Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
102
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.22 Mб
Скачать

З'єднувачі

Для обміну даними між компонентами використовуються з'єднувачі. У разі SNMP в якості з'єднувача використовується протокол прикладного рівня Simple Network Management Protocol (SNMP), що звичайно працює поверх стека протоколів TCP / IP.

Розглянемо стек протоколів більш докладно, вказавши прив'язку протоколів до Open Systems Interconnection Reference Model (OSI RM).

Протокол

Коментарі

7

SNMP

Повідомлення, PDU, операції

6

ASN.1 BER

Кодування даних

5

-

-

4

UDP

Транспорт між службами

3

IP

Зв'язок між вузлами мережі

SNMP вводить свій протокол прикладного рівня. Є чотири версії даного протоколу: SNMPv1, SNMPv2, SNMPv2c і SNMPv3. У процесі розвитку SNMP розширювалися можливі операції, тобто типи протокольних блоків даних (Protocol Data Units, PDUs), а також вводилися нові формати повідомлень SNMP для забезпечення безпеки.

Повідомлення SNMP містить номер версії SNMP, інформацію про безпеку та протокольний блок даних PDU, який характеризує виконувану операцію і її параметри. Наприклад, SNMPv1 описує наступні PDU і відповідні операції:

  • Get-Request - запит на отримання значень 1 .. N змінних;

  • Get-Next-Request - запит на отримання значень 1 .. N змінних, чиї OID йдуть слідом за OID зазначених 1 .. N змінних;

  • Get-Response - відповідь на запити Get-Request, Get-Next-Request і Set-Request;

  • Set-Request - установка значень 1 .. N змінних;

  • Trap - пастка (див. нижче);

SNMP - це протокол типу "запит-відповідь", тобто на кожен запит, що надійшов від менеджера, агент повинен передати відповідь.

Описані PDU, як уже згадувалося, є частиною повідомлення SNMP. Повідомлення кодуються для передачі по мережі за допомогою ASN.1 Basic Encoding Rules (BER). Це функція шостого рівня (рівня подання) еталонної моделі OSI. Далі закодовані повідомлення відправляються одним компонентом SNMP іншого за допомогою транспортного протоколу.

Як вже зазначалося, стандарт передбачає використання різного транспорту для SNMP, але майже завжди використовується протокол користувацьких датаграм (User Datagram Protocol, UDP). Агенти використовують добре відомий порт UDP 161. Цей протокол надає мінімальні транспортні послуги (доставка повідомлень від служби до служби і перевірка контрольної суми) і не передбачає організацію сеансів і потокову передачу даних, як Transmission Control Protocol (TCP). За рахунок цього вдається домогтися великої швидкості реакції і швидкодії, що відповідає поставленим перед SNMP цілям.

Для підвищення швидкості реакції менеджера на термінові події вводиться спеціальний тип операції протоколу SNMP, так звана «пастка» (Trap). Він дозволяє агентам асинхронно інформувати менеджера (за власною ініціативою) про настання обмеженого числа значущих подій. У цьому випадку агент виступає в незвичній для себе ролі клієнта, а менеджер - в ролі сервера. У разі використання транспорту UDP для вхідних з'єднань менеджер використовує добре відомий порт UDP 162.

Як ми бачимо, жодна з цих операцій не припускає, що агент зберігає інформацію про сесії з менеджером. Для виконання операції Trap така інформація зберігається статично, тобто сесія в такому випадку статична і перманентна. Крім цього операції SNMP визначають єдині, уніфіковані інтерфейси агентів і менеджерів SNMP. Таким чином, SNMP - це протокол без збереження стану, який відповідає архітектурному стилю «уніфікований багаторівневий клієнт-сервер без збереження стану».

Опишемо деякі властивості операцій SNMP на прикладі SNMPv1:

Ім'я

Безпека

Підтвердження

Ідемпотентність

Get-Request

1

1

1

Get-Next-Request

1

1

1

Get-Response

1

0

?

Set-Request

0

1

?

Trap

1

0

?

Таким чином, ми розглянули всі основні архітектурні особливості SNMP, крім моделей безпеки. Питання, пов'язані із захистом інформації, будуть розглянуті нижче при обговоренні версій стандартів SNMP.

Соседние файлы в папке Знайшов_на_компі_в_501-2014-06-05