Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
102
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.22 Mб
Скачать

Ширина каналу і пропускна спроможність

Ширина каналу – це кількість інформації, яка може протікати через мережу в визначений момент часу. В незалежності від середовища передачі даних, яке використовується для побудови мережі, існують обмеження в можливостях мережі по передачі даних. Ширина каналу обмежується законами фізики і технологіями які використовуються по передачі інформації. Наприклад, ширина каналу звичайного модема обмежена 56 к, з обидвох факторів: фізичними можливостями телефонних ліній і технологією. DSL використовує ті самі телефонні провода, але надає набагато більшу ширину каналу. Оптоволокно має теоретично необмежений фізичний потенціал по ширні каналу, але це неможливо досягнути через недосконалість технологій, які б могли використати весь потенціал даного середовища.

Одиниці виміру ширини каналу в цифрових системах є біти за секунду (bps). Ширина каналу вимірюється кількістю біт які розповсюджуються з одного місця в інше за визначений період часу. Через великі об’єми інформації, що передається використовуються інші одиниці виміру: тисячі біт за секунду (kbps), міліони і біліони біт за секунду (Mbps та Gbps). Часто ширину каналу путають з швидкістю передачі даних, але це не є одне і те саме. Коли говорять, що T3 з’єднання з 45 Mbps має більшу швидкість ніж Т1 з’єднання з 1,544 Mbps, то це є помилковим. При невеликих об’ємах передачі даних два канали будуть працювати на приблизно однакових швидкостях. Правильнішим висловом буде те, що Т3 з’єднання має більшу ширину каналу ніж Т1 з’єднання. Це є через те, що Т3 має можливість передавати більшу кількість інформації ніж Т1 в визначений період часу.

Максимальна ширина каналу і обмеження по довжині сегмента.

Пропускна спроможність це є реально виміряна ширина каналу в специфічний момент дня, використовуючи конкретне обладнання і коли наперед визначений набір даних які передаються. Зазвичай мережа може бути побудована щоб забезпечувати 100 Mbps для кожної робочої станції, але це не означає, що кожен користувач буде мати повних 100 Mbps в кожну секунду часу. Це буде правдою тільки в ідеальних умовах. З багатьох причин пропускна спроможність буде меншої ніж теоретична ширина каналу. Наприклад деякі фактори що визначають це:

  1. Міжмережеві пристрої;

  2. Тип даних які передаються;

  3. Мережева топологія;

  4. Кількість користувачів в мережі;

  5. Користувацькі комп’ютери;

  6. Сервера;

Теоретичне значення ширини каналу є важливим при побудові мережі, оскільки реальна пропускна здатність каналу ніколи не можу бути більшою ніж обмеження середовища передачі даних та технології, яка використовується. Регулярно вимірюючи пропускну здатність каналу мережевий адміністратор може робити висновки про робото здатність мережі, а також відслідковувати зміни в потребах користувачів.

Підрахунок передачі даних.

Використовуючи формулу transfer time = size of file / bandwidth (T=S/BW) , де Т – час передачі файлу в секундах, S – розмір файлу в бітах, BW – максимальна теоретична ширина каналу на найповільнішому каналі між джерелом і отримувачем bps. Використовуючи дану формулу ми отримаємо найкращий час передачі файлу. Замінивши BW на Р – реально виміряну пропускну спроможність в момент передачі, ми отримаємо реальний час передачі.

Соседние файлы в папке Знайшов_на_компі_в_501-2014-06-05