Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Хід роботи

1 Встановити автомобіль на оглядову яму і вжити заходів бепеки.

2 Зняти капот , АКБ

3 Злити рідини з систем мащення та охолодження

4 Відєднати та зняти вузли та агрегати систем живлення, мащення та охолодження

5 Відєднати та зняти елементи електрообладнання

6 Відєднати двигун від коробки передач

7 Відкрутити болти кріплення двигуна

8 Зняти двигун

9 Очистити від бруду

10 Розібрати двигун

11 Зібрати двигун

12 Встановити двигун

Практична робота № Тема. Зняття, розбирання збирання та встановлення стартера.

Мета. Навчитися знімати, розбирати , збирати та встановлювати стартер.

Обладнання робочого місця. Набори ключів, знімачі, підставки, оправки, викрутки.

Теоретичні відомості.

Ремонт стартера Несправності або пошкодження стартера усувають заміною несправних деталей. Єдина операція ремонту, яка може бути виконана, це обточування колектора.

Розбирання. Відкручують гайку на нижньому контактному болту тягового реле і від'єднують від нього вивід обмотки статора. Відкручують гайки кріплення тягового реле і знімають його. Послабляють гвинт кріплення стяжної захисної стрічки на кришці 10 (РИС 1) збоку колектора і знімають стрічку 9 з прокладкою. Викручують гвинти кріплення виводів щіток і знімають останні. В стартера 35.3708 знімають стопорну шайбу із заднього кінця валу.

Відкручують гайки стяжних шпильок 15, викручують шпильки і знімають кришку 1 збоку приводу разом з якорем 16. Від'єднують кришку 10 збоку колектора від корпусу. Виймають гумову заглушку 2 важеля з кришки 1, розшплінтовують і виймають вісь важеля 3 приводу стартера, виймають важіль і якір з кришки.

Щоб зняти з якоря привід, видаляють стопорне кільце з-під обмежувального кільця. Привід розбирається після зняття з маточини муфти стопорного кільця. Після розбирання продувають деталі стислим повітрям і протирають.

Перевірка технічного стану і ремонт. Якір. Перевіряють мегаомметром або за допомогою лампи напругою 220 В, чи немає замикання обмотки якоря на масу. Напруга через лампу підводиться до пластин колектора і до сердечника якоря. Мегаомметр не повинен показувати опір менше 10 кОм. Якір, що має замикання з "масою", замінюють.

Спеціальним приладом перевіряють, чи немає замикань між секціями обмотки якоря або пластинами колектора, а також чи немає обривів в місці припаювання виводів секцій обмотки до пластин колектора.

Оглядають робочу поверхню колектора і перевіряють її биття щодо цапф валу. Забруднену або пригорілу поверхню зачищають шліфувальною шкурою зернистістю від 10 до М40. Якщо пошкодження поверхні значне або її биття більше 0,06 мм, проточують колектор на токарному верстаті, знімаючи якомога менше металу. Мінімальний діаметр, до якого можна проточувати колектор, 36 мм. Після проточки шліфують колектор дрібнозернистою шліфувальною шкурою.

Перевіряють биття сердечника щодо цапф валу. Якщо воно більше 0,08 мм, замінюють якір. Перевіряють стан поверхонь шліців і цапф валу якоря. На них не повинно бути видимих задирів, забоїв і зносу. Якщо на поверхні валу з'явилися сліди жовтого кольору від втулки шестерні, видаляють їх шліфувальною шкурою зернистістю від 10 до М40.

Привід. На зубах шестерні не повинно бути сколів і викришувань. Якщо на західній частині зубів є забої, то зішліфовують шліфувальним кругом малого діаметра і зернистістю 10—16. Шестерня повинна легко провертатися щодо маточини муфти, але тільки у напрямі обертання якоря при пуску двигуна. Якщо деталі приводу пошкоджені або значно зношені, привід замінюється новим.

Статор. Перевіряють мегаомметром або за допомогою лампи, напругою 220 В, чи немає замикання обмотки статора на масу. Напруга через лампу підводиться до загального висновку обмотки і до корпусу стартера. Якщо лампа горить або мегаомметр показує опір меньше 10 кОм, а також якщо обмотка має сліди перегріву (почорніння ізоляції), обмотку замінюють.

Для заміни катушок обмотки статора знімають полюси. Перед зняттям полюсів роблять мітки на корпусі і полюсах, щоб після збірки поставити їх в колишнє положення. Обмотку перед установкою рекомендує підігріти приблизно до 50 оС, щоб додати їй гнучкість і полегшити укладання на полюсах. Полюси повинні затягуватися гвинтами повністю, щоб повітряний зазор між якорем і полюсами витримувався в первинних розмірах - 0,38 мм при перевірці щупом.

Після закінчення збірки перевіряють внутрішній діаметр між полюсами, який повинен бути 67,80—67,97 мм. Крім того, калібром-пробкою ф 67,66 мм перевіряють концентричність корпусу і полюсів. Калібр повинен вільно входити і провертатися між полюсами при посадці на внутрішню поверхню корпусу. Якщо цього не відбувається, то збірка була виконана неправильно і її повторюють. Розточування полюсів не допускається.

Кришки. Перевіряють, чи немає на кришках тріщин. Якщо вони є, замінюють кришки новими. Перевіряють стан втулок кришок. Якщо вони зношені, то замінюють кришки в зборі або тільки втулки. Нові втулки після запресування розвертають до діаметра 12,015+0'015мм.

Щоб замінити втулку в кришці збоку колектора, потрібний заздалегідь витягнути заглушку, а після запресування втулки встановити заглушку на місце і розкернити в трьох точках.

Перевіряють надійність кріплення щіткотримачів на кришці збоку колектора. Щіткотримачі позитивних щіток не повинні мати замикань з "масою".

Тягове реле. Перевіряють легкість переміщення якоря реле і стан контактів. Якщо контакти підгоріли, зачищають їх шліфувальною шкурою або плоским оксамитовим напилком. При значному пошкодженні контактних болтів в місці зіткнення з контактною пластиною можна обернути їх на 180о.

Перевіряють опір обмотки реле, надійність з'єднання її виводів з штекером "50" і "масою", а також чи немає слідів перегріву обмотки. Пошкоджене реле замінюють новим.

Збирання стартера. Перед збіркою мастять моторним маслом гвинтові, шліци валу якоря і ступиці обгінної муфти, втулки обох кришок і шестерню, а поводкове кільце приводу змащують консистентним мастилом Литол-24.

До початку збірки перевіряють осьовий[ вільний хід валу якоря, попередньо зібравши разом кришки і якір і затягнувши гайки стяжних шпильок. При цьому якір може бути без приводу, а кришка без важеля. Осьовий люфт валу повинен бути в межах 0,07-0,7 мм. Вимірювання люфту досягається підбором числа і товщини регулювальних, шайб . В стартера 35.3708 регулювальні шайби розташовані по обидві сторони кришки збоку колектора, а люфт валу повинен бути не більше 0,5 мм., Підібравши регулювальні шайби, приступають до збірки, яка виконується в порядку, зворотному розбиранню. Після збірки перевіряють стартер на стенді.