані форми захворювань ССС, ЖКТ, нирок, активної форми туберкульозу і т.д.

  4. Не опромінюють пухлини, що розпадаються і перфоровані.

До відносних протипоказань відносяться:

  1. Зниження гемоглобіну до 50 г/л;

  2. Зменшення кількості лейкоцитів до 2х10 г/л;

  3. Зменшення кількості еритроцитів до 3х10 г/л;

  4. Патологічні процеси шкіри в зоні вірогідного опромінювання.

Види променевої терапії.

Розрізняють променеву терапію:

  1. радикальну,

  2. паліативну,

  3. симптоматичну,

  4. комбіновану,

  5. передопераційну,

  6. післяопераційну,

  7. поєднану.

Мета радикальної променевої терапії полягає в досягненні повного одужання хворого. Для цього опромінюють як пухлину, так і зони регіонарного метастазування. Сумарна осередкова доза залежить від чутливості пухлини. На радіочутливі пухлини відводять дозу в сумі до 40 Гр, на пухлини середньої чутливості до 60 Гр (лімфома і ін.) і радіорезистентні до 80 Гр (меланома, саркоми кісткові і т.д.). Окрім чутливості на величину сумарної осередкової дози впливають стадія процесу, ступінь диференціації кліток і т.д.

Одночасно з пухлиною при променевій терапії за радикальною програмою опромінюють зони регіонарного метастазування, на які в сумі підводять до 50 Гр.

Метою паліативної променевої терапії є продовження життя хворого і поліпшення його самопочуття при неможливості радикальної променевої терапії. При підведенні до пухлини дози 40 Гр ми знищуємо частину кліток пухлини і здійснюємо затримку ділення інших клітин. Зони регіонарного метастазування в цьому випадку не опромінюються.

Симптоматична променева терапія призначається для зняття важких клінічних симптомів (наприклад, больового) коли хворий не в змозі витримати навіть паліативну дозу. Для зняття больового синдрому на корінець спинного мозку або сегмент підводять до 20 Гр випромінювання.

Комбіноване лікування - комбінація хірургічного втручання з променевою терапією, яка проводиться до або після оперативного втручання.

Передопераційна променева терапія призначається за наявності відносних протипоказань до операції, які можуть бути усунені за час опромінювання. Останнє робиться для відділення пухлини від оточуючих її здорових тканин, після чого хірург може визначити межі пухлини. При лікуванні за такою програмою в сумі на пухлину відпускають 2/3 радикальної дози і повну дозу на зони регіонарного метастазування.

Післяопераційна променева терапія призначається в рані нерадикальної або абластичної операції. На залишки пухлини або її ложе дають 2/3 радикальної дози. Зони регіонарного метастазування опромінюють в тому випадку, якщо патоморфолог в резіцированому препараті лімфатичних вузлів знайшов не пошкоджені клітки пухлини відпускають до 50 Гр.

Поєднане променеве лікування - це поєднання ряду методик променевої терапії (наприклад, дистанційної і внутрішньотканинної терапії).

Комплексне лікування - це поєднання опромінювання з хірургічним, хіміотерапевтічним лікуванням, гормонотерапією і терапією протипухлинними антибіотиками.