Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практичні.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.57 Mб
Скачать

Хід роботи

1 Відєднати від стартера провода від АКБ

2 Зняти стартер.

3 Очисти від бруду.

4 Зняти кришку зі сторони приводу

5 Відєднати кришку зі сторони колектора

6 Виймають вісь важіля приводу стартера

7 Виймають важіль і якір із кришки

8 Зняти з якоря привід

9 Розібрати привід

10 Зібрати стартер

11 Встановити стартер

12 Підєднати до стартер провода від АКБ

Практична робота №

ТЕМА Зняття, розбирання, збирання та встановлення вузлів гальмівної системи .

МЕТА Навчитися знімати ,розбирати, збирати та встановлювати вузли гальмівної системи .

ОБЛАДНАННЯ РОБОЧОГО МІСЦЯ Набір ключів, набір викруток, оправки.

ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Рис 1 Деталі супорта переднього гальма

Зняття і установка. Перед тим як приступити до ремонту гальмівних механізмів, їх ретельно промивають водою з миючим засобом і висушують струменем стиснутого повітря. Застосування бензину, дизельного палива, трехлоретилену і яких-небудь інших мінеральних розчинників при очищенні гальм :не допустиме, оскільки пошкоджуються ущільнювачі циліндрів.

Рис. 2. Перевірка осьового биття гальмівного диска

Піднімають передню частину автомобіля, встановлюють його на підставки і знімають колесо. Відкручують штуцер, від'єднують від магістралі гнучкий шланг, заглушують отвір шланга і сталевої трубки, щоб запобігти витоку гальмівної рідини. Вийнявши шплінти , а потім пальці з пружинами 10 (див.Рис. 1), знімають пружину і гальмівні колодки. Колодки позначають, щоб при збирані їх встановити на колишнє місце .Розігнув стопорніпластини пластини відкручують два болти кріплення супорта до кронштейна, і знімаю супорт

Можна міняти гальмівний механізм (без гальмівного диска) в зборі з гальмівними колодками, для чого від'єднуютьйшланг і відкручують болти кріплення супорта.

Установка виконується в зворотній послідовності. Після цього, відновлений рівень рідини в бачку, прокачують привід гальмівних механізмів.

Розбирання і збирання гальмівного механізму переднього колеса . Від'єднують трубку 5 (див. Рис 1) і знімають з циліндрів пилозахисні ковпаки 2. Потім струменем стислого повітря через впускний отвір для гальмівної рідини, виштовхують поршні 1 з циліндрів на супорті 4 і виймають ущільнюючі кільця 3 з циліндрів.

При тривалій експлуатації автомобіля відбувається корозія робочих циліндрів. В цьому випадку, а також при; зносі або пошкодженні робочих поверхонь циліндра або поршня циліндр замінюють в зборі. Для цього після виконання вищезгаданих операцій затискають супорт в лещата, утоплюють фіксатори і вибивають молотком з гумовою насадкою циліндр з пазів супорта. Після чого встановлюють в пази новий циліндр.

Збирають гальмівний механізм в зворотній послідовності. При цьому ущільнюючі кільця, поршні, дзеркало циліндрів змащують гальмівною рідиною .

Перевірка деталей. Уважно перевіряють всі деталі, промивши їх заздалегідь теплою водою з миючим засобом і висушивши струменем стислого повітря. Якщо на поршні або дзеркалі циліндру будуть знайдені сліди зносу або заїдань, замінюють циліндр в комплекті з поршнями. У всіх випадках, коли поршень виймають з циліндра, рекомендується замінювати ущільнююче кільце в канавці циліндра і пилозахисний ковпак.

Розбирання гальмівного механізму заднього колеса . Піднімають задню частину автомобіля, знімають колесо і вжив заходи, що не допускають витікання рідини з бачка, знімають гальмівні барабани для чого вставляють установочні штифти на колеса, в технологічні отвори закручують їх до відділення барабана. Якщо у такий спосіб барабан не знімається, то в якості крайнього заходу допускається наступний спосіб.

Викрутивши направляючі штифт барабана, мастять посадочне месце барабана на півосі моторним маслом запускають двигун, включають І передачу і натискують на гальмівну педаль. При цьому необхідно дотримувати правил техніки безпеки, оскільки барабан при відділенні від півосі може нанести травму стоячому поряд.

Відділяють від важеля 1 (див. Рис 3) ручного приводу колодок кінець тросу знімають шплінт 5, натискують на палець 4і знімають важіль.

Рис 3 Гальмівний механізм заднього

Рис. 4. Деталі колісного циліндра

Від'єднують верхню 6 і нижню 12 стяжні пружини. Повернув чашки 10 опорних стійок, знімають їх разом із стійками, пружинами і нижніми чашками. Знімають колодки і розпірну планку 3.

Від'єднують від колісного циліндра трубку підведення гальмівної рідини і заглушають отвори циліндра і трубки. Знімають колісний циліндр. При заміні гальмівного щита знімають піввісь, і від'єднують трос приводу стоянкового гальма .

Збирання і встановлення. Закріплюють колісний циліндр на щиті гальма, приєднують до нього трубку підведення гальмівної рідини і затягують до отказа гайку штуцера.

Встановлюють гальмівні колодки з розпірною планкою 3 (див. Рис 3), потім стійкі з пружинами і нижніми чашками і , встановивши верхні чашки, фіксують їх на стійках поворотом в ту або іншу сторону. Впевнюються, що кінці колодок правильно розмістились в гніздах на поршнях до колісного циліндра.

Встановлюють стяжні пружини колодок, приєднують до колодки важіль 1 ручного приводу колодок, а до : важіля — наконечник троса 13. Встановлюють гальмівний барабан, заздалегідь змазавши посадочний поясочок піввісі і поверхню її фланця, дотичну з барабаном, графітним мастилом або ЛСЦ-15, і затягують штифти кріплення барабана.

Якщо при розбиранні знімався колісний циліндр, то видаляють повітря з контура приводу задніх гальм.

Перевірка деталей.

З ,єднання всіх трубопроводів та стан трубопроводів гальмівної системи;

Перевіряють стан деталей колісних циліндрів;

Перевіряють стан колодок

Перевіряють стан гальмівних барабанів.

Рис 5 Схема регулювання зазору колодками і барабаном

ХІД РОБОТИ

  1. Зняти супорт.

  2. Розібрати супорт

  3. Зібрати супорт

  4. Встановити супорт

  5. Зняти гальмівний барабан .

  6. Розібрати гальмівний барабан.

  7. Зібрати гальмівний барабан.

  8. Встановити гальмівний барабан.