Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інформація в менеджменті.Курсовой черновик.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
199.68 Кб
Скачать

2.3 Особливості застосування інформаційних технологій

в організаціях різного типу

Інформаційні технології є основною складовою інформаційної системи організаційного управління та безпосередньо пов'язані з особливостями функціонування підприємства або організації. Ковальов визначає вибір стратегії розвитку в організації автоматизованої інформаційної технології наступними факторами:

- Областю функціонування підприємства або організації;

- Типом підприємства чи організації;

- Виробничо-господарської чи іншою діяльністю;

- Прийнятої моделлю управління організацією або підприємством;

- Новими завданнями в управлінні;

- Існуючої інформаційної інфраструктурою.

Основоположним чинником для побудови інформаційної технології з прив'язкою її до прийнятої моделі управління та існуючої інформаційної інфраструктурі є область функціонування об'єкта. Так само на формування технології обробки інформації впливає тип організації. В організаціях різного типу в залежності від вимог до вирішення завдань управління економічним об'єктом формується технологічний процес обробки інформації. При впровадженні інформаційних систем організаційного управління та технологій основними критеріями також є величина організації та область її функціонування. З урахуванням цих критеріїв робиться вибір програмно-апаратного забезпечення інформаційної технології вирішення конкретних функціональних завдань, на основі яких приймаються відповідні управлінські рішення.

Для вивчення особливостей застосування ІТ на різних підприємствах всі організації умовно можна розділити на три великі групи - малі, середні і великі.

1. На малих підприємствах різних сфер діяльності інформаційні технології, як правило, пов'язані з вирішенням завдань бухгалтерського обліку, накопиченням інформації по окремих видах бізнес процесів, створенням інформаційних баз даних за спрямованістю діяльності фірми та організації телекомунікаційного середовища для зв'язку користувачів між собою та з іншими підприємствами та організаціями . Персонал малих підприємств працює в середовищі локальних обчислювальних мереж різної топології з організацією автоматизованого банку даних для концентрації інформаційних ресурсів підприємства.

Індивідуальні програми та функціональна інформація фахівців малого підприємства локалізуються на рівні автоматизованих робочих місць або робочих станцій локальної обчислювальної мережі, а автоматизований банк даних використовується для ефективної інформаційної підтримки роботи верхньої ланки управління. Тому на малих підприємствах найбільш доцільна організація комбінованої інформаційної технології, яка поєднує в собі розподілену обробку даних з централізацією інформаційних ресурсів в автоматизованому банку даних.

В якості центральної обчислювальної системи, реалізованої для організації автоматизованого банку даних, використовуються UNIX-сервер, мейнфрейм або суперкомп'ютер.

Комбінована мережева організація автоматизованої інформаційної технології має такі переваги:

- Економія експлуатаційних витрат;

- Можливість ефективної реалізації архітектури «клієнт-сервер»;

- Висока адаптивність до вимог користувачів за рахунок широкого спектру варіантів поєднання апаратних і програмних засобів.

Однак концентрація системи навколо єдиного серверу не завжди є кращим рішенням, так як існують жорсткі обмеження на кількість клієнтів, підключених до сервера. Збільшення числа клієнтів призводить до уповільнення реакції системи. Крім того, в сучасних умовах функціонування підприємства або організації для вироблення оптимального управлінського рішення необхідно централізовано вирішувати різнопланові завдання, починаючи з традиційних бізнес додатків типу програм бухгалтерського обліку і закінчуючи завданнями оцінки комерційного ризику з використанням систем штучного інтелекту. Практика показує, що змішувати весь спектр подібних завдань в одному комп'ютері неефективно, а спроби обійти зазначені обмеження за рахунок нарощування обчислювальної потужності центрального сервера призводять до різкого збільшення фінансових витрат. Тому подібне комбіноване побудова автоматизованої інформаційної технології та організація локальної обчислювальної мережі з одним інформаційним вузлом концентрації цілком себе виправдовують тільки при реалізації на малих підприємствах.

2. У середніх організаціях велике значення для управлінської ланки грають функціонування електронного документообігу і прив'язка його до конкретних бізнес процесам. Для таких організацій характерні розширення кола розв'язуваних функціональних завдань, пов'язаних з діяльністю фірми, організація автоматизованих сховищ та архівів інформації, які дозволяють накопичувати документи в різних форматах, припускають наявність їх структуризації, можливостей пошуку, захисту інформації від несанкціонованого доступу. Виробляється нарощування можливостей різних форм організації зберігання і використання даних: розмежування доступу, розширення засобів пошуку, ієрархія зберігання та класифікації.

Для виключення різних проблем пов'язаних з перевантаженням в організації інформаційної технології середніх підприємств використовується кілька серверів у різних функціональних підрозділах підприємства. Так, локальна обчислювальна мережа середніх підприємств являє собою дворівневу обчислювальну мережу, на верхньому рівні якої організована комунікаційна середовище для обміну інформацією між локальними серверами, а на нижньому рівні - підключення локальних обчислювальних мереж різної топології кожного функціонального підрозділу до локального сервера для забезпечення користувачам взаємного обміну інформацією і доступу до корпоративних ресурсів.

3. У великих організаціях інформаційна технологія будується на базі сучасного програмно-апаратного комплексу, що включає телекомунікаційні засоби зв'язку, багатомашинні комплекси, розвинену архітектуру «клієнт-сервер», застосування високошвидкісних корпоративних обчислювальних мереж. Корпоративна інформаційна технологія великого підприємства має, як правило, трирівневу ієрархічну структуру, організовану у відповідності зі структурою територіально роз'єднаних підрозділів підприємства: центральний сервер системи встановлюється в центральному офісі, локальні сервери - у підрозділах і філіях, станції клієнтів, організовані в локальні обчислювальні мережі структурного підрозділу , філії або відділення - у персоналу компанії.

Таким чином, можна зробити висновок, що те, як будуть організовані інформаційні технології на підприємства, в першу чергу залежить від розмірів його інформаційної системи, тобто кількості оброблюваної інформації необхідної для успішного функціонування і розвитку. Інформаційна система ж формується виходячи з області функціонування об'єкта, типу, організаційної структури і розмірів.

РОЗДІЛ 3

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА