Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Хід роботи

  1. Встановити вузли ходової частини

  2. Встановити вузли трансмісії

  3. Встановити кузов (кабіну)

  4. Встановити електрообладнання

  5. Встановити двигун

  6. Встановити вузли системи охолодження

  7. Встановити вузли системи живлення

  8. Встановити вузли системи запалення

  9. Встановити оперення

  10. Встановити вузли та елементи сигналізації

¦Практична робота №

ТЕМА Зняття, розбирання, збирання та встановлення передньої підвіски.

МЕТА Навчитися знімати ,розбирати, збирати та встановлювати передню підвіску.

ОБЛАДНАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ Набір ключів, набір викруток, оправки, домкрат, знімачі.

Теоретичні відомості

Зняття і установка передньої підвіски. Для зняття передньої підвіски встановлюють автомобіль на підйомник або оглядову канаву, затягують стоянкові гальма, знімають передні колеса і, утримуючи ключем А.50070 (ключ розміром 6 мм) кінець штока , від'єднують верхній кінець амортизації. Розігнув стопорні пластини, відкручують болти кріплення супорта до кронштейна, відводять супорт убік і закріплюють його так, щоб він не висів на шлангах. Знімають амортизатори з кронштейнами. Від'єднують кінці штанги стабілізатора поперечної стійкості від нижніх важелів підвіски. Знімачем А.47052 випресовують пальці з отворів важелів і відводять рульову тягу убік. Цей знімач має форму стакана діаметром 48 мм з скошеним дном, в якому виконаний радіальний паз шириною 17 мм. В стакан вкручують гвинт М22х1,5

Вставляють гвинт 2 (РИС 1) пристосування 67.7828.9504 (РИС 2) в отвір верхньої опори пружини підвіски, знизу надягають на виток пружини 3 (див. РИС 1) і на гвинт 2 опорну тарілку 1 і закріплюють її на пружині затискачем. Знизу на гвинт намотують гайку так, щоб її фіксатор зайшов в гніздотарілки 1.

Рис. 1. Стиснення пружини підвіски пристосуванням 67.7828.9504

Рис. 2. Пристосування 67.7828.9504 для стискання пружини підвіски

. Обертаючи ключем гвинт 2, стискають пружину до повного розвантаження важелів підвіски. Виймають вісь верхнього важеля і від'єднують його від кузова. Від'єднують вісь нижнього важеля від поперечини і знімають вузол підвіски з автомобіля. При цьому необхідна відзначити кількість і розташування шайб між віссю нижнього важеля і поперечиною, а також регулювальних пластин між поперечиною і лонжеронами кузова, щоб при установці вузлів поставити шайби і пластини на колишнє місце. Потім знімають пружину, плавно розвантаживши її, прибирають пристосування і повторюють операції на іншій стороні підвіски.

Знімають бризовик і штангу стабілізатора. Підтримуючи двигун траверсою А.70526 або талькою, знімають поперечину.

Установку вузлів і деталей підвіски виконують в порядку, зворотному зняттю. При цьому пружини на передній і задній підвісках встановлюють однієї і тієї ж групи (група А маркірується жовтою фарбою, група Б — зеленою) *. У виняткових випадках припускає установка на передній підвісці пружин групи А, а на задній - пружин групи Б.

Рис. 3. Вузол підвіски лівого колеса перед розбиранням

Якщо ж на передній підвісці встановлюються пружини групи Б, то на задній підвісці встановлюються пружини цієї ж групи.

Рис.4. Пристосування 67.7801.9513 для випресування пальців шарових шарнірів передньої підвіски

Рис. 5. Від'єднання верхнього важеля

Для попередження неправильного розподілу зусиль в гумометалевих шарнірах затягування гайок і осей

важелів здійснюють в наступному порядку:

встановлюють автомобіль на рівному майданчику і направляють колеса прямо;

навантажують автомобіль масою 320 кгс (4 чол. + 40 кг в багажнику);

динамометричним ключем затягують гайки кріплення осей верхнього, а потім нижнього важелів і гайки кріплення осі нижнього важеля до поперечини. Потім перевіряють і регулюють кути установки коліс.

Розбирання і збирання вузлів підвіски. Якщо при ремонті підвіски необхідне повне розбирання її вузлів, то це зручніше почати безпосередньо на автомобілі, перед тим, як стискати пружину підвіски. При цьому:

Рис. 6. Від'єднання нижнього важеля

відкручуютьь пелюстки стопорних пластин, викручують болти кріплення супорта і, відвівши його убік, закріплюють супорт так, щоб він не висів на шлангах;

знімачем 67.7801.9514 або викруткою знімають ковпак маточини переднього колеса;

відкручують регулювальну гайку підшипників маточини, знімають шайбу і знімачем А.40005/1/9В знімають маточину в зборі з підшипниками, сальником і гальмівним диском, а потім внутрішнє кільце внутрішнього підшипника з цапфи поворотного кулака.

Подальше розбирання проводять після зняття з автомобіля вузла підвіски, закріпивши його на верстаку і діючи в наступному порядку:

відкручують всі гайки 2 (Рис 3), знімають стопорні пластини і важіль поворотного кулака; при цьому звільняється кронштейн 3 кріплення супорта і захисний кожух 1 гальмівного диска;

відкручують гайку кріплення пальця верхнього шарніра, встановлюють знімача 67.7801.9513 (РИС 4) між пальцями шарових шарнірів і, закручують болт 3 знімача, випресовують палець 2 верхнього шарніра з поворотного кулака 1 (РИС 5);

Відкручують гайку кріплення пальця нижнього шарніра і встановлюють між пальцями шарніра і упором 2 цього ж знімача (РИС 6) або А.47042 з втулкою розпору; закручують гвинт 3 знімача, випресовують палець 1 і знімають нижній важіль з кулака.

Збірку вузлів передньої підвіски виконують в зворотній послідовності. При цьому:

підшипники маточин передніх коліс мастять мастилом Литол-24;

гайки і болти кріплення вузлів і деталей підвіски затягують моментами, вказаними в технічній характеристиці автомобіля;

після збірки підвіски і установки її на автомобіль елементи підвіски "обжимають", зробивши 15—20 км пробіг, після якого перевіряють і при необхідності регулюють кути встановлення коліс.