Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_2011.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
153.09 Кб
Скачать

2. Синтаксичні одиниці

Синтаксичні одиниці української мови типологічно зіставляються із синтаксичними одиницями будь-якої іншої мови що належить до праіндоєвропейської мовної основи. Синтаксичні категорії переважно є лінгвістичними універсаліями. Тобто підмет і присудок, означення, додаток і обставина існують у кожній мові. Універсальним є також і поняття речення.

В Україні набуває поширення вчення про три синтаксичні одиниці: мінімальну синтаксичну одиницю ( компонент речення чи словосполучення), речення і словосполучення. До них прилягає складне синтаксичне ціле (або над фразова єдність), що виступає конструктивним складником тексту. Центральною одиницею синтаксису є речення. Словосполучення – це бінарна одиниця, утворена шляхом валентних можливостей головного слова з метою номінації тієї чи іншої реалії. Мінімальна синтаксична одиниця – це член речення або елемент словосполучення.

Складові компоненти всіх синтаксичних одиниць можуть пов’язуватись між собою:

1. формами слів;

2. прийменниками;

3. сполучниками;

4. порядком слів;

5. інтонацією.

3. Що називається словосполученням?

Словосполученням називається непредикативна структурна синтаксична одиниця, яка складається з двох і більше граматично організованих повнозначних слів пов’язаних підрядним зв’язком, що служать для позначення єдиного, але складного поняття.

Пор.: мить — чудова мить; праця — творча праця.

Словосполучення існують до речення і виступають єдиною поширеною назвою, пор.: батьківська хата Завжди гріє душу спомин про батьківську хату. Словосполучення складається з головного й залежного слова. Залежні слова підпорядковуються головним за змістом та за допомогою різних граматичних засобів: правда (яка?) ясніша, ясніша (від чого?) від сонця, прийшов (коли?) вранці ; в тому числі й прийменників, порівняйте: сміятися голосно — сміятися з себе.

Порівняйте різні смислові та структурні одиниці мови(таб.1):

Таблиця №1 Смислові та структурні одиниці мови

Слово

Словосполучення

Речення

ранок

Ранок.

теплий

теплий день

День теплий.

буду

буду сьогодні

Буду сьогодні.

писати

буду писати сьогодні

Буду писати сьогодні.

Від

Щоб

Так

Так.

Кожне слово має значення.

Слово — це смислова

одиниця, яка вільно

відтворюється у мовленні

для побудови висловлення

Словосполучення — це

смислове й граматичне

поєднання двох або більше

повнозначних слів

Речення складається із

Словосполучень або одного

слова і виражає певну

інтонаційну і змістову

закінченість

У мовознавстві існують різні точки зору щодо сурядних слово­сполучень та сполук підмета й присудка. Деякі мовознавці такі поєд­нання слів називають словосполученнями. Ми будимо використовувати вчення про словосполучення як про синтаксичну одиницю, пов’язану тільки підрядним зв’язком, оскільки ця думка, є думкою багатьох провідних мовознавчих шкіл (таб.2)

Таблиця №2 Підрядні та сурядні засоби зв’язку між словами

Підрядні словосполучення

Сурядні сполучення слів

можна сказати

не можна

можна сказати

не можна сказати

старший брат

брат чуйно

брат і сестра

брат і старший

вийшов з інституту

вийшов інститутом

хлібом і сіллю

хліба і сіллю

буду сіяти квіти

буду квіти

птахи і звірі

птахи і сорока

на крилах пісень

пісня на крилах

веселі і щасливі

Веселим і щасливі

Подовже-ння при- голосних

подовження голосних

писав, та перестав

сидів, та перестав

на руку ковінька

на руку олівець

Не сьогодні, а завтра ;

то вгору, то вниз

Не сьогодні, не лише

завтра;

а вгору, але вниз

Розглянувши цю таблицю можна дійти висновку, що слова в підрядному словосполученні об'єднані між собою як граматично нерівноправні: одне — головне, інше — залежне. Сурядне сполучення слів— це смислове й граматичне поєднання двох або більше повнозначних слів як граматично рівноправних (таб. 3)

Таблиця № 3 Відмінність між словосполученням

та граматичною основою речення

Словосполучення

Речення

Перша ситуація

Я малюю

Я малюю. Запитання: Що ти малюєш?

Відповідь: Я малюю картину. Діалог передає

конкретну розмову

Словосполучення

Речення

Друга ситуація

Я малюю. Абітурієнт склав. Запитання: Що

ти малюєш? Як склав абітурієнт? Відповідь: Я малюю. Абітурієнт склав. Відповідь не є реченням, бо не передає думки

я малюю, абітурієнт склав

Поєднання підмета і присудка не вва­жають словосполученням, бо на думку мовознавців, вони не знаходяться між собою у підрядному зв'язку, бо вони взаємопов’язані (Сад цвіте. Яблуня в цвіту). Такі поєднання називаються граматичною основою – а зв’язок між словами у граматичній основі - координацією.

У посібнику Г. О. Козачук (Українська мова для абітурієнтів. К., 1997) зазначено, що не є словосполученням— граматична основа речення (підмет і присудок); слова, з'єднані за допомогою сполучників сурядності (ніч і день, світло і тінь; дорога або стежка; жито, а не пшениця; смородина чи аґрус). Такі поєднання автор розглядає як сполучення слів.

І. П. Юшук у підручнику Українська мова, навпаки, доводить, що сурядні словосполучення є будівельним матеріалом для речень. Сурядні поєднання слів відповідають усім вимогам, які ставляться до словосполучень. Предикативні підрядні словосполучення являють собою поєднання підмета з присудком і виконують у реченні роль синтаксичного центра: осінь прийшла, листя опадає

Пам'ятайте, якщо у мовознавстві існують різні точки зору, ви маєте право підтримати одну з них або, навпаки, —всі.

Кожне словосполучення будується за певним абстрактним зразком, який звичайно називають структурною схемою, чи моделлю. В структурну схему словосполучень входять такі поняття: засоби зв’язку, на основі якого утворене словосполучення; особливості поєднуваних компонентів; порядок слів. Наприклад словосполучення державний прапор побудовано на основі узгодження, при якому прикметникові флексії підбираються відповідно до іменникових ( у тому ж роді, чисті, відмінку) Підпорядковуюче слово – іменник, тому при ньому може стояти прикметник. Прикметник підбирається на будь-який, а лише такий, який потрібний для вираження даного поняття і я кий може поєднуватися з назвою конкретного предмета . Прикметник як правило розташовується перед іменником. Розташування контактне. У словосполученні піднести прапор – слова пов’язуються засобом керування. Керування безприйменникове Підпорядковуюче слово – перехідне дієслово, тому при ньому може бути знахідний безприйменниковий відмінок із значенням об’єкта. Відмінкові форми звичайно розташовуються після дієслова.

У словосполученні швидко піднести слова сполучаються засобом прилягання. Підпорядковуюче слово – дієслово, яке припускає поєднання з якісним прислівником. Якісні прислівники звичайно розташовуються перед дієсловом.

Структурні схеми зазвичай записуються за допомогою літерної системи запису з додатковими позначками Напр.: червоне полотнище - AdjNn1; допомога брата – Nn1Nn2 (див. тему 10).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]